Nyheter

Drept i London-opptøyer

Voldsbølgen i England har krevd sitt første direkte dødsoffer. En mann som ble skutt mens han satt i bilen sin under urolighetene i London, døde av skadene han var påført.

Mannen ble funnet sent mandag kveld i Croydon sør i den britiske hovedstaden og døde på sykehuset tirsdag. Han ble den første som mistet livet siden en mann ble skutt av væpnet politi i Tottenham i Nord-London sist torsdag, i episoden som utløste urobølgen.

Den britiske statsministeren David Cameron har bedt Parlamentet avbryte sommerferien og komme sammen for å diskutere uroen. Tirsdag skulle han møte regjeringens krisekomité for å drøfte situasjonen.

Politi. Natt til onsdag skal det være 16.000 politimenn i Londons gater for å håndtere situasjonen, lovet statsministeren.

– Vi skal få hjelp fra politistyrker fra andre steder i landet som skal styrke og bistå politiet i møte med denne uroen, sier han.

De lovløse tilstandene som begynte i Tottenham i London lørdag, ble fulgt av plyndring i andre deler av hovedstaden. Mange butikker og andre småbedrifter er påført store skader, sier en talsmann for detaljisthandelens forbund BRC.

– Det er snakk om skader som det vil koste mange titalls millioner pund å utbedre. Det handler om kostnader knyttet til skadeverk, tyverier og selvsagt også til tap av omsetning fordi kundene holder seg borte, sa Richard Dodd i BRC tirsdag.

I tillegg til fra London er det også fra Birmingham og Nottingham i Midt-England, Bristol i vest og Liverpool i nordvest meldt om nye opptøyer.

– Uro som har ulmet en stund, blusser nå opp for fullt, sier den norske Storbritannia-kjenneren Jan Erik Mustad til NTB.

«Mer enn kriminalitet». – Dette er et sammensatt problem. Mye av bakgrunnen finner vi i utbredt gjengkriminalitet, med vendettalignende vold, knivdrap og narkotika. Kriminelle utnytter situasjonen. Men det handler om mer enn kriminalitet, framholder Mustad.

– Storbritannia er et mer delt samfunn enn mange tror. Landet har en stor underklasse, der en stor del av medlemmene tilhører etniske minoriteter, og mange av disse menneskene føler seg marginalisert, sier Mustad videre.

– Den britiske sentrum-høyreregjeringens økonomiske kutt rammer de svakeste hardest. Og i gruppene som rammes, hersker det en forestilling om at det vil bli enda verre, noe som utløser raseri og hat mot staten, fortsetter han.

Diane Abbott, som representerer London-bydelen Hackney i Underhuset, ber myndighetene vurdere å innføre portforbud for hele byen. Andre har tatt til orde for å sette inn hæren mot bråkmakerne, men det tror ikke Mustad kommer til å skje.

– Det fins ingen tradisjon for slikt i Storbritannia, påpeker han.

Sirener og helikoptre. Den norske journalisten Emil Mohr, som bor i Hackney, sa tirsdag at i denne bydelen nordøst for Londons sentrum ulte sirenene konstant gjennom mandagskvelden og natten til tirsdag.

– Jeg bor i åttende etasje og har hatt utsikt til flere branner i sentrum av bydelen, hvor opprørere og politi barket sammen. Tre helikoptre har kretset over Mare Street-området siden mandag ettermiddag, forteller Mohr.

– Politiet har bedt folk om å holde ekstra oppsyn med tenåringene sine. Det later til at mange har tatt oppfordringen på alvor. I nabolaget mitt, som grenser til mer borgerlige Islington, lå gatene mer øde enn normalt sent mandag. Busstrafikken var også delvis lammet, tilføyde han.

– Folk flest her i Hackney mener at lokalsamfunnet vårt er rammet og skadd av blind vold. Vi har snakket med folk som drev med plyndring, og alt de svarte var at de manglet penger, sier Hackney-innbyggeren Catherine Holmes til den britiske rikskringkastingen BBC.

Uroen i London får følger også for fotballen. Privatlandskampen mellom England og Nederland onsdag er avlyst, og flere London-klubber må utsette sine matcher i den engelske ligacupen, opplyser fotballforbundet FA.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter