Nyheter

Barn kjøler seg ned i forgiftet vann

– En av de store naturkatastrofene i verdenshistorien, sier Røde Kors.

Norges Røde Kors vil i løpet av kort tid sende en mobil helseklinikk til Pakistan. – Helsesituasjonen er prekær, konstaterer Røde Kors-sjef Børge Brende.

Nødhjelpen begynner nå endelig å strømme til Pakistan, og FN melder at nærmere halvparten av den umiddelbare nødhjelpen det er behov for i landet, nå er sikret.

– Problemet er at det fortsatt er enorme mangler, og at behovene øker raskere enn nødhjelpen kommer inn, sier Brende til NTB.

LES OGSÅ: Nødhjelpen strømmer inn til Pakistan

Katastrofe. Nå vil Røde Kors i Norge sammen med Canadas Røde Kors sende en mobil helseklinikk, bestående av tre enheter. Det skjer i løpet av de nærmeste dagene.

– Dette er en av de store naturkatastrofene i verdenshistorien når det gjelder materielle ødeleggelser. Landområder så store som Italia er hardt rammet, og rundt 350.000 mennesker er nå på flukt i eget land, forteller Brende.

LES OGSÅ: Muslimske land gir lite til Pakistan

Slangeproblem. Han besøkte tirsdag i et område i Sindh-provinsen hvor 250 landsbyer står helt eller delvis under vann:

– Området er preget av internt fordrevne, som er helt fortvilet og roper etter drikkevann.

Brende forteller at mange tusen barn er dehydrert og at man regner med at rundt 3,5 millioner barn har en akutt helsesituasjon.

LES OGSÅ: – Gjenoppbyggingen i Pakistan vil koste 90 mrd.

Glovarmt. – Det er rundt 50 varmegrader og barna ligger – sammen med husdyra – i vannet for å kjøle seg ned. Vannet er sterkt forurenset og hudsykdommene brer om seg. Det samme gjør også slange- og skorpionbitt. Da vi kjørte båt i dag, så vi mange slager som svømte i vannet, og legene behandler stadig flere slangebitt, sier Brende.

Derfor er det svært viktig å bidra med helsepersonell, og Norges Røde kors sender altså i løpet av kort tid en helseklinikk.

LES OGSÅ: FN: 3,5 millioner pakistanske barn i faresonen

Mobile klinikker. Klinikken vil ha en kapasitet på medisinsk utstyr og medisiner til å nå en befolkning på rundt 20.000 mennesker i 3 måneder. Denne kapasiteten kan økes ved behov og ved at en sender etterforsyninger, opplyser Brende.

LES OGSÅ: Får ikke nok penger til Pakistan-hjelp

Klinikken vil ha en base der det vil være en stasjonær helseklinikk med jordmor og fødetelt og to mobile helseteam. Både klinikken og de mobile teamene er poliklinikker som driver aktiv og forebyggende behandling ute i de rammede områdene.

Klinikkene vil ha et spesielt øye for om det blir en utvikling i epidemier, opplyser generalsekretæren.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter