Nyheter

Belgia dømt for Hellas-retur

Brøt menneskerettighetene da de returnerte afghansk asylsøker til Hellas. Dommen får konsekvenser for Norge.

Dommen Norge ventet på har nå falt: Belgia ble fredag dømt for å bryte menneskerettighetene da de returnerte en afghansk asylsøker til Hellas.

– Det vil være helt utenkelig at Norge ikke skal respektere denne avgjørelsen, sier Arild Humlen, leder av Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg.

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet sier dommen har konsekvenser for Norge.

– Vi kommer ikke i gang igjen med retur av asylsøkere til Hellas før vi ser betydelige forbedringer i det greske asylsystemet, sier Lønseth til Vårt Land.

Det betyr at i overskuelig fremtid vil alle asylsøkere som først kom til Hellas, i stedet få behandlet sine asylsøknader i Norge.

– Jeg er glad Lønseth er så tydelig og tar konsekvensen av situasjonen i Hellas, sier generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Noas, Norsk organisasjon for asylsøkere.

LES MER: Norsk Folkehjelp vil åpne asylmottak i Hellas

Stoppet inntil videre. I fjor tvangsreturnerte Politiets utlendingsenhet 260 personer til Hellas, men 12. oktober var det stopp etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) påla Norge å stanse tvangsreturen inntil dom falt i saken mot Belgia. Fredag falt dommen. Belgia ble dømt for å ha brutt Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen da de returnerte en afghansk asylsøker til Hellas.

Belgia måtte vite at de sendte ham tilbake til reell risiko for å bli utsatt for tortur, eller inhuman eller nedverdigende behandling eller straff i Hellas, heter det i dommen fra menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

«Ekstrem fattigdom». Mannens leveforhold i Hellas var nedverdigende, heter det i dommen. I flere måneder levde han i ekstrem fattigdom uten å være i stand til å få nok mat, tilstrekkelig hygiene og et sted å bo. I tillegg levde han under konstant fare for å bli angrepet eller robbet.

Fakta om asylsøkeres forhold i Hellas var veldokumentert før Belgia returnerte ham, heter det i dommen. Belgia blir også dømt for å returnere asylsøkeren til et land som ikke gir seriøs asylbehandling (se faktaramme).

– Norge har begått den samme overtredelsen som Belgia, sier Humlen.

Vil ikke hente tilbake. Norge vil ikke hente tilbake asylsøkere som ble tvangsreturnert til Hellas før 12. oktober i fjor, sier statssekretær Lønseth.

– De som er sendt tilbake, får behandlet søknader der de er.

– Men hvis de selv kommer tilbake til Norge, vil de få behandlet sin søknad her?

– Det er riktig. Men det er stor avslagsprosent på de som kommer fra Hellas. At de får realitetsbehandlet sin søknad her, betyr ikke at de får opphold, sier Lønseth.

Han sier det er umulig å gi et konkret tidsperspektiv på når de greske forholdene er gode nok til at asylsøkere kan returneres, men viser til at Hellas har utarbeidet en tipunkts handlingsplan for å forbedre asylsystemet. Planen skal gjennomføres i løpet av to år.

– Vi er nødt til å holde oppe et betydelig politisk trykk på Hellas i denne saken, sier Lønseth.

– Dommen understreker det Noas har sagt lenge og dokumentert gjennom to rapporter: forholdene i Hellas er i strid med menneskerettighetene, sier Austenå i Noas.

– Stortinget styrer. Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, mener at dommen i Strasbourg ikke får innvirkning på norsk asylpolitikk.

– Norsk asylpolitikk styres at det norske storting, ikke av Strasbourg eller det jurister måtte påberope seg eller måtte mene noe om, sa han til Søndagsavisa på NRK P2.

LES MER I PAPIRAVISEN MANDAG

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter