Religion

– Al-Shabaab ønsker å lage en religiøs konflikt

Kenyanske ledere ber alle religioner stå sammen og fordømme volden fra al-Shabaab etter lørdagens terrorangrep.

– Al-Shabaab ønsker å lage en religiøs konflikt mellom muslimer og ikke-muslimer i Kenya, sier den kenyanske politikeren Abdikadir Mohammed til BBC.

Lørdag angrep den ekstreme, somaliske islamistgruppen al-Shabaab en buss nord i Kenya og drepte 28 passasjer fordi de ikke var muslimer.

Mohammed mener det er ekstremt viktig at gruppen ikke klarer å skape religiøse splittelser i landet.

– Alle religioner må stå sammen mot denne avskyelige volden og kriminaliteten, sier han til BBC.

LES OGSÅ: Hvem er terrorist og hvem er frihetsforkjemper?

Brutalt likvidert

Bussen var lørdag på vei til Kenyas hovedstad Nairobi, men ble tvunget til å stoppe kort tid etter avreise fra Mandera, en by som ligger nordøst i landet, nær grensen til Somalia. Passasjerene ble beordret ut av bussen og ikke-muslimer ble sortert i en egen gruppe. De ble så beordret til å sitere fra Koranen. De som ikke husket verselinjene ble skutt i hodet.

– Jeg kan bekrefte at 28 uskyldige reisende ble brutalt likvidert av al-Shabaab, sier den regionale politisjefen Noah Mawinda.

19 menn og 9 kvinner ble drept.

Religionskrig

Seniorrådgiveren til Uhuru Kenyatta, Kenyas president, er også bekymret.

– Å drepe 28 mennesker på en buss i Kenya er et forsøk på å starte en religiøs krig, sier han til BBC.

Muslimske ledere i Kenya har fordømt angrepet og voldsbruken. Politiet skal ha stengt fire moskeer i byen der bussen ble angrepet. Grunnen skal være at det er mistanke om at drapsmennene kan ha tilknytning her, melder NTB.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hevn

Al-Shabaab har selv tatt ansvaret for lørdagens terrorhandling.

– Det vi har gjort i Mandera i dag er vår hevn mot det den ikke-troende regjeringen har gjort mot uskyldige muslimer, sier Sheikh Ali Mohamud Rage, en talsperson for al-Shabaab til Al Jazeera.

Al-Shabaab er i utgangspunktet en somalisk islamistgruppe, men har også grupperinger i Kenya, Tanzania og Etiopia. I 2011 sendte Kenya styrker til Somalia for å bistå Somalias ledelse med å bekjempe den militære gruppen. Etter dette har Kenya opplevd en rekke alvorlige angrep. Al-Shabaab sto blant annet bak angrepet mot et kjøpesenter i Nairobi i september 2013, der 67 mennesker mistet livet. Også her var ikke-muslimer målet.

Slår tilbake

Kenyanske myndigheter sier de er i gang med å identifisere drapsmennene fra lørdagens brutale angrep og at de ansvarlige skal stilles for retten. På Twitter melder det kenyanske innenriksdepartementet at militære har ødelagt en leir som tilhørte angriperne. Flere skal være drept og operasjonen pågår fremdeles søndag kveld.

Militært

De siste månedene har somaliske regjeringsstyrker tatt tilbake kontrollen over områder der gruppen har stått sterkt.

– Presset mot opprørerne har ført til at al-Shabaab i større grad eksporterer volden utover Somalias grenser, heter det i rapporten fra Somalia-Eritrea Monitoring Group fra oktober.

Nylig advarte FN-granskere om at fly- og droneangrepene mot al-Shabaab vil ha liten effekt på lang sikt, og at gruppen utgjør en alvorlig trussel for ­regionen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion