Nyheter

Klare for folkefest

Tusenvis av mennesker vil i kveld lyse opp Karl Johan med fakler for å hylle fredsprisvinnerne Malala Yousafza og Kailash Satyarthi foran Grand Hotel.

Ikke siden Barack Obama fikk prisen i 2009 har det vært like stor oppmerksomhet om utdelingen av Nobels fredspris. Tildelingen er utvilsomt en av de mest folkekjære på lang tid, ikke minst på grunn av den spesielle historien til 17 år gamle Malala Yousafza, historiens yngste nobelprisvinner.

LES MER: Satyarthi: Anerkjennelse av vår kamp for barna

Indisk karisma

I går fikk også den andre prisvinneren, inderen Kailash Satyarthi, vist seg fram som en sympatisk personlighet med varm utstråling. Under pressekonferansen stjal nærmest 60-åringen showet da han symbolsk adopterte Malala som sin datter, samtidig som han skrøt av den varme mottagelsen han har møtt blant vanlige mennesker i et vinterlig Norge.

LES MER: – Elendig timing fra Lundestad

De samkjørte prisvinnene fra to viktige og store asiatiske naboland har åpenbart bestemt seg for å få maksimalt ut av den talerstolen fredsprisen har gitt dem, med sterke ytringer og utfordringer til beste for sine kampsaker.

Kailash Satyarthi karakteriserer årets Nobels fredspris som spesielt viktig, fordi den er en pris til millioner av barn som nektes sin barndom, sin frihet og utdanning. Han ser på prisen som en hedersbevisning til de mange barn som «kjøpes og selges som dyr», som fødes og lever i konflikt, undertrykking og terror, som er gisler og settes til å arbeide som prostituerte og barnesoldater.

LES MER: Vil ha modigere museum

Religiøse ledere

Satyarthi anmoder religiøse ledere om å ta et større ansvar for at barn skal få verdige liv med utdanning, og slippe barnearbeid og slaveri. Engasjerte trosledere i hele verden må bidra til å bygge mer respekt, toleranse og brorskap, oppfordrer Satyarthi, som mener religiøse ledere har mulighet til å nå ut til mange flere mennesker enn mange store organisasjoner.

Også Malala tok opp flere aspekter omkring religion under pressekonferansen. Hun kalte dem som bruker islam til å forby utdanning for uvitende og uten utdannelse, fordi islam i sin kjerne er en ferdelig religion som oppmuntrer til kunnskap. På spørsmål om hun føler økt press etter fredsprisen, er svaret at hennes engasjement handler om egen samvittighet og om å kunne svare for sine handlinger både overfor Gud og overfor seg selv.

Malala advarer mot å slå seg til ro med at alle får gå på skole. Like viktig er kvaliteten på undervisningen og lærebøkene. I dag kan man bla opp i lærebøkene på mange skoler og finne blant annet rasisme og negativ omtale av andre religioner, påpekte hun.

LES MER: Malala får fredsprisen

Forbrukermakt

De to prisvinnerne tok opp flere utfordringer for det moderne samfunn. Satyarthi manet forbrukere til å være mer bevisste og stille sterkere krav overfor butikker og leverandører om at varene som selges er produsert uten barnearbeid, og under gode, trygge arbeidsvilkår og miljømessige standarder.

Malala påpeker medienes ansvar for i mindre grad å framstille kvinnen som et moteriktig, smart og vellykket vesen, en kvinnerolle som får mange barn til å spørre seg hvordan de kan bli slike slanke og perfekte kvinner.

Kailash Satyarthi har kjempet et helt liv mot barnearbeid både i hjemlandet India og andre land, og håper han har minst 17 år igjen der han vil yte maksimalt for saken – mens han mener Malala dermed må ha minst 60 år igjen som frontfigur for barnas sak.

I går bekreftet Malala at hun har et sterkt ønske om å vende tilbake til hjemlandet Pakistan for å fullføre sin visjon om at alle barn skal få god skolegang. På spørsmål om politiske ambisjoner gjentok hun ikke tidligere utsagn om at hennes store drøm er å bli landets statsminister.

LES MER: – Når Malala snakker, lytter folk

Folkefest

I dag toppes et hektisk program med utdeling av to gullmedaljer og diplom i Oslo rådhus, med store forventninger til prisvinnernes taler.

Da har de allerede blitt hyllet av skolebarn under Redd Barnas Fredsprisfest på formiddagen. De skal ellers under sitt Oslo-opphold innom både bankett, fredspriskonsert, åpning av fredsprisutstilling, fakkeltog og direktesendt CNN-program med kjendisjournalisten Christiane Amanpour.

Folkets store anledning til å hylle prisvinnerne blir i kveld klokken 19 foran Grand Hotel, under det tradisjonelle fakkeltoget der prisvinnerne kommer ut på balkongen og hilser på folket før Nobelbanketten starter.

Følg oss på Facebook og Twitter

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter