Nyheter

Blodig helg for kristne i Asia

14 drept i pakistanske kirker. Nonne voldtatt i kloster.

Se grafikk nederst i saken!

Kristne grupper har den siste tiden protestert i den indiske hovedstaden New Delhi. De krever at myndighetene gir dem bedre beskyttelse, skriver BBC.

Lørdag morgen ble en nonne i 70-årene voldtatt da fem personer brøt seg inn på en kostskole og et tilhørende kloster øst i India, melder indisk politi.

De fem personene vandaliserte skolen før én av dem forgrep seg på den eldre kvinnen, ifølge politibetjent Abhijit Biswas. Offeret er sendt til sykehus, og ingen er så langt pågrepet. De fem personene robbet først rektors kontor og flere klasserom før de gikk inn i selve klosteret. Også klosterets kapell ble vandalisert.

Bakgrunnen for angrepet er ikke kjent, men kristne grupper andre steder i India har uttrykt bekymring for at de i stadig større grad blir utsatt for forfølgelse, skriver BBC. I den senere tiden er flere kirker i New Delhi blitt vandalisert, og byens kristne krever nå at myndighetene setter inn bedre sikkerhetstiltak.

LES MER: Religiøs forfølgelse på frammarsj

Også andre religioner

– India er et kjerneeksempel på hva som skjer i land hvor det er en religiøs majoritet, sier Hans Aage Gravaas, generalsekretær i Stefanusalliansen, til Vårt Land.

Det har i lengre tid vært stor oppmerksomhet på situasjonen for religiøse minoriteter i muslimske land, men også i land hvor andre religioner dominerer, som hinduismen i India, blir minoriteter forfulgt.

– I noen land er det styresett og myndigheter som legger restriksjoner på trosfriheten. Men i India er det mye som tyder mye på at det handler om forfølgelse på grasrota i lokalsamfunn. Dette skjer i mange land, sier Gravaas.

Lavkaster

India er et stort land med forskjellige kristne grupperinger, men mange av dem tilhører lavkaster og er da allerede i utgangspunktet marginalisert.

– Har situasjonen for kristne i India blitt verre den siste tiden?

– Vi har ikke fått noen meldinger om det. Dette går ofte i bølger, men India har hele tiden ligger høyt på listen over religiøs forfølgelse.

LES MER: Kristne – de glemte forfulgte

To kirker angrepet

Dagen etter angrepet på klosteret i India, kom det melding om at 14 personer var drept og ytterligere 78 såret i et bombeangrep utenfor to kirker i den pakistanske byen Lahore.

To bomber gikk av med få minutters mellomrom utenfor en katolsk og en protestantisk kirke mens det ble holdt gudstjeneste søndag. Kirkene ligger i nærheten av hverandre i det hovedsakelig kristne området Youhanabad i Lahore sør i Pakistan.

Etter angrepene lynsjet sinte mennesker to personer de mistenkte sto bak, ifølge politiet. En fotograf fra nyhetsbyrået AFP sier kroppene til de to mistenkte ble tent på etter at de ble banket opp.

Opprørsgruppen Jamaat ul-Ahrar, en utbrytergruppe fra pakistanske Taliban, har tatt på seg ansvaret for angrepet i Pakisatn, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

LES MER: Skriver mer om forfulgte kristne

Sprengte seg i luften

Lokale medier melder at det var en selvmordsbomber som gikk til angrep utenfor den katolske kirken i Lahore.

– Jeg satt i nærheten av kirken da en eksplosjon rystet hele området. Jeg fortet meg til stedet og så sikkerhetsvakter kjempe mot en mann som forsøkte å gå inn i kirken. Da han ikke klarte det, sprengte han seg selv i luften, sier vitnet Amir Masih til Reuters.

LES MER: Verre kår for ikke-troende

Verstingland

Kristne utgjør rundt 4 prosent av Pakistans 180 millioner, eller vel 7 millioner mennesker. De holder stort sett en lav profil i et land der ekstreme islamistiske grupper stadig står bak blodige aksjoner mot myndighetene og annerledes tenkende.

– Hvordan er situasjonen i Pakistan sammenliknet med India?

– Pakistan er hakket verre, og er et av verstinglandene i verden. Her forfølges minoriteter både av myndigheter og det sosiale samfunnet, sier Gravaas i Stefanusalliansen.

Det er forbundet med livsfare å arbeide for trosfrihet. Den kristne ministeren for minoriteter, Clement Shabbaz Bhatti, ble drept i 2011 som en følge av sitt engasjement for trosfrihet. Ikke minst Pakistans lov som åpner døra på vidt gap for falske blasfemibeskyldninger, er et effektivt redskap for mobben som vil religiøse minoriteter til livs.

Religiøse minoriteter mener den pakistanske regjeringen gjør altfor lite for å lette deres kamp mot ydmykelse, diskriminering og vold.

LES MER: – Vi som parlamentarikere kan gjøre en forskjell

Nigeria topper listen

Ifølge tall Open Doors, en internasjonal organisasjon som jobber for forfulgte kristne, har samlet inn, skal 4.344 kristne ha blitt drept i perioden 1. november 2013 - 31. oktober 2014 av trosrelaterte årsaker, og 1.062 kirker er angrepet. Tallene er imidlertid usikre, ettersom mange av landene er preget av krig eller lukkethet. Nigeria topper listen med 2.484 drepte.

Vårt Land skrev i november om at i nesten 3 av 10 land i verden­ foregår sterke eller ganske alvorlige brudd på religionsfriheten. Og i mer enn hvert fjerde land er trosfriheten forverret de siste par årene, ifølge den omfattende rapporten Religious Freedom in the World 2014, som nylig ble lagt fram i London.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter