Nyheter

– Det kunne spart meg fra å miste sju barn

Sharon Bernardi mistet Edward og seks andre barn på grunn av genfeil. I dag stemmer det britiske parlamentet over om det skal tillates å bruke DNA fra tre personer for å hindre genetiske sykdommer.

Storbritannia kan i dag bli det første landet i verden som tillater bruk av DNA fra tre personer for å hindre dødelige, genetiske sykdommer å gå i arv fra mor til barn. Det melder BBC.

Hvis det blir «yay», kan det allerede neste år bli født såkalte «trepersonsbarn». Parlamentsmedlemmene stilles fritt i avstemningen, siden dette er et samvittighetsspørsmål som ikke trenger å følge partilinjene.

Ikke tilfeldig

Det er anslått at dette vil hjelpe 150 par i året. Sharon og Nick Bernardi er ett av dem. Paret har mistet sju barn på grunn en genfeil i mitokondriene hos mor. Nå går de i bresjen for å åpne for en genetisk teknikk som kan bytte ut DNA-et i mitokondriene med friskt DNA fra en donor.

– Det tok oss lang tid å komme over det første barnet vårt, og så skjedde det samme igjen og igjen. Jeg var forvirret og var i sjokk, sier Bernardi til BBC.

Hver gang hun ble gravid, ba Sharon Bernardi fra Sunderland i Storbritannia om at alt måtte gå bra denne gangen. Alle graviditene løp som normalt og fødselen gikk fint, men så begynte raskt alt å falle sammen. Hennes tre første barn døde rett etter fødselen – ingen fant ut hvorfor.

Etter det tredje barnet døde, begynte legene å mistenke at dette ikke var tilfeldig. Likevel ga genetiske prøver ingen svar. Samtidig fikk hun vite at hennes mor hadde mistet tre fostre før Bernardi ble født.

LES OGSÅ: I tospann mot sortering

Mitokondriene var synderen

Noe endret seg med det fjerde barnet – Edward. Legene var godt forberedt og i løpet av de første 48 timene ble Edward medisinert og mottok blodoverføring for å forhindre blodforgiftningen som hadde tatt livet av søsknene hans. Inngrepet var vellykket, og Sharon og ektemannen Neil kunne ta ham med seg hjem etter fem uker.

I fireårsalderen begynte han å få anfall. Da skjønte legene hva dette handlet om. Edward ble diagnostisert med Leighs syndrom, en sykdom som påvirker sentralnervesystemet. Synderen er morens mitokondrier.

Mitokondriene er de små organeller i alle celler som er med på å gjøre mat om til energi som kroppen kan benytte seg av. De har et eget DNA. Ødelagte mitokondrier som arves fra mor, kan føre til hjerneskade, muskelsvinn, hjerteproblemer og blindhet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Toårsalderen

Edward døde først som 21-åring. Etter at Edward ble født, prøvde Bernardi fortsatt å få et friskt barn. Hun fikk ytterligere tre barn, men ingen av dem levde lenger enn til toårsalderen. Etter at deres siste barn døde av hjerteinfarkt i 2000, sluttet de å forsøke.

Bernardi har blitt anklaget for å være egoistiske i sine stadige forsøk på å få barn.

– Det handler ikke om å være egoistisk. Det handler ikke om å få designerbabyer. Det handler ikke om å krenke folk med handikap. Det handler om å skape et friskt barn. Det handler om å gi barnet en framtid, sier Bernardi til BBC.

LES OGSÅ: Snart kan en blodprøve fortelle alt om fosteret

Embryoer blir ødelagt

Forslaget har møtt sterk motstand fra katolsk og anglikansk hold. I forrige uke ba kirkelederne om at politikerne måtte utsette avgjørelsen slik at det ble tid til mer forskning og debatt.

En av hovedbekymringene er at embryoer blir ødelagt som en del av prosessen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter