Nyheter

– Bistand til palestinske myndigheter skader økonomien

Det mener palestinsk næringslivstopp.

Milliardbistanden til palestinske myndigheter har hatt store negative følger for økonomien, ifølge palestinsk næringslivsleder. Onsdag møtes giverlandsgruppen på nytt.

– All bistanden til palestinerne har skapt en økonomi som er ekstremt avhengig av giverlandene og av Israel, sier palestinske Khaled Al Sabawi, sjef for UCI, et av de største eiendomsutviklingsselskapene i de palestinske områdene.

Benket rundt et lite bord på et hotell i Ramallah på Vestbredden sitter utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og hører på representanter fra palestinsk næringsliv. Møtet er klemt inn mellom samtaler med Israels og palestinernes statsministre.

Utkonkurrert. Støre får høre mye om hindringer israelske myndigheter legger på den palestinske økonomien, men også krass kritikk mot giversamfunnet.

– Det er vel rundt 4.000 ikke-statlige organisasjoner på Vestbredden. De tilbyr lønninger som er tre-fire ganger høyere enn det lokale firmaer kan, på grunn av penger fra giverlandene, sier Al Sabawi.

– Det er derfor svært vanskelig for oss å finne kvalifisert arbeidskraft. Vi blir utkonkurrert, sier den veltalende canadieren videre.

Den unge forretningsmannen kom til Vestbredden fra Canada for fire og et halvt år siden.

Stor forståelse. – Jeg har veldig stor forståelse for dette perspektivet, sier utenriksminister Støre til NTB.

Reisen til Israel og Vestbredden i slutten av februar var forberedelser til vårmøtet i giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC), som holdes i Brussel onsdag.

Støre erkjenner at giverlandene gjennom økonomisk hjelp også bidrar til å skape problemer for den palestinske økonomien. Han mener likevel alternativet er verre.

– Man kan ikke bebreide folk som tar jobber som er bedre betalt. Det er ett av utrykkene for at det er en tragedie å være i en stor mottakersituasjon, sier Støre til NTB.

Ikke lett. – Men kan ikke giverlandene motvirke dette på en bedre måte?

– Det er ikke lett. Norge ansetter knapt en eneste én. Dette er på et annet nivå med FN-nærvær og store ikke-statlige organisasjoner. Jeg lister det som ett av dilemmaene i områder hvor man skal bekjempe fattigdom og bidra til utvikling.

– Man får sideeffekter og en økonomi som ikke er som den burde være, sier utenriksministeren, som mener dette til en viss grad er uunngåelig.

Ifølge Khaled Al Sabawi har all bistanden store både negative økonomiske og politiske virkninger på palestinerne.

– Dersom palestinerne skulle velge en mer uavhengig vei som strider med sine giverlands interesser, så vil hjelpen kunne bli kuttet. Det har vi sett før, sier han.

Halvert. Utenriksminister Støre viser på sin side til at palestinske myndigheter de siste årene har halvert avhengigheten av utenlandske givere, fra to milliarder dollar til under én milliard. Og i Brussel skal AHLC-gruppen onsdag diskutere nye tiltak for å skape økonomisk vekst og redusert giveravhengighet.

– For palestinske myndigheter er det viktigste at de får inn pengene fra sin egen verdiskaping. Noe av det mest prekære nå er at komplikasjoner rundt toll og avgiftsberegninger er veldig ødeleggende for forutsigbarheten i økonomien.

– Jeg håper vi kan få en løsning på dette på møtet, sier Støre.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter