– Israel ber i hemmelighet til Gud om at dette despotiske drapsregimet fortsetter - Vårt Land
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
166027_.jpg

En folkegruppe på Golanhøydene uttrykker sin støtte til Syrias omstridte president, Bashar al-Assad. Foto: Reuters/Scanpix

Verden

– Israel ber i hemmelighet til Gud om at dette despotiske drapsregimet fortsetter

Fortsatt Bashar al-Assad-styre i Syria betyr ro på Golanhøydene. Det mener den israelske regjeringen, ifølge israelsk kommentator.

Demokratiprosessene i de arabiske landene har satt Israel under kraftigere press enn på lenge, ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Israel kunne inntil for et drøyt år siden peke på at de var omringet av land styrt av eneherskere. Men så kom den arabiske våren, der en etter en av dem falt. Den demokratiske utviklingen i mange av de arabiske landene er imidlertid en utfordring for demokratiet Israel.

Årsaken er at opinionen i landene som sakte blir mer demokratiske, vil kunne kreve en tøffere politikk mot Israel enn den diktatorene førte.

 

Folkelig krav. – Situasjonen i regionen er nå ustabil, noe som bekymrer Israel, sier Jonas Gahr Støre til NTB. Utenriksministeren innledet mandag en rundreise i regionen.

Tirsdag møter han israelske og palestinske ledere i Jerusalem og på Vestbredden. Sent mandag kveld møtte han Mahmoud Abbas i residensen den palestinske presidenten bruker i Amman.

– Israel har ikke uttrykt seg negativt om utviklingen i regionen, for landet er selv et demokrati. Men for Israel har stabilitet vært viktig, sier Støre.

– Jeg tror Israel er urolig for at når situasjonen stabiliseres så kommer et større folkelig gjennomslag i politikken. Et folkelig krav om tydelighet i forhold til palestinerne, og fredsprosessen. Israel ser jo hvem som vinner valgene.

 

Reforhandling. Men Støre peker samtidig på at de arabiske landene nå har nok med interne forhold, og at opprøret i de arabiske landene ikke handlet om forholdet til Israel.

– Det har ikke vært brenning av israelske flagg i gatene. Sinnet har vært rettet mot egne ledere.

– Er ikke det et paradoks om Israel levde bedre med diktatorene?

– Det får vi se. Det er jo ikke sånn at det er toneangivende stemmer i Egypt som sier de vil snu opp ned på forholdet, sier utenriksministeren.

Men i Egypt er det nå stemmer som krever en reforhandling av fredsavtalen med Israel fra 1979. Også i Syria kan det komme krav om økt press fra befolkningen mot Israel dersom regimet faller.

 

– Ber til Gud. Ifølge den israelske kommentatoren Antar Shilo krysser den israelske regjeringen fingrene for at Bashar al-Assad i Syria beholder makten.

– Israel ber i hemmelighet til Gud om at dette despotiske drapsregimet fortsetter. Det vil bety ro på Golanhøydene, og Israel foretrekker status quo og verden slik den var i går, skriver han i Haaretz.

Israel har okkupert de syriske Golanhøydene siden 1967 og frykter at et nytt regime i Damaskus vil forsøke å gjenerobre området for å vinne støtte på hjemmebane.

Dersom Assad overlever vil han på sin side unngå konflikt og være mer opptatt av å vinne støtte internasjonalt, lyder analysen.

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

IS ødela assyrernes kunstskatter

– Muslimer, disse gjenstandene er avgudsbilder, sier soldatene. Se video!

– Minst 150 kristne bortført av IS i Syria

Forbyr nazi-koder på bilskilt

88 for Heil Hitler og AJAB for «All Jews are Bastards». Nå settes de på bilskilt-indeksen.

Fransk statsminister angriper Netanyahu

– Franske jøder hører hjemme i Frankrike, sier Manuel Valls.

Jøder forlater Europa

Siden 1945 er den jødiske befolkningen i Europa redusert med nesten to tredeler. Se kart og grafikk.

Tror mesling-smitte er 
fra Gud

Terrorangrep mot karikaturtegner og synagoge

Antatt gjerningsmann i København skutt og drept.

Det muslimer og homofile har til felles

Ekstremismen blomstrer i Europa.

– Mulig å ha godt forhold både til Israel og Palestina

Det mener Sveriges statsminister. Er du enig?

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE