Nyheter

Vil gi barna hele pakken

Barn kan både bli fylt av Den hellige ånd, be for syke og få andre nådegaver, lærer foreldre på SommerOase.

Jeg vil at ungene mine skal kunne forholde seg til Den hellige ånd. Det er så lite hokus pokus med det.

Vi befinner oss på Oase-seminaret «La barna få hele pakken! Det finnes ingen mini-utgave av DHÅ». Ordene kommer fra Anne Inghild Johnsen, pastor med ansvar for barn, ungdom og familie i IMI-kirken i Stavanger. Hun har erfart at foreldre og menighet trenger hjelp til å snakke med hverandre om Den hellige ånd til barna.

Friske gjennom bønn.  Barn er «fullverdige kristne søsken, og kan bli brukt av Gud», forteller Johansen på telefon til Vårt Land noen dager tidligere. Det innebærer at barn, i likhet med voksne, kan få nådegaver, selv om dette ikke fokuseres på det i forkynnelsen. Seminar-holderen har likevel opplevd at flere barn opplever at Gud helbreder gjennom dem.

Barn kan be selv og bli bedt for. Flere har selv blitt friske gjennom bønn, eller opplevd at andre de har bedt for har blitt friske. Om ikke alle blir friske, er barn meget trofaste i å be, forteller Johnsen.

Grunnleggende skeptisk. Hun har også vært vitne til barn som har mottatt kunnskapsord av Gud. For eksempel skal ei jente ha fått et kunnskapsord til sin syke far som ble frisk. Andre skal ha fått oppmuntrende ord til de voksne.

Sterke åndelige opplevelser hos barn er et omdiskutert og ømfintlig tema i kristne kretser. Da Vårt Land forsøkte å få en utenforstående stemme i saken, fikk vi avslag fra nærmere ti psykologer eller sjelesørgere. «Det er kirkepolitisk å gå ut mot Oase-bevegelsen, og noen miljøer vil helst ikke ta den støyten», var en av begrunnelsene. Omsider fikk vi napp hos instituttleder ved Modum bad, Jon-Erik Bråthen.

Jeg er grunnleggende skeptisk til at barn gjøres oppmerksomme på at Gud kan helbrede gjennom dem. Spesielt problematisk blir det når den man ber for ikke blir frisk. Selv har jeg møtt mange voksne som ba for foreldre og andre da de var små, og det har skapt store problemer for dem.

Åndelig overgrep. For å skape et sunt og godt gudsbilde, mener sykehus-presten derfor at det er bedre at man ber Gud om å ta vare på dem som er syke, i stedet for at de skal bli friske.

Da er det åpenhet for at det kan gå rette veien, men også gale veien.

Hvor skadelig er det for barna å få sterke åndelige opplevelser?

Jeg tror absolutt at mange kan ha sterke opplevelser og ikke få seinvirkninger. Men barn er mer sårbare enn voksne, og har ikke mulighet til å reflektere over hva som skjer med han eller henne. Barn kan ikke si at «nå går det for langt». Når man fører barn og Den hellige ånd sammen, skal man være ytterst forsiktig, så man kanskje ikke som voksen føler at man har blitt utsatt for et lite åndelig overgrep.

Problemer seinere. Sykehuspresten som i mange år har jobbet med barn, understreker at også han mener at barn og Den hellige ånd hører sammen, og at han ikke utelukker at Den hellige ånd virker i møte med barn.

Men foreldre må være oppmerksomme på at barn kan finne på å simulere åndelige opplevelser, rett og slett på grunn av de voksnes forventninger.

Simulerer barna?

Jeg skal ikke si at de nødvendigvis gjør det, men jeg vil ikke utelukke det i det hele tatt. Helbredelse er ganske spesielt og unikt, og det er ikke uvanlig å få oppmerksomhet dersom man har fått denne gaven. Dersom det er et barn i tillegg, så vil jeg tro at oppmerksomheten ikke er desto mindre. Barnet får dessuten heftet noe ved seg også siden, «han eller hun helbredet», og det tror jeg kan skape problemer seinere.

Hva slags problemer?

Som prest ved Modum bad har jeg møtt voksne som har stilt store spørsmålstegn ved det de har vært med på som barn og som lurer på om det er noe hold i troen. Var det reelt, eller var det noe som skjedde som følge av de voksnes påvirkning?

Ingen aldersgrense. Anne Inghild Johnsen ønsker ikke å kommentere utspillet fra Modum Bad, men understreker at foreldre må være svært respektfulle overfor barnet når de skal lære dem om Den hellige ånd, og ikke tvinge dem til å høre Guds ord.

Men misjonsbefalingen har ingen 18-årsgrense.

Mer fra: Nyheter