Klima

Ber svenskene spise mer kanin

Svenskene burde satse mer på kaninavl og bruke mer kjøtt fra kaniner til middag. Dagens storforbruk av storfe og kylling er ikke bra for miljøet, sier Carl-Gustav Thulin ved Sveriges jordbruksuniversitet.

I fjor gumlet gjennomsnittssvensken i seg 86 kilo kjøtt, og det er ny rekord, ifølge tall fra myndighetene i Stockholm. Det er spesielt det høye forbruket av storfekjøtt som bekymrer fagfolkene, skrev nyhetsbyrået TT mandag.

Storfeavlen fører nemlig til store utslipp av den miljøskadelige gassen metan, mens kaniner er langt mer skånsomme mot miljøet. – Kaniner er pattedyrenes fisker, de spiser grov kost og omdanner denne effektivt til proteiner, påpeker Carl-Gustav Thulin

– Vi må finne alternative kilder til protein som ikke sliter like mye på ressursene. Vi burde spise mer grønnsaker, mindre kjøtt og mer fisk, fortsetter den svenske forskeren, som påpeker at svenskene kunne gjøre som søreuropeerne og styrke kaninavlen.

Men Thulin medgir ifølge avisen Sydsvenska Dagbladet at det langt fra er sikkert om svenskene kan tenke seg å spise kanin til middag. De foretrekker kanskje å kose med disse søte små dyrene, mens de stapper i seg enda en kyllingfilet, sier han. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima