Klima

Amerikansk forsker: – Vil få flere vintre som i år

Ekstremt uvanlig vær i vinter har fått nordmenn, briter og amerikanere til å spørre seg om klimaendringene kan være årsaken.

Mange steder i Norge, England og USA har været de siste månedene enten vært usannsynlig tørt, vått, varmt eller kaldt.

I Longyearbyen på Svalbard var snittemperaturen i februar om lag 15 grader høyere enn normalt. Vinteren i Bergen har vært den varmeste siden målingene begynte i 1861, mens ekstrem tørke i Midt- og Nord-Norge har bidratt til flere store branner.

Oslofolk har bare hatt fem soldager siden nyttår, og vinteren i Storbritannia har vært den våteste siden målingene begynte for over hundre år siden.

– Lavtrykkene som vanligvis går inn i Norskehavet og gir regn på Vestlandet, har gått inn lenger sør og tvers over England, forklarer Tore Furevik, professor ved Universitetet i Bergen og direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning.

Kulderekorder i USA. Også i deler av USA har vinterværet vært svært uvanlig, men her er det kulde og store snømengder som har skapt problemer. Mange steder ble det satt nye kulderekorder i januar.

Både i USA og Storbritannia har det spesielle været utløst ny debatt om menneskeskapte klimaendringer. Statsminister David Cameron har sagt at han tror det er en sammenheng mellom klimaendringene og det voldsomme regnværet i Storbritannia.

Klimaforskerne er mer forsiktige, og mange har framholdt at vinterværet kan skyldes naturlige variasjoner. Enkelte vitenskapsfolk har imidlertid pekt på en mulig sammenheng mellom oppvarmingen i Arktis og uvanlige værmønstre i Europa og Nord-Amerika.

– Vil se mer av dette. Teorien de sikter til, ble lansert av den amerikanske forskeren Jennifer Francis for noen år tilbake. Hun mener den minkende havisen rundt Nordpolen om sommeren har påvirket vindstrømmer høyt oppe i atmosfæren.

Endringene i den såkalte jetstrømmen får lavtrykk og høytrykk til å ligge lenger i ro, ifølge Francis. Det kan føre til lengre og mer stabile perioder med enten varme, kulde, opphold eller nedbør både sommers- og vinterstid.

Under en konferanse i Chicago i februar knyttet Francis jetstrøm-teorien til uværet i England og kulda i USA i vinter.

– Vi kan forvente at dette vil skje oftere i framtida, sa hun ifølge BBC.

– Et åpent spørsmål. Foreløpig er imidlertid teorien kun en teori, og flere forskere er uenige med Francis. Tore Furevik sier at det for noen år siden var mye som tydet på at jetstrøm-teorien stemte, men at det er gjort nyere studier som peker i motsatt retning.

– I dag er dette spørsmålet helt åpent, sier Furevik til NTB.

Andre vitenskapsfolk tror fortsatt det er mest sannsynlig at Francis har rett, og mange etterlyser mer forskning. Dette ønsket ser ut til å bli oppfylt, ifølge Judah Cohen fra det private forskningsinstituttet AER i USA.

– Jeg har aldri hatt det mer travelt enn nå med å vurdere forskningsartikler. Alle sammen handler om havis, uttalte han i desember ifølge nettstedet Climate Central.

Både i Norge, England og USA har det uvanlige været i vinter vært knyttet til jetstrømmens bevegelser, ifølge Furevik. Diskusjonen blant forskerne dreier seg om hvorvidt den globale oppvarmingen har endret jetstrømmen.

Trolig trengs det lengre studier av både vær og issmelting i Arktis før vi får et sikkert svar på det spørsmålet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima