Nyheter

15 millioner truet av matmangel

Barn dør av sult i Sahel-regionen.

Matmangelen har begynt å ta barneliv i Tsjad. Innbyggerne i Sahel-regionen merker nå de følgene av dårlige avlinger og konflikter i nabolandene.

I den golde randsonen til Sahara-ørkenen har det alltid vært en kamp å skaffe familien nok mat, særlig på denne tiden av året. Lageret etter forrige avling begynner å minke, og det er ennå er en stund til neste innhøsting. Men i år er det vanskeligere enn på lenge, for avlingene var for dårlige til å vare gjennom «den magre årstiden».

Samtidig har revolusjonen i Libya i nord og et opprør i Nigeria i sør skapt uro og sendt folk på flukt i land som Niger og Mali. Gjestearbeidere som tidligere kunne sende penger til sine, har reist hjem fra Libya og Nigeria. Nå tærer de selv på familiens ressurser.

– Dette året kommer den ene faktoren oppå den andre. Det er en dødelig cocktail som legger enormt press på husholdninger over hele regionen, sier Madeleine Evrard Diakite. Hun arbeider for den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam i Niger.

Hjelp til en million barn. Hjelpeorganisasjonene arbeider for å unngå at krisen slår inn for fullt i løpet av de neste månedene, og har bedt verdenssamfunnet om støtte.

– Vi er svært bekymret for situasjonen. Forrige gang disse områdene ble rammet av en matkrise, var i 2010. Mange har ikke kommet seg etter det. De har svært lite å falle tilbake på, sier Leni Stenseth, utenlandssjef i Røde Kors i Norge.

I en pressemelding ber hun om at verdenssamfunnet bidrar til å sette i gang langsiktige og forebyggende prosjekter så fort som mulig.

FN anslår at over 16 millioner mennesker vil rammes av matmangelen. Barnefondet UNICEF forbereder seg på å behandle mer enn 1 million barn for alvorlig underernæring.

Ifølge en fransk organisasjon er det allerede for sent. Franske Action Contre La Faim (ACF) har registrert flere døde barn i Kanem-regionen vest i Tsjad, ifølge Reuters AlertNet.

Høy pris. Ikke bare tørke, men også store insektsvermer ødela fjorårets avlinger i regionen. Resultatet er at matvareprisene i regionen har skutt i været, de er opptil 50 prosent høyere enn vanlig. Mange steder finnes det kanskje mat på markedet, men mange har rett og slett ikke råd til å kjøpe den.

Kirkens Nødhjelps (KN) generalsekretær Anne-Marie Helland frykter at bøndene nå reiser for å skaffe inntekter og mat andre steder. Det vil forsterke krisen.

– Det er veldig viktig at folk blir i områdene langs Niger-elva hvor det er dyrkbar mark. Hvis folk flykter derfra, da hjelper det ikke om regnet kommer. De må ha folk til å dyrke marka så det blir avlinger, sier hun på telefon fra Mali, der hun er på besøk for å vurdere situasjonen.

Et av tiltakene KN bruker, er å gi bønder penger eller mat for å holde jorda ved like.

– Her i Sahel er det fremdeles mye som kan gjøres før vi står overfor en massiv katastrofe, sier Helland.

Hun advarer mot å bli overmannet av en håpløshetsfølelse.

Flyktninger. I noen områder strever innbyggerne ikke bare med å brødfø seg selv, men også folk som har flyktet fra konflikter andre steder.

Mali har opplevd en oppblomstring i det separatistiske opprøret til nomadefolket tuaregene det siste året. Mange tuareger var tilsluttet Muammar Gaddafis væpnede styrker i Libya. Da Gaddafi ble kastet fra makten, tok disse krigerne med seg våpnene til hjemlandet. Anslagsvis 195.000 mennesker har reist til nabolandene Niger, Burkina Faso og Mauritania. Mange er også på flukt innad i Mali.

Til tross for at hjelpeorganisasjonene har advart om situasjonen en god stund, strever de med å skaffe pengene de trenger for å hjelpe.

FNs nødhjelpskoordinator (OCHA) har bare fått inn 218 millioner dollar, men har bedt om mer enn 1 milliard.

– Det verste kan unngås og tusenvis av liv kan reddes dersom vi handler nå. Så enkelt er det, sier Mamadou Biteye, Vest-Afrika-sjef for Oxfam.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter