Nyheter

‘Brutal tortur i syriske fengsler’

Syria driver tortursentre hvor titusener av fanger blir slått, syrebrent og seksuelt misbrukt, ifølge Human Rights Watch.

I en ny rapport skriver Human Rights Watch (HRW) at det finnes 27 fangesentre i Syria hvor tortur er utbredt. Menneskerettighetsorganisasjonen mener etterretningstjenesten har brukt sentrene helt siden opprøret startet i mars i fjor.

«Metodene viser en klar torturpolitikk fra myndighetenes side, og utgjør derfor forbrytelser mot menneskeheten», heter det i HRWs rapport.

Samtidig fortsetter tautrekkingen om Syria i det internasjonale diplomatiet. Det kan nå være tegn til bevegelse fra Kinas og Russlands side i saken, mener Ahmad Fawzi, talsmann for FN og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan.

– Skiftet i den russiske og kinesiske posisjonen må ikke undervurderes, sier talsmannen.

Endret syn. Ifølge Fawzi ga Russland og Kina omfattende støtte til slutteksten fra et internasjonalt møte om Syria i Genève i helgen.

– I ettertid vil denne avtalen fremstå som litt av en bragd, sier Fawzi.

Teksten tar til orde for en politisk overgangsprosess i Syria. Men første prioritet må være å få på plass en stans i volden, advarer Fawzi.

– En våpenhvile er absolutt nødvendig, sier han.

Det syriske regimet og flere av opposisjonsgruppene har imidlertid stilt seg kritiske til Genève-teksten. Samtidig advarer Russlands utenriksminister Sergej Lavrov mot å lese for mye inn i den.

– Sluttdokumentet er et viktig skritt, men dessverre har noen av de vestlige deltakerne på møtet forvrengt enighetene som ble inngått, sier Lavrov.

Intet krav om avgang. I Genève-teksten tas det blant annet til orde for en overgangsprosess med en samlingsregjering med både opposisjonelle og medlemmer av regimet. Flere vestlige land har tolket slutteksten dit hen at den åpner for president Bashar al-Assads avgang, noe Russland er uenig i.

De vestlige landene forsøker å lese noe inn i teksten som ikke står der, hevder Lavrov.

– Vårt standpunkt er ærlig, og vi forsøker ikke å hinte om noe mer enn det som er nedskrevet, sier han.

Lavrov forteller imidlertid at syriske opposisjonsledere neste uke vil besøke Moskva for å diskutere konflikten i Syria med ham.

Det er ikke klart hvilke deler av opposisjonen som vil besøke Moskva. Syriske opposisjonsgrupper har vært kritiske til Russlands støtte til det syriske regimet.

Krever tiltak fra FN. Ifølge Human Rights Watch er det nå på tide at Russland slutter å stille seg i veien for internasjonal handling mot regimet i Syria. Beretningene om fangetortur i Syria er så alvorlige at FNs sikkerhetsråd bør henvise saken til Den internasjonale straffedomstolen (ICC), mener organisasjonen.

– Rekkevidden av og umenneskeligheten i dette nettverket av tortursentre er virkelig gruvekkende. Russland bør ikke holde sin beskyttende hånd over dem som er ansvarlige for dette, sier Ole Solvang i Human Rights Watch.

Ifølge organisasjonen er titusenvis av mennesker blitt pågrepet av ulike syriske myndighetsorganer siden demonstrasjonene mot president Assad brøt ut.

HRW har gjennomført over 200 intervjuer med personer som sier de er blitt torturert, og mener å kunne dokumentere mer enn 20 torturmetoder.

Harde kamper. Tirsdag fortsatte kampene med full styrke i Syria. Ifølge aktivistgruppen Syrian Observatory for Human Rights ble minst 14 mennesker drept i kamper i flere opprørerkontrollerte bydeler i Homs sentralt i landet og i Deraa i sør og Deir Ezzor i øst. Alt i alt er et hundretall mennesker drept i kamper i Syria denne uka, ifølge aktivistgruppen.

Mer enn 16.500 mennesker skal ifølge syriske aktivister ha blitt drept siden opprøret startet i fjor, men tallene er vanskelige å etterprøve.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter