Kommentar

Lettelse i Europa

Valget i Nederland har blitt kalt en lakmustest for valgene som kommer i Europa. De møtte opp i stort antall og snudde ryggen til Wilders´s ekstremisme.

Jesse Klavers (30) er tidenes yngste partileder i Nederland. Han styrte partiet Grønne Venstre til et historisk godt resultat under valget onsdag. Statsminister Mark Ruttes høyreliberale parti PVV ble størst, til stor lettelse for Europas ledere, som sukket av glede over at Geert Wilders ikke ble så stor som han hadde håpet på, og som mange fryktet.

Tydelig

– Stå opp for dine prinsipper. Vær ærlig. Vær for flyktninger, vær for Europa. Vi øker på meningsmålingene. Dette er beskjeden vi kan sende til Europa: Vi kan stoppe populismen.

Det er en av den unge lederens kraftfulle meldinger til tilhengerne sine noen uker før valget. Og det virket. Partiet fikk 14 plasser i nasjonalforsamlingen, 10 mer enn sist. Grønne Venstre er venstresidas klare vinner. Arbeiderpartiet gjorde et katastrofevalg, hvor de mistet hele 29 plasser.

Partiets gode valg kan ha flere mulige årsaker: Mobilisering mot høyrepopulisme og irritasjon over at andre blir påvirket av Wilders, er to av dem.

Ikke igjen

For Donald Trump og Brexit sitter fortsatt godt plantet i hukommelsen som eksempel på resultater få hadde forutsett på forhånd. En del av stemmene til Jesse Klavers må sees på som en konsekvens av at mange har tenkt at det samme ikke må skje i Nederland. Som nederlandske Savannah Koolen sa til Dagsavisen: – I USA fikk de Trump, her har de Wilders. Jeg tror det har vekket mange til å tenke at deres stemme teller.

Den tanken har mobilisert unge, velutdannede som er bekymret for hva som kunne skje dersom Geert Wilders fosset mer fram enn hva meningsmålingene antydet. Denne gangen var det ekstra viktig at de tok ansvar for sin egen stemme. Det holdt ikke å tro at folk stemmer som dem. De måtte møte opp selv. Valgdeltagelsen var forøvrig på 81 prosent.

Wilders-effekten

Grønne Venstres gode valg kan også tolkes som en motreaksjon på at de såkalte midtpartiene, de liberale, sosialdemokratene og kristendemokratene, sklir mot høyre i takt med at Wilders har vokst seg større.

– Det er en stor endring, disse partiene er mye mer kritiske til et flerkulturelt samfunn, islamsk innvandring og til EU, men de går ikke så langt at de sier man må kaste ut muslimer, forby islam eller forlate EU, forklarer NTNU-forsker Pieter de Wilde.

Også statsminister Mark Rutte måtte tåle hard kritikk da han i januar publiserte et brev til befolkningen. Der ba han folk oppføre seg eller dra. Brevet var et åpenbart frieri til de innvandringskritiske velgere.

Dermed kan Geert Wilders fornøyd si at det er en seier at han og partiet har påvirket nederlandsk politikk. Noe han også gjorde da han gratulerte Rutte med seieren.

Mer enn miljø

Noen har gitt Jesse Klaver tilnavnet Jessaiah, et tydelig tegn på populariteten, og særlig håpet om å være en motkraft til populistiske strømninger. På valgmøtene, som har samlet flere tusen, har han snakket om håp og endring, om empati, økonomisk likhet og å motvirke klimaendringer. Partiet ble stiftet for 25 år siden, og har alltid hatt en sosial dimensjon i partiprogrammet, mer enn «bare» miljøkamp.

Klavers far har marokkansk bakgrunn, moren indonesiske aner. Han blir stadig sammenlignet med Canadas statsminister Justin Trudeau, og er alltid høflig smilende, med ermene oppbrettet, klar til arbeid, som avisa The Guardian skriver.

Klaver er også klar til samarbeid, noe som forøvrig er en dyd av nødvendighet i Nederland. Men å kompromisse på prinsippene sine vil han ikke.

– Jeg vil forsikre oss om at vi bekjemper ulikhet. Men jeg kan tenke meg 50 ulike måter å gjøre det på, har han sagt.

Fremtiden

Selv om meningsmålingene for Geert Wilders gikk nedover før valget, var reaksjonene fra statsledere mer enn lettet: – Verdiene åpenhet, respekt for andre og tro på Europas framtid er eneste virkelige måten å møte de nasjonalistiske impulsene og isolasjonismen som ryster verden, sa for eksempel Frankrikes president François Hollande.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar