Nyheter

De fattigste blir fattigere

Det blir færre fattigere i verden, men nesten hele reduksjonen skjer i Kina.

Kampen mot global fattigdom er ikke den suksesshistorien vi ofte får inntrykk av.

Først den gode nyheten:

I løpet av de siste 30 årene er det blitt 721 millioner færre mennesker som lever i ekstrem fattigdom i verden, i en periode med kraftig global folkevekst.

Men suksesshistorien har en kraftig slagside:

Kina har med 680 millioner færre fattige stått for nesten hele reduksjonen.

Som ekstremt fattige regnes de som må klare seg med mindre enn 1,25 dollar om dagen, rundt sju kroner og femti øre.

Sakker akterut. En ny rapport fra Verdensbanken, The State of the Poor, viser noen klare trender i kampen mot fattigdom. Tydeligst er det at de fattige i de fattigste utviklingslandene sakker enda mer akterut:

Mens verden som helhet fikk drøye 700 millioner færre ekstremt fattige fra 1981 til 2010, ble det mer enn 100 millioner flere fattige i de 35 landene med lavest inntekt (LIC – Low Income Countries).

I de fattigste landene har gjennomsnittsinntekten for de som lever i ekstrem fattigdom stått på stedet hvil de siste 30 år, mens den i snitt er bedret med 25 prosent i utviklingslandene som helhet.

Kina og India. – Mesteparten av bedringen i hvor fattig den enkelte er, ser ut til å ha skjedd i Kina og India. For resten av utviklingslandene ser det ut til at den enkelte som lever i ekstrem fattigdom i dag, er like fattig som de som levde i ekstrem fattigdom for 30 år siden, heter det i rapporten.

Verdensbanken maner nå til et krafttak for å rette opp skjevhetene, slik at ekstrem fattigdom skal være utryddet innen 2030. Parallelt ber banken hvert enkelt land rette oppmerksomheten mot bedre fordeling av velstanden, ved å legge spesielt til rette for inntektsvekst for de 40 prosent fattigste i befolkningen.

– For å nå målet om å utrydde ekstrem fattigdom innen 2030, må tempoet på kampen mot fattigdom settes kraftig opp i landene med lavest inntekt, konkluderer rapporten.

Barna utsatt. Dersom verdenssamfunnet når målet om å utrydde ekstrem fattigdom, vil barn i de aller fattigste landene bli de klart største vinnerne. Det er nemlig denne gruppen barn som i dag må bære hovedbyrden av verdens fattigdom:

• 400 millioner barn under 13 år i hele verden lever i dag i dyp fattigdom. Det vil si at én av tre av verdens aller fattigste er barn.

• I de 35 fattigste landene er halvparten av alle som lever i ekstrem fattigdom, barn under 13 år. De fleste av disse landene ligger i Afrika sør for Sahara og Asia.

• Fattigdommen er konsentrert på landsbygda, der de aller fleste fattige har sine inntekter fra jordbruk. Nesten åtte av ti ekstremt fattige bor på landsbygda.

Kan utryddes. Samtidig som den globale fattigdommen er utbredt, viser rapporten fra Verdensbanken at det ikke er noen umulig oppgave å få alle mennesker opp av ekstrem fattigdom.

Dersom utviklingslandene som helhet klarte å ta 0,5 prosent ekstra fra sine totale brutto nasjonalprodukt (BNP) og fordele til de aller fattigste, ville det makte å løfte samtlige over den ekstreme fattigdomsgrensen på 1,25 dollar om dagen. For 30 år siden ville utviklingslandene trengt 10 ganger så mye for å klare dette.

Jobben er imidlertid langt tyngre i de aller fattigste landene, som måtte brukt 8 prosent av BNP for å hjelpe alle sine innbyggere opp av ekstrem fattigdom.

For å løfte alle verdens fattige opp av ekstrem fattigdom, trengs det en innsats på drøye 1.000 milliarder kroner i året. Det tilsvarer at verdien av dagens norske petroleumsformue på 4.700 milliarder kroner, ville vært tilstrekkelig til å løfte samtlige av verdens 1,2 milliarder verst stilte ut av ekstrem fattigdom i nesten fem år framover.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter