Nyheter

Angst for spansk deling

Torsdag deltok 1,8 millioner mennesker i gatene da den spanske regionen Catalonia feiret nasjonaldag. Halve befolkningen ønsker selvstendighet.

Mange katalanere har latt seg inspirere av den kommende folkeavstemningen i Skottland. Under torsdagens massemønstring i Barcelona formet mange av demonstrantene en stor «V» til støtte for folkeavstemningen om selvstendighet for Catalonia, som etter planen skal holdes 9. november.
Ifølge bystyret i Barcelona deltok 1,8 millioner mennesker i demonstrasjonen. Men sentralregjeringen i Madrid hevder på sin side at antall demonstranter var mellom 470.000 og 520.000.

Demonstrantene var kledd i rødt og gult, de katalanske fargene, fylte gatene i Barcelona og krevde at Catalonia må løsrive seg fra Spania.

– Det er fortsatt åpent om det virkelig blir noe av avstemningen. Det som er helt sikkert er at Spanias regjering avviser avstemningen som ulovlig og i strid med grunnloven. Noen katalansk løsrivelse fra Spania vil aldri bli akseptert av Madrid, sier instituttleder Marcus Buck ved Universitetet i Tromsø.

SE VÅR INTERAKTIVE GRAFIKK: Her er det europeiske lappeteppet

Allianse

Lederen for katalanernes autonome parlament, Artur Mas, har halvt motvillig måttet gå inn for den omstridte folkeavstemningen. Partiet hans CiU fikk ikke flertall i 2012 og måtte gå i allianse med Det republikanske venstre, et av Europa sterkeste separatistpartier.

Spanias statsminister Mariano Rajoy avviser folkeavstemningen som nonsens. Tysklands forbundskansler Angela Merkel støtter Rajoy og sier et tydelig nei til den slags separatisme:

– Vi støtter territoriell integritet for alle stater, men det er noe helt annet enn at regioner skal bli uavhengige og organisere seg selv, sa Merkel tidligere i sommer.

LES OGSÅ: 22. juli kan bli europeisk minnedag

Sterk kultur

Catalonia er en region med en sterk egen identitet. De rundt seks millioner innbyggerne har sitt eget regionale språk og flagg, egen nasjonaldag 11. september og egen nasjonalsang. Regionhovedstad er Barcelona, en av de mest trendy byene i Europa for tiden, med et av verdens beste fotballag. Den katalanske befolkningen er delt ganske midt på i spørsmålet om et mye sterkere selvstyre eller selvstendighet.

– De som vil forlate Spania er hovedsakelig den katalansktalende middelklassen med lang historie i regionen. Mot seg har de store deler av næringslivet og bedriftseiere med støtte av sine ansatte arbeidere, mange av dem industriarbeidere innvandret fra Andalucia, påpeker Marcus Buck.

LES OGSÅ: – Har nådd vårt mål

Tappes ikke

Buck har liten forståelse for separatistenes påstander om at resten av landet årelater Catalonia. Riktig nok bidrar den ganske rike regionen med overføringer til fattige deler av Spania, men de får også mye tilbake. Og både regional kultur og språk står svært sterkt.

– Hver gang Spania gjennomgår økonomiske nedgangstier øker oppslutningen om løsrivelse. Nå er mange katalanere lut lei det de mener er en elendig håndtering av økonomikrisen fra regjeringen i Madrid, selv om regjeringen egentlig bare gjennomfører de innstrammingstiltak de er pålagt av EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF), sier Buck.

Den ferske kong Felipe VI har manet spanjolene til å «sette det felles beste foran individuelle interesser» for å sikre det kriserammede Spania en bedre framtid. Det har likevel ikke dempet selvstendighetstrangen i Catalonia, der man i det minste vil ha samme ordning som Baskerland ikke betaler personskatt til staten.

LES OGSÅ: – Våpen fra NATO-land kan hindre fred i Ukraina

Arroganse

– Katalanerne føler seg generelt litt hevet over resten av landet: «Vi tilhører Europa, mens resten av Spania er som afrikanske land, preget av korrupsjon, svindel og banditter», sier Buck.

Den arrogansen står for fall etter avsløringene om at Catalonias store politiske helt, 84 år gamle Jordi Pujol som i seks perioder har ledet den regionale regjeringen, har gjemt unna store pengeverdier i Sveits de siste 35 årene. Også andre familiemedlemmer, inklusive sønnen Jordi, er under etterforskning for skattesvindel og hvitvasking av penger.

Regjeringen i Madrid frykter nå at et eventuelt selvstendig Skottland skal få innpass i EU:

– Spania har gjort det helt klart at de vil nedlegge veto mot skotsk EU-medlemskap. Mer enn noe frykter Madrid en smitteeffekt der spanske regioner vil prøve å bryte ut av nasjonalstaten, sier Marcus Buck.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter