Nyheter

Tente 
hat mot kristne

Kristne i Niger søkte tilflukt hos militære for å slippe unna ekstreme muslimer som brente kirker.

Reaksjonene på det franske satiremagasinet Charlie Hebdos ny Muhammed-karikaturer er farlig for kristne i land der de er minoriteter. Rasende muslimer i det vest-afrikanske landet Niger har ført til at 10 mennesker drept og 173 såret, melder nyhetsbyråene NTB-AFP. Også i andre land har mennesker blitt skadet i demonstrasjoner.

LES OGSÅ: Nigeria: Svidde av by - drap barn

I militærleir

– Vi er sårbare. 60 protestantiske kirker og 15 katolske er i løpet av helgen brent nedi Niger. I hovedstaden Niamey er 80–90 prosent av kirkene ødelagt, forteller Zakariya Abdou til Vårt Land.

Regiondirektøren i Strømmestiftelsen er fra Niger. Tallene hans er noe høyere enn nyhetsbyråenes, men de kommer også til å stige når man får full oversikt, mener han.

Abdou forteller at 39 kristne familier har mistet husene sine. Det betyr at 296 mennesker, inkludert 40 barn fra et barnehjem, ikke har et sted å bo.

Kirken som Abdou tilhører i hovedstaden er blant dem som er herjet av brann. Også søndagskolebygningne, kontoret og pastorens hus er ødelagt. De siste nettene har pastoren og familien søkt tilflukt i en militærleir, forteller han. Det samme har barna fra barnehjemmet.

I går fant kirken et nytt hjem til pastoren og hans familie. Kirken skal bygges opp igjen, og menigheten skal gjøre det med egne penger, understreker Zakariya Abdou.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ilden spredt

Uroen startet fredag og eskalerte utover lørdagen. Muslimer som var sinte på de nye Muhammed-karikaturene startet å brenne kirker i landets nest største by, Zinder. Siden spredte det seg til andre deler av landet, blant annet til Niamey.

Ingen kristne er imidlertid drept i angrepene, forteller Abdou. I Zinder ble et forbrent lik funnet i ruinene til en nedbrent katolsk kirke. Abdou sier at vandaler ble fanget av flammene da de prøvde å stjele noe fra kirkene. Andre er drept i sammenstøt med politiet.

LES OGSÅ: «De som dreper i Guds navn bedriver verst blasfemi»

Politiet skuffet

I hovedstaden holdt politiet vakt ved den store, katolske katedralen, men rykket ikke ut til de andre kirkebrannene

– Folk ringte politiet, men de reagerte ikke. Det er skuffende og uforståelig, sier Zakaria Abdou.

Han er bekymret for framtiden. Nå er det rolig i Niger, og hva som skjer framover avhenger av hva myndighetene gjør, mener Abdou.

– En komité av kristne og folk fra myndighetene skal se på hvordan situasjonen kan løses på kort sikt.

Uten at myndighetene tar en nøkkelrolle i å drive dialog og fredsbygging, blir ikke motsetningene borte på lang sikt, sier nigereren.

– Kristne vet ikke nok om islam, og muslimer vet ikke nok om kristne.

LES OGSÅ: I Niger er halvparten av jentene gift og mødre før de er 15 år

Vil ikke flykte

Kristne i Vest-Afrika kjenner seg forlatt av resten av verden, sier han. Det viktigste Vesten kan gjøre i en slik situasjon er ikke å sende mer penger, men være talsmenn for minoriteter.

– Vi er ikke først og fremst kristne, vi er en minoritet. Hvordan skal vi bli beskyttet? spør han og peker på at det finnes etniske og religiøse minoriteter som lever under press fra majoriteten i flere vestafrikanske land.

– Vi ønsker ikke å flykte slik de kristne i Mosul (Irak red. anm.) har gjort. Vi bor her, vi har ikke noe sted å dra. Alt vi ønsker er å utvikle landene, men vi trenger frihet og rom.

– Folk forvirret

Nigers kristne får ikke pengestøtte fra vestlige land, men i manges øyne er de nasjonale kristne og land i Vesten det samme, sier Zakariya Abdou.

– Folk ser på oss som vi er allierte, som vestlige. Vi støtter ikke religiøse krenkelser. Kirken i Niger har heller aldri angrepet muslimer. Men folk er forvirret, sier han.

Strømmestiftelsen arbeider for å hindre motsetninger, understreker han. Derfor snakkes det ikke religion i samtaler med samarbeidspartnerne, som for det meste er muslimske. Prosjektene retter seg mot bedre kår for fattige, og de fleste mottagerne er muslimer.

LES OGSÅ: Forbyr blasfemi og religiøst frafall

– Muslimer synes Vesten provoserer

Religiøse i Sør oppfatter det som at mye vestlig journalistikk mangler forståelse av livssyn og verdensbilde.

Dette hevder Øyvind Aadland, generalsekretær i Strømmestiftelsen. Sist uke besøkte han Mali, Burkina Faso og Niger, land der organisasjonen arbeider. Sent fredag satt han på flyplassen i Niamey, Nigers hovedstad, da han fikk høre om de økende protestene mot Charlie Hebdos Muhammed-forside.

– Provoserer

– I samtaler med muslimer i Vest-Afrika tar de avstand fra volden i Paris. Men de kan ikke forstå Vesten som hevder at krenkende blasfemi er et viktig prinsipp i å hevde ytringsfriheten. Mange i sør, og særlig muslimer, betrakter Vesten som kollektivt kristne. Ut fra en slik oppfatning hevder de at Vesten provoserer, sier Øyvind Aadland.

Også kristne i de nevnte landene opplever de siste tegningene fra det franske satiremagasinet som krenkende og blasfemisk. De bidrar til skjerpede motsetninger, og det er en fare for at raseriet mot slike karikaturer kan spre seg, mener Aadland.

Vær varsom

Han mener karikaturer i norske medier må vurderes opp mot Vær varsom-plakaten der det understrekes at mediene skal vise respekt for etnisitet, identitet og livssyn. Aadland, som tidligere har vært lærer ved Mediehøgskolen Gimlekollen, mener det er et dilemma når det oppstår en konflikt mellom den legale retten til ytringsfrihet og den etiske vurdering om å vise respekt.

– Her må vi være varsomme og vise respekt når vi ser hvilke reaksjoner ytringene skaper. Det er naivt å undervurdere de etniske og religiøse følelsene som kan være svært sterke.

Kristne krenkes

Aadland understreker at det er ekstreme muslimer som står bak de voldelige demonstrasjonene i Niger.

– Vi må være klar over at krenkende ytringer i Vesten kan føre til at kristne blir krenket i andre land. Vi lever i en verden der vi må samle krefter for å bygge ned motsetninger, fiendebilder og hatkritikk. Vi skal ikke underslå religionskritikk, men det er ikke ensbetydende med krenkende, blasfemiske ytringer, sier Aadland.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter