Verdens høyeste bygning åpnet - Vårt Land
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
sxe1b02a_298608.jpg

Verdens høyeste bygning Burj Dubai ruver over gatene i Dubai noen timer før den høytidelige åpningen mandag. Rundt 12.000 arbeidere har vært i sving siden 2004 for å reise tårnet. Til tross for den økonomiske krisen som har rammet Dubai, er mer enn 90 prosent av leilighetene, kontorene og de andre lokalene i bygningen solgt, ifølge eierselskapet. Foto: AHMED JADALLAH

Verden

Verdens høyeste bygning åpnet

Nesten én kilometer høy.

Et enormt fyrverkeri, laserlys og fallskjermhoppere i Dubais farger markerte den offisielle åpningen av verdens høyeste bygning i Dubai mandag.

Bygningen er 828 meter høy, opplyste sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktum, Dubais statsoverhode, som sto for den offisielle åpningen.

Fyrverkeriet spraket og gnistret oppover og nedover den høyeste skyskraperen i verden før oppmerksomheten ble rettet mot fallskjermhoppere i Dubais farger, som landet rundt bygningen. Samtidig ble et gigantisk portrett av sjeik Khalifa bin Zayed al-Nahayan, president i De forente arabiske emirater, vist på en yttervegg av bygningen, som har kostet rundt 8 milliarder kroner å bygge.

Sjeik Mohammed avdekket en tavle og holdt en kort tale der han døpte om bygningen som fram til mandag var kalt Burj Dubai, til Burj Khalifa, oppkalt etter emiratenes president.

Den nøyaktige høyden var ikke tidligere kunngjort.

Kriser kommer og går. Styreformann i eiendomsutviklingsselskapet Emaar, Mohammad Alabbar, har opplyst at rundt 90 prosent av leilighetene, kontorene og de andre lokalene i bygningen er solgt, til tross for gjeldskrisen som har rammet Dubai.

Kriser kommer og går, men byer fortsetter å utvikle seg, framholder han.

Burj Khalifa skyver Taipei 101 i Taiwan ned på andreplass på listen over verdens høyeste bygninger.

Skyskraperen i Dubai slår også rekorden for antall etasjer, minst 160, og for den høyeste bebodde etasje i noen bygning: 124. etasje.

Vi var ikke sikre på hvor høyt vi kunne komme. Det var en slags oppdagelsesferd, en læringsprosess, sier Bill Blaker, en av ingeniørene bak tårnet.

Boblen sprakk. Da de første spadetakene ble tatt i 2004, var Dubai et av verdens travleste finanssentra og trakk til seg investorer fra hele kloden. Emiratet ble for mange beviset på at det er mulig for golfstater å klare seg uten å ha bunnløse oljeressurser i ryggen.

Nå er virkeligheten en annen. Finanskrisen fikk omfattende konsekvenser for Dubai, som lånte enorme summer for å finansiere de tallrike og luksuriøse byggeprosjektene i emiratet.

I november sprakk boblen da investeringsselskapet Dubai World kunngjorde at det ikke lenger kunne betjene gjelden sin. Et lån på 10 milliarder dollar i siste liten fra det oljerike naboemiratet Abu Dhabi hindret konkurs, men Dubai sliter fortsatt tungt økonomisk. Den totale gjelden er anslått til rundt 100 milliarder dollar.

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

IS ødela assyrernes kunstskatter

– Muslimer, disse gjenstandene er avgudsbilder, sier soldatene. Se video!

– Minst 150 kristne bortført av IS i Syria

Forbyr nazi-koder på bilskilt

88 for Heil Hitler og AJAB for «All Jews are Bastards». Nå settes de på bilskilt-indeksen.

Fransk statsminister angriper Netanyahu

– Franske jøder hører hjemme i Frankrike, sier Manuel Valls.

Jøder forlater Europa

Siden 1945 er den jødiske befolkningen i Europa redusert med nesten to tredeler. Se kart og grafikk.

Tror mesling-smitte er 
fra Gud

Terrorangrep mot karikaturtegner og synagoge

Antatt gjerningsmann i København skutt og drept.

Det muslimer og homofile har til felles

Ekstremismen blomstrer i Europa.

– Mulig å ha godt forhold både til Israel og Palestina

Det mener Sveriges statsminister. Er du enig?

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE