Nyheter

– Kristne oppfattes som annenrangs

Gammel tankegang kan ligge bak terroristers bombedrap på over 60 personer i Pakistan søndag.

Antall døde er minst 61 og antall sårede 120, sier legen Mohammad Iqbal ved Lady Reading-sykehuset i Peshawar til AFP. Tallene bekreftes av en annen lege ved sykehuset.

Søndag var det ikke klart hvem som står bak terrorangrepene. Flere grupper er tilbøyelige til å utføre slike aksjoner, sier Ed Brown, leder for menneskerettighetsenheten i Stefanusalliansen, som jobber for trosfrihet.

– Det finnes flere ulike grupper av voldelige ekstremister. De ser på kristne som allierte med Vesten. Angrepet kan ha vært planlagt i lengre tid av en gruppe utenfor området eller av lokale ekstremister, sier han til Vårt Land.

LES OGSÅ: Kristen dømt til livstid for blasfemi

Allierte med Vesten. Brown trekker fram flere andre mulige motiver for terroraksjonen. Angrepet må ses i sammenheng med muslimers situasjon ellers i verden, mener han. En del ekstremister føler de er blitt angrepet, og hevner seg på kristne i sitt nærmiljø, sier Brown.

Han peker også på en gammel tankegang om at kristne er annenrangs borgere, som må holdes på plass. Dette er viktig for noen av gruppene, mener Brown.

– De ser på kristne som en trussel mot sin religion og kultur hvis de blir for fremtredende.

Situasjonen for kristne i Pakistan betegnes som «veldig vanskelig» av Brown.

– De opplever ikke forfølgelse hver dag, men de er alltid i fare.

– Hva gjør myndighetene for å forhindre at den kristne minoriteten blir utsatt for vold og forfølgelser?

På den ene siden sier de at de er opptatt av å slå ned på dette. På den andre siden har vi sett få konkrete tiltak for å bedre situasjonen, sier han og trekker frem følgende eksempel.

I 2011 ble den kristne ministeren Shahbaz Bhatti og den muslimske guvernøren Salmaan Taseer drept etter å ha ytret seg mot blasfemilovene i Pakistan. Bhatti ba om beskyttelse fra myndighetene, men fikk det ikke. Taseer ble drept av sin egen livvakt, som også var muslim.

LES OGSÅ: Pakistan opphever forbud mot dødsstraff

To bomber. Pakistans statsminister Nawaz Sharif fordømmer terrorangrepet på det sterkeste.

– Terrorister har ingen religion, og angrep mot uskyldige mennesker er i strid med islamsk lære og alle andre religioner, sier han.

Det er flere barn blant de drepte, opplyser politiet. Også to politifolk mistet livet. Ifølge Sahibzada Anees, en av de øverste lederne i de lokale myndighetene i Peshawar, gikk selvmordsbomberne til aksjon da folk var på vei ut av kirken etter at søndagsgudstjenesten var avsluttet.

– Tilstanden er kritisk for flertallet av de sårede, sier Anees.

Den 50 år gamle læreren Nazir Khan sier det var minst 400 personer på stedet da den første bomben eksploderte.

– En kraftig eksplosjon blåste meg over ende. Da jeg kom til hektene igjen, gikk en ny eksplosjon av. Jeg så sårede mennesker overalt, sier Khan til AFP.

Kristne utsatt. Kristne utgjør rundt 4 prosent av Pakistans 180 millioner, eller vel 7 millioner mennesker. De holder stort sett en lav profil i et land der ekstreme islamistiske grupper stadig står bak blodige aksjoner mot myndighetene og annerledes tenkende.

I 2009 ble 40 bolighus og en kirke påtent og brent ned av en mobb på rundt 1.000 mennesker i byen Gojra i Punjab-provinsen. Minst sju kristne ble brent til døde. Påskuddet for angrepene var at noen skulle ha vanhelliget Koranen.

Etter terrorangrepet søndag samlet demonstranter seg i gatene for å protestere mot manglende sikkerhet ved kirken.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter