Nyheter

Britisk flørt med norsk EU-modell

Britiske EU-motstandere vil slå opp med Brussel og flørter med den norske EU-modellen. Men det er en ganske uoppnåelig sveitsisk modell som lokker mest.

Med turbulente tider og økonomisk krise i Europa roper de EU-kritiske røstene i Storbritannia igjen høyt.

Statsminister David Cameron er under press, også fra krefter i eget parti, om å gjennomføre en folkeavstemning om britenes forhold til EU. Flere ønsker en avstemning om britene rett og slett skal melde seg ut.

– Alt annet vil bare forlenge lidelsen, mener EU-motstanderen Nigel Farage, som har gjort karriere på å snakke EU midt imot i Unionens eget parlament.

Ingen land har noen gang valgt å gå ut av EU, så følgene er uklare. Men britene er avhengig av et forhold til det europeiske markedet, og EU-motstanderne ser til Norge og Sveits når de nå vurderer alternativene.

Viking-variant. «Viking-varianten» er blant navnene på den norske modellen, som gir tilgang til det indre markedet gjennom EØS-avtalen.

EU er stort sett fornøyd med EØS-samarbeidet, og tidsskriftet The Economist mener Unionen godt kunne gitt britene en lignende avtale.

– Med EØS-avtalen har Norge sørget for handelen uten å være med i fiskeripolitikken, utenrikspolitikken, landbrukspolitikken, lister Farage opp av ting han selv ønsker å bryte med.

– Så må dere ta inn lover dere ikke har hatt innflytelse på, sier han, men påpeker samtidig tørt at «et så lite land ikke ville hatt det som EU-land heller».

Faks-variant. Statsminister Cameron ønsker å bli i EU og bruker den norske løsningen heller som en advarsel. Å bli styrt fra Brussel via faks, beskriver han det som.

– Man kan være som Norge, og man kan ha full tilgang til det indre markedet, men man har absolutt ingen innflytelse over reglene i det markedet, sa Cameron til britisk presse før jul.

Når britene innser hvor mye Norge faktisk har måttet svelge av EU-regler, vil nok ikke «faks-varianten» lokke like sterkt lenger, påpeker eksperter.

Alpe-variant. – Jeg vil heller ha en sveitsisk deal, sier Farage til NTB.

Sveits har inngått bilaterale handelsavtaler med EU som gjør at sveitserne ikke trenger å ta inn Unionens nye lover som Norge gjør.

– Storbritannia er et stort marked for EU, så vi kan minst få en like god avtale som Norge og Sveits – om ikke bedre, mener Farage.

Men det får de trolig ikke.

EU angrer allerede på å ha gitt sveitserne sin ordning, så det er lite trolig at større og mer trøblete Storbritannia skal få samme avtalen, skriver The Economist på lederplass.

Best for de små. Norske eksperter anbefaler ikke britene å kopiere EØS-løsningen.

– EØS er en ordning som passer best for små stater, ikke land med ambisjoner om å påvirke, sier NUPI-direktør Ulf Sverdrup.

«Modellen er kompleks og dyr i tillegg til å være problematisk både når det gjelder demokrati og nasjonale interesser», har Sverdrup tidligere slått fast sammen med jussprofessor Fredrik Sejersted i en kommentar i den britiske avisen The Independent. Begge var sentrale i utformingen av den 900 sider lange Europautredningen om Norges forhold til EU – en rapport britiske EU-motstanderne nå leser med stor interesse.

– Dere har det uansett fordømt mye bedre enn vi har det, sier Farage. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter