Nyheter

Vesten vil ha prinsessens engler

Märtha Louise satser stort i Europa.

Religionsvitere har tro på at prinsessens boklanseringer, kurs og foredrag om engler vil slå godt an.

– Til tross for at Märtha og engleskolen hennes ikke representerer noe nytt innen sjangeren, vil de med prinsessens kongelige kjendisstatus få masse oppmerksomhet, sier professor i religionsvitenskap Dag Øistein Endsjø ved Universitetet i Bergen til NTB.

Også førsteamanuensis i religionsvitenskap, Siv Ellen Kraft, har tro på lanseringen:

– Prinsessetittelen har gitt dem mye drahjelp i Norge. Oppstyret rundt engleskolen her hjemme har ikke gått ubemerket hen i utenlandske medier og kan ha vekket folks nysgjerrighet, sier Kraft, som jobber ved Universitetet i Tromsø.

Tradisjon. Det er gått tre og et halvt år siden Märtha Louise og Elisabeth Samnøy startet Astarte Education, som tilbyr kurs der deltakerne får «naturlig kontakt med englene og det guddommelige univers».

Utgivelsen «Møt din skytsengel» har hatt et opplag på 36.000 bøker og 4.000 lydbøker. Den er allerede utgitt i Sveits, Østerrike og Sverige, og nå er turen kommet til Italia, Danmark, Tyskland, Nederland og Belgia, ledsaget av kurs og hovedinnlegg på englekongresser. Det er også planer om utgivelse i Storbritannia i løpet av 2011.

– Disse landene har allerede lang tradisjon for nyreligiøse fenomener. I tillegg til kjendisaspektet, har prinsessens kongelighet en tradisjonell, religiøs dimensjon som vil styrke appellen ytterligere, sier Endsjø.

Nyreligiøst. Dette er for øvrig noe Märtha Louise har understreket mange ganger: Hun driver ikke med spiritisme eller religion, men med selvutvikling. Likevel plasseres hun i kategorien «nyreligiøs» av ekspertene.

– Det er typisk for nyreligiøse å hevde at det de driver med ikke har noe med religion å gjøre. De kaller det i stedet selvutvikling og åndelighet, sier Endsjø, som nylig ga ut boka «Det folk vil ha. Religion og populærkultur» sammen med Liv Ingeborg Lied. Der synliggjør de blant annet hvordan religiøse elementer brukes i nær sagt alle sammenhenger:

Siv Ellen Kraft har deltatt på kurset «Møt din skytsengel» i Tromsø.

– Jeg syntes ikke det skilte seg fra andre kurs av denne typen. Det er de samme ingrediensene som går igjen, sier hun.

Selv om kursene ikke lanseres som religion, mener også Kraft at Astarte Education er en del av den nyreligiøse trenden.

Urettferdig. Siden prinsessens utspill i Stavanger Aftenblad om at det ikke var noe problem å få kontakt med døde, har hun høstet mye kritikk i Norge.

– Prinsessetittelen forsterket alt. Kongefamilien står for de tradisjonelle verdiene våre. Det de gjør gjenspeiler oss. Når en prinsesse selger kommersielle, nyreligiøse tjenester, er det mange som oppfatter henne som en kulturell forræder, sier Kraft.

Nyreligiøsitet har til alle tider blitt latterliggjort og kritisert, i likhet med andre nye trender innen tro, vitenskap og kunst. Begge religionsviterne mener Astarte Education har fått urettferdig mye kritikk for det kommersielle.

– Engleskolen har et klart begrenset økonomisk potensial. Hvis hun var primært ute etter penger, kunne hun bare ha reist til USA og fortsatt med barnebøker og talkshows. Men hennes kongelige superkjendisstatus ville ha vært en kjempefordel i hvilken som helst karriere hun hadde valgt seg. Slik sett ville hun nok blitt kritisert uansett, tror jeg, sier Endsjø.

– Jeg syns ikke det er noen grunn til å knuse henne for det hun tror på og vil leve av. Det er tross alt langt verre ting hun kunne funnet på enn å tro på engler, sier Kraft.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter