Nyheter

Bibel og sang i Afrikas nye nasjon

Hundretusenvis av sørsudanere sto forventningsfulle og klare.

Folkeavstemningen om løsrivelse startet søndag. Fra Juba i Sør Sudan rapporterer Kirkens Nødhjelps Tore Torstad om det han kaller «17. mai-stemning».

– Folk synger og danser i gatene. SPLM-flagget sees over alt Folk var tidlig ute og stilte seg i kø for å få stemme. Ved minnesmerket til John John var det kilometerlang kø, men i veldig ordnede former. De første stilte opp ved femtiden for å komme langt fram i køa, skriver Torstad i en epost.

Garang var SPLMs forrige leder. Der hadde 12.000 registrert seg for å stemme. Salva Kiir, den nåverende lederen i sør, var blant de første til å stemme der.

– Dette er begynnelsen på en ny tid for Sør Sudan, sa Kiir før avstemningen begynte.

LES OGSÅ: Tusenvis ventet på å stemme i Sør-Sudan

LES OGSÅ: – Halleluja, sier Toria og stemmer for frihet

Uforettet sak. Men NTB melder at ved flere stemmesteder måtte mange gå hjem med uforrettet sak: Køene ble for lange.

– Køene var for lange, og syke og gamle fikk ikke komme først, beklaget lederen for Sør-Sudans valgkommisjon, Chan Reec, da valglokalene stengte søndag.

Etter timers venting under stekende sol måtte mange gå hjem uten å ha fått lagt valgseddelen sin i kassen. Men de får en ny sjanse: Valglokalene skal være åpne hele uka slik at alle Sør-Sudans 3,9 millioner registrerte velger skal få stemt.

Tidligere på dagen var Reec himmelfallen over frammøtet:

– Jeg kan ikke beskrive det. Noe sånt som dette har vi aldri opplevd før, sa han til de flere tusen journalistene som har strømmet til hovedstaden Juba for å dekke Sør-Sudans historiske vendepunkt.

Det anslås at rundt 60 prosent vil ha avlagt sin stemme i løpet av de to første dagene, og de fleste regner med at rundt 97 prosent vil stemme ja til løsrivelse. Da er verdens 193. og Afrikas 54. nasjon en realitet.

Ble først. I landsbyen Gumbo utenfor Sør-Sudans hovedstad Juba var 65 år gamle Torina Modi den første som fikk avlegge sin stemme. Hun var ikke et sekund i tvil om hvor hun skulle sette sitt tommelavtrykk.

– Halleluja, ropte Torina da stemmeseddelen hennes var kommet vel gjennom sprekken i den forseglede kassen.

– Jeg er veldig glad. Dette betyr så mye, sier åttebarnsmora til NTB.

Torina er gammel nok til å huske da britene styrte i Sudan, og hvordan den første borgerkrigen mellom nord og sør brøt ut etter uavhengigheten i 1956.

– Det har vært forferdelig. Men nå skal det bli bra. Vi skal få vår frihet, smiler hun.

– En ære. Allerede før soloppgang hørtes trommene over hele den sørsudanske hovedstaden Juba. I Gumbo, som ligger like utenfor byen, var køen lang ved daggry av folk som hadde trukket i sin fineste stas.

– Jeg har ventet siden klokka fire, forteller Adjok Dok Teng.

I likhet med tusenvis av sørsudanere var den eldre kvinnen ivrig etter å være blant de første som fikk stemme. Men de aller første som ble sluppet inn, var landsbyens eldste og krigsveteranene.

– Det er en ære å få være blant de første, sier Josef Paulina John, som kjempet i til sammen 31 år for sørsudansk uavhengighet.

I Sudans hovedstad Khartoum sto valglokalene derimot tomme store deler av søndagen, melder AFP. Nordsudanerne er lite glade for en løsrivelse i sør, noe som la en klar demper på valgdeltakelsen.

– Etter løsrivelsen kommer sørsudanerne til å bli behandlet som andre utlendinger. De har selv bedt om det, sier politimannen Hamdi Mahmud Hassan.

– Historisk. En av de første til å avgi stemme var president Salva Kiir, som overtok ledelsen i Sør-Sudan etter John Garang, geriljalederen som omkom i en helikopterulykke kort tid etter at han hadde undertegnet fredsavtalen med regjeringen i Khartoum i 2005.

En rekke internasjonale storheter, blant dem FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan og USAs tidligere president Jimmy Carter hadde møtt fra ved Garangs minnesmerke i Juba.

– Dette er det historiske øyeblikket som det sørsudanske folket har ventet på, sa Kiir etter å ha avgitt stemme.

Clooney. Også Hollywood-skuespilleren George Clooney, som har engasjert seg sterkt i Sudan de siste årene, var på plass i Juba søndag.

– Det er noe eget å oppleve at folk faktisk stemmer for sin frihet, sa Clooney.

SPLA-geriljaen i Sør-Sudan utkjempet en blodig kamp for løsrivelse fra 1983 til 2005, da fredsavtalen som åpnet for folkeavstemning, ble undertegnet. Krigen mot det arabiske regimet i nord var Afrikas lengste borgerkrig.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter