Nyheter

Stjålne kulturskatter betaler IS-krig

Napoleon og Hitler viste vei for dagens IS-plyndring. Handel med antikviteter fra krigsområder alene er anslått til rundt 20 milliarder kroner i året.

Nå tømmer terrorgruppen Islamsk stat (IS) Midtøsten for umistelige kulturskatter, som sammen med våpen og narkotika er de tre viktigste handelsvarene som holder liv i en krig, ifølge UNESCO, FNs organisasjon for kultur, utdanning og vitenskap.

Olje og antikviteter

Etter oljesalg er plyndring den beste inntektskilden til IS, ifølge Syrian Heritage Initiative (SHI) som arbeider med å verne oldtidsminner i Syria. Dermed følger islamistene i fotsporene til Napoleon Bonaparte og Adolf Hitler, som stod bak histor­iens mest omfattende og systematiske kulturminneplyndring.

IS stjeler fra museer, arkeologiske utgravinger og oldtidsbyer. Via et finmasket nett av smuglere finner vaser, statuer, potteskår og mosaikker veien til et lukrativt globalt, svart marked.

– Kundene finner IS særlig i Europa og USA. Vi har ikke avslørt norske kunder, men mange nordmenn har mye penger, så du kan like gjerne finne kjøpere her som i andre europeiske land, sier politioverbetjent Kenneth Didriksen i Økokrim, som jobber med kunst- og kulturminnekriminalitet.

Rikt område

Området fra Libanon i vest, via Syria til Irak i øst, er av de rikeste arkeologiske regionene i verden. Her finner grupper som IS byruiner, gravkammer, byggverk, museum og arkeologiske utgravinger. Allerede før borgerkrigen i Syria startet, advarte Interpol nasjonalt politi over hele verden mot det som skulle komme.

– Vi ble bedt om å være oppmerksomme på det som skjer i skyggen av krigen, der man kynisk utnytter krigens kaos til å stjele kulturskatter, sier Didriksen i Økokrim.

I et slikt marked kan en antikk keramikkrukke knuses av kyniske handelsmenn, fordi den gir en større salgssum solgt i flere deler enn som en hel krukke. Dermed forsvinner umistelige kulturskatter. Andre gjenstander er så små at de kan smugles i en bukselomme til svartebørsmarkedene som er særlig utbredt i Tyrkia.

Har kunder

Didriksen i Økokrim sier at IS og andre som plyndrer slike skatter på forhånd har tilgang til rike kunder i Europa, via mellommenn som tar seg godt betalt.

– Vår felles verdensarv i Syria blir plyndret og omgjort til krigsvåpen, forklarer den syriske professoren Amr al-Azm, som organiserer et nettverk av aktivister som med livet som innsats reiser rundt i Syria og kartlegger umistelige kulturverdier.

De får en viss drahjelp fra FNs sikkerhetsråd som gjennom resolusjon 2199 fordømmer ødeleggelsen av kulturminner. Resolusjonen skal motvirke ulovlig handel av antikviteter og kulturskatter frå Irak og Syria, og er ifølge generaldirektør Irina Bokova i UNESCO en milepæl i disse bestrebelsene.

Oldtidsbyer

Sist uke ble deler av den 2.700 år gamle oldtidsbyen Khorsabad i Irak ødelagt av IS. Dette kommer i kjølvannet av nylige IS-herjinger i historiske irakiske byer som Nineveh, Nimrud og Hatra. Khorsabad var i oldtiden kjent som Dur-Sharrukin, et viktig maktsenter i det assyriske riket i Nineveh. Byen er berømt for sine store lamassu-statuer, formet som okser med vinger og menneskehoder. I tillegg til deler av templene ble bymurer rasert av IS.

Uken før det grusla islamistene i IS assyriske Nimrud med bulldosere. Byen ble grunnlagt på 1200-tallet f.Kr. og var en stor og viktig by ved bredden av Tigris i oldtidens Assyria. På sitt mektigste var byen sentrum for et av datidens mektigste riker, i et område som omfatter dagens Irak, Egypt, Iran og Tyrkia.

Nye opplysninger tyder på at mesteparten av det som ble knust i Mosul-museet var kopier av skatter som for lengst er flyttet til nasjonalmuseet i Bagdad. Men store Lamassu-statuer, okser med vinger og menneskehoder, er fortsatt på plass.

Verdensarvstatus

Arkeologiske ruiner i den over 2.000 år gamle byen Hatra nord i Irak er også angrepet av IS, som erobret den i fjor sommer. Festningsbyen ble etablert av oldtidens arabiske stammer omtrent 200 år før Kristus, og restene består blant annet av templer inspirert av gresk, romersk og østlig arkitektur. Hatra fikk verdensarvstatus av UNESCO i 1987.

Irak er ikke ukjent med tidligere herjinger av gamle kulturskatter. Blant de verste var den mongolske erobreren Hulagu Khans rasering av verdens største bibliotek og noen av Bagdads fineste bygninger i 1258, da byen var sete i det islamske kalifatet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Villeder verden

I nyere tid stod soldater passive da det irakiske nasjonalmuseet i Bagdad ble plyndret i 2003, etter den amerikanske invasjonen for å kaste Saddam Husseins regime. De første anslagene om at 170.000 gjenstander var stjålet, var sterkt overdrevet. Ifølge amerikanske etterforskere er tapstallet mer beskjedne 3.000.

Kenneth Didriksen i Økokrim mener videoer der IS tilsynelatende ødelegger kulturminner, er en bevisst skjev fremstilling:

– Alt tyder på at de ødelegger bare en brøkdel for å sjokkere. Alt de ikke knuser blir stjålet for å skaffe inntekter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter