Kommentar

Sentrumsorientert Ap

KrF er skuffet over Aps nei til K-en i KRLE. Likevel er Ap-landsmøte totalt sett mer sentrumsvennlig enn på lenge.

Partiledelsen i Ap la mye prestisje i å få sitt eget landsmøte til å si ja til K-en i KRLE. Både leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik ba landsmøtet om å beholde K-en. Dette ville vært et stort skritt for Ap, som tidligere hadde et enstemmig vedtak om et mer nøytralt RLE. Ledelsen var 11 stemmer unna flertall.

I KrF ble dette mottatt med skuffelse. På sosiale medier beklaget KrF-topper vedtaket. Det er ikke overraskende.

Men det som både Sp og KrF kan merke seg, er at Aps landsmøte likevel var mer sentrumsorientert enn på mange år.

Distriktsvennlig

Særlig Sp, men også KrF, kan notere seg et langt mer distriktsvennlig Ap. Mange kommentatorer har påstått at Ap har forsøkt å tiltrekke seg Sps gunst på dette feltet, blant annet ved å foreslå billigere bensin i distriktene. Men dette er ikke hele sannheten. Den samme mobiliseringen mot regjeringens kommunereform, sykehusreform og politireform som har løftet Sp til uante høyder, har også slått kraftig inn i Aps partiorganisasjon.

Motstanden har vokst over tid på Aps grasrot. Med overveldende flertall sa landsmøtet nei til den lille muligheten, som lå i programforslaget, til å bruke tvang mot sammenslåing av norske kommuner. Aps landsmøte vedtok dessuten en elleve siders lang distriktspolitiske uttalelse under tittelen «By og land – hand i hand». To av titlene i dokumentet var blant annet: «Vi vil ta hele Norge i bruk» og «Vi vil ha gode lokalsamfunn og et likeverdig tjenestetilbud».

«Asylopprør» bakt inn

KrF kan særlig merke seg at Ap bakte inn «asylopprøret» i partiet i vedtaket om enslige, mindreårige asylbarn. Partiet vil nå endre den strenge praksisen innenfor dagens regelverk. Dessuten gikk landsmøtet lenger enn det som var foreslått om lærertetthet i skolen. Og de sier ja til søndag som en «annerledesdag». De familie- og likestillingspunktene som har vært omstridt i KrF er en videreføring av kjente Ap-posisjoner.

Vedtakene om bioteknologi er ikke blitt mer ytterliggående enn i tidligere, med ett unntak: Ap vil gi den omstridte NIPT-testen til alle som allerede har rett til fostervannsdiagnostikk. Mens regjeringen i praksis vil gi denne undersøkelsen til ca 500 kvinner, vil Ap gi den til ca 4000 kvinner.

«Nordland 6» utredes

I spørsmålet om å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja har Ap tatt et skritt i retning av Sp og KrF: De vil kun utrede det såkalte «Nordland 6». Her tapte AUF, som ville stoppe all konsekvensutredning. Likevel har aldri AUFs varsomhetslinje stått så sterkt i Ap som nå.

Punktet som sentrumspartiene i størst grad bør merke seg, er likevel en samlet partiledelses signaler om hvem Ap ønsker å samarbeide med. Mens Ap tidligere ble oppfattet som arrogant og «seg selv nok», snakkes det nå om en samling av Ap og sentrum. Dette gjorde både Støre og flere av de andre partitoppene.

Bekreftet felles linje

Sp, som har Ap som sin nærmeste samarbeidspartner, må være svært godt fornøyd med landsmøtet. Det bekreftet at de to partiene har mye å samarbeide om, og at de vil kunne stå sammen om å stake ut en ny kurs for Norge hvis de vinner valget til høsten.

For KrF stiller seg noe annerledes. Når partiet møtes til landsmøte neste helg, står et regjeringssamarbeid med Høyre øverst på dagsorden. KrFs problem er at Erna Solberg trolig ikke kommer til å snu ryggen til Frp og Siv Jensen. Tvert imot har de to blå partiene jobbet godt sammen. KrFs nei til å sitte i regjering med Frp, betyr dermed med stor sannsynlighet at de blir stående utenfor regjering i fire nye år. Da kan et sentrumsorientert Ap framstå som et like attraktivt alternativ.

Denne kommentaren står på trykk i Vårt Lands papirutgave mandag 24 april.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Berit Aalborg er politisk redaktør i Vårt Land, og har vært i avisa siden 2013. Hun har ansvar for alt meningsstoffet i avisa: Ledere, kommentarer, analyser, kronikker og verdidebatt. Hun er utdannet idéhistoriker og har tidligere jobbet i Nationen, Aftenposten og NRK.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar