Nyheter

Drev opprørerne ut av oljeby og tilbød våpenhvile

Sørsudanske myndigheter tok en viktig seier da motstandsstyrkene i den viktige oljebyen Malakal ble nedkjempet fredag. I tillegg åpner presidenten for våpenhvile og å slippe løs politiske fanger.

Sent fredag kveld lokal tid slapp den amerikanske utsendingen til Sudan nyheten om at Sør-Sudan har sagt seg villig til å slippe fri flesteparten av de politiske fangene som er anklaget for kupp-planer, ifølge Reuters.

Tidligere fredag tok regjeringsstyrkene igjen kontroll over oljebyen Malakal etter fire dager med intense kamper, melder AFP. Tilgangen på olje er svært viktig, og president Salva Kiir har lagt mye prestisje i å gjenvinne byen som er hovedstad i den oljerike delstaten Øvrenilen.

Soldater som er lojale mot den tidligere visepresidenten Riek Machar har hatt kontroll over byen, og det foregår nå en jakt på disse, opplyser myndighetene i Juba. Hele den nåværende oljeproduksjonen i Sør-Sudan skjer i Øvrenilen. De øvrige oljefeltene er stengt på grunn av striden.

Etter den symbolsk viktige seieren kom Kiir også med en håndsrekning til motstanderne. Etter en bred diplomatisk innsats fra den ferske nasjonens naboland, skal Kiir nå være villig til å inngå en umiddelbar våpenhvile.

Fikk støtte fra naboene. Ingen representanter for Machar-siden hadde kommentert dette tilbudet fredag kveld. Machar har tidligere sagt at han bare kan gå med på samtaler dersom Kiir slipper fri politiske fanger som er allierte av Machar. Ifølge USAs utsending kan det altså se ut som om Kiir åpner for nettopp det.

De afrikanske nabolandene har jobbet intensivt for å få slutt på volden i Sør-Sudan. Torsdag var Kenyas president og Etiopias statsminister i «konstruktive samtaler» med Kiir i Juba, og fredag samlet flere østafrikanske statsledere seg i Nairobi for å diskutere de neste skrittene.

– Dere må utnytte denne lille muligheten og starte fredssamtaler, var oppfordringen statslederne sendte til Kiir og Machar etter førstnevntes våpenhvile-initiativ, ifølge AFP.

Gruppen slo det igjen fast at den ikke kan gi støtte til at Kiir kastes. Han er «rettmessig og demokratisk valgt», slår gruppen fast.

– Midlertidig stopp på blodbadet. – Våpenhvilen skal midlertidig stoppe dette blodbadet. Den skal sørge for at det blir slutt på angrepene så vi kan gå i samtaler, sier Martin Elia Lomuro, en statsråd i Kiirs regjering, melder Reuters.

FN kunngjorde torsdag at FN-styrkene i landet nesten skal dobles til 12.500 soldater og 1.300 politifolk, som skal hentes fra andre FN-styrker i Darfur, Kongo og Liberia.

– Vi jobber for å få sendt flere av de kritiske elementene vi trenger i Sør-Sudan innen 48 timer, sa FNs spesialutsending til Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson. Hun understreket at det haster å stanse voldsutviklingen.

Eksplosiv utvikling. Spenningen i Sør-Sudan, som fikk sin uavhengighet for bare to år siden, eksploderte brått 15. desember da regjeringsstyrkene til president Kiir støtte sammen med soldater som er lojale mot den avsatte visepresidenten Riek Machar.

Kampene har på kort tid spredt seg til halvparten av Sør-Sudans ti delstater. Tusener av mennesker er drept, ytterligere titusener er på flukt, og landets livsviktige oljeproduksjon er halvert.

Mens konflikten først syntes å starte som en maktkamp mellom Kiir og Machar, utviklet den seg raskt til en etnisk konflikt mellom Kiirs dinkastamme og Machars nuer.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter