– Israel ber i hemmelighet til Gud om at dette despotiske drapsregimet fortsetter - Vårt Land
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
166027_.jpg

En folkegruppe på Golanhøydene uttrykker sin støtte til Syrias omstridte president, Bashar al-Assad. Foto: Reuters/Scanpix

Verden

– Israel ber i hemmelighet til Gud om at dette despotiske drapsregimet fortsetter

Fortsatt Bashar al-Assad-styre i Syria betyr ro på Golanhøydene. Det mener den israelske regjeringen, ifølge israelsk kommentator.

Demokratiprosessene i de arabiske landene har satt Israel under kraftigere press enn på lenge, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Israel kunne inntil for et drøyt år siden peke på at de var omringet av land styrt av eneherskere. Men så kom den arabiske våren, der en etter en av dem falt. Den demokratiske utviklingen i mange av de arabiske landene er imidlertid en utfordring for demokratiet Israel.

Årsaken er at opinionen i landene som sakte blir mer demokratiske, vil kunne kreve en tøffere politikk mot Israel enn den diktatorene førte.

 

Folkelig krav. – Situasjonen i regionen er nå ustabil, noe som bekymrer Israel, sier Jonas Gahr Støre til NTB. Utenriksministeren innledet mandag en rundreise i regionen.

Tirsdag møter han israelske og palestinske ledere i Jerusalem og på Vestbredden. Sent mandag kveld møtte han Mahmoud Abbas i residensen den palestinske presidenten bruker i Amman.

– Israel har ikke uttrykt seg negativt om utviklingen i regionen, for landet er selv et demokrati. Men for Israel har stabilitet vært viktig, sier Støre.

– Jeg tror Israel er urolig for at når situasjonen stabiliseres så kommer et større folkelig gjennomslag i politikken. Et folkelig krav om tydelighet i forhold til palestinerne, og fredsprosessen. Israel ser jo hvem som vinner valgene.

 

Reforhandling. Men Støre peker samtidig på at de arabiske landene nå har nok med interne forhold, og at opprøret i de arabiske landene ikke handlet om forholdet til Israel.

– Det har ikke vært brenning av israelske flagg i gatene. Sinnet har vært rettet mot egne ledere.

– Er ikke det et paradoks om Israel levde bedre med diktatorene?

– Det får vi se. Det er jo ikke sånn at det er toneangivende stemmer i Egypt som sier de vil snu opp ned på forholdet, sier utenriksministeren.

Men i Egypt er det nå stemmer som krever en reforhandling av fredsavtalen med Israel fra 1979. Også i Syria kan det komme krav om økt press fra befolkningen mot Israel dersom regimet faller.

 

– Ber til Gud. Ifølge den israelske kommentatoren Antar Shilo krysser den israelske regjeringen fingrene for at Bashar al-Assad i Syria beholder makten.

– Israel ber i hemmelighet til Gud om at dette despotiske drapsregimet fortsetter. Det vil bety ro på Golanhøydene, og Israel foretrekker status quo og verden slik den var i går, skriver han i Haaretz.

Israel har okkupert de syriske Golanhøydene siden 1967 og frykter at et nytt regime i Damaskus vil forsøke å gjenerobre området for å vinne støtte på hjemmebane.

Dersom Assad overlever vil han på sin side unngå konflikt og være mer opptatt av å vinne støtte internasjonalt, lyder analysen.

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

185 kvinner og barn bortført i Nigeria

1.000 fryktes drept

IS fortsetter grusomhetene i Syria.

«Så er det bevist: Obama er en ivrig leser av Vårt Land»

Vårt Lands Jon Magne Lund er fornøyd med seg selv.

Paven banet vei for Cuba og USA

Obama hilste det cubanske folk: Vi er alle amerikanere.

Gamlegutta frykter fortsatt verdenskommunismen

– USAs Cuba-politikk har vært en fiasko fra 1959 og til denne dag, skriver Jon Magne Lund.

Forventer rabalder med et Cuba-vennlig USA

Starter historiske forhandlinger.

Israelske bosetninger vokser raskere enn landets folketall

Styresmaktene har telt ateistar

Gjett kor mange dei fann i Jemen!

Spilte død for å overleve

– Jeg kommer aldri til å glemme de svarte støvlene. Shahrukh Khan (16) gjemte seg under pulten da Taliban stormet skolen.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE