Nyheter

Dramatisk ved japansk atomreaktor

– Forseglingen rundt reaktor 2 ved Fukushima-kraftverket er brutt.

Det sier franske atomsikkerhetsbyrået ASN. Forseglingen er laget av armert betong og omslutter stålkonstruksjonen som huser atomreaktoren. Den er laget for å holde radioaktive gasser og støv innestengt.

Alvorlighetsgraden på ulykken ved det japanske kjernekraftverket er steget til seks av sju nivåer, ifølge ASNs opplysninger. Japanske myndigheter har tidligere sagt at ulykken er på nivå fire.

– Hendelsen har fått en helt annen dimensjon sammenlignet med i går. Det er klart at vi er på nivå seks, sa leder Andre-Claude Lacoste i ASN tirsdag.

Snart Tsjernobyl. Skalaen som graderer alvorlighetsgraden i atomulykker, går fra null til sju. Tsjernobyl-katastrofen blir vurdert som nivå sju.

Forseglingen rundt reaktor 2 ved Fukushima-kraftverket er brutt, ifølge det franske atomsikkerhetsbyrået ASN.

– Hvis dette stemmer, er det ille, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona til NTB i en kommentar.

Armert betong. Forseglingen er laget av armert betong og omslutter stålkonstruksjonen som huser atomreaktoren. Den er laget for å holde radioaktive gasser og støv innestengt.

Alvorlighetsgraden på ulykken ved det japanske kjernekraftverket er steget til seks av sju nivåer, ifølge ASNs opplysninger. Japanske myndigheter mener ulykken er på nivå fire.

– Hendelsen har fått en helt annen dimensjon sammenlignet med i går. Det er klart at vi er på nivå seks, sa leder Andre-Claude Lacoste i ASN tirsdag.

Bellonas atomfysiker påpeker at også evakueringssituasjonen kan bli endret dersom de franske opplysningene er riktige.

Han synes ellers at det er merkelig at meldingen om at forseglingen er brutt, kommer fra franske atomsikkerhetsmyndigheter.

– Vanligvis skulle dette ha kommet fra IAEA eller japanske myndigheter.

Mulig eksplosjon. Litt tidligere på dagen ble det rapportert om en mulig eksplosjon i Fukushima-kraftverkets reaktor nummer 4, som på dette tidspunktet ikke var i drift. Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan det ha vært hydrogen som eksploderte her.

Stråling. Japanske tjenestemenn har informert det internasjonale atomenergibyrået IAEA om at brannen i reaktortanken kan ha ført til at radioaktiv stråling lekket direkte ut til atmosfæren. Dette skjedde før brannfolk fikk kontroll over brannen, meldte IAEA tirsdag.

Det internasjonale atomenergibyrået IAEAs tidligere sjef Hans Blix stiller spørsmålet om hvorfor japanske kjernekraftverk ikke har et spesielt filter som er vanlig ved slike anlegg i andre land. Filteret stanser radioaktivitet når damp må slippes ut fra kraftverkene.

– Jeg forstår det slik at de ikke har spesielle filtre for ventilasjon av innkapslingen rundt reaktorene. I Sverige og andre land ble disse filtrene innført etter ulykken i Tsjernobyl i det daværende Sovjetunionen i 1986, sa Blix tirsdag.

Sikkerhet. Han tilføyde at han syns det er noe overraskende at slike filtre ikke fins ved de japanske atomkraftverkene.

– Japanerne har vært kjent for å være nøye med sikkerheten omkring atomkraften, landet er tett befolket og bevisstheten om faren for jordskjelv er høy, sa Blix.

Generalsekretæren i Det internasjonale energibyrået IEA avviste å trekke konklusjoner nå om atomkraftens framtid. Man kjenner ikke årsakene til atomkraftulykkene i Japan godt nok, sa japanske Nobuo Tanaka som tirsdag var på besøk i Oslo.

Japans statsminister Naoto Kan rettet hard kritikk mot selskapet som driver Fukushima-anlegget. Kan sa at han ble informert om katastrofen altfor sent, og krevde en forklaring fra selskapet TEPCO som driver anlegget.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter