Nyheter

– Fjern ekstrem 
fattigdom før 2030’

Samtidig som bistanden til de fattigste landene går kraftig ned, ber 25 trosledere fra hele verden om at ekstrem fattigdom blir utryddet innen 15 år.

Ledere for en rekke verdens­religioner kaller det en moralsk og åndelig forpliktelse å fjerne ekstrem fattigdom. Samtidig ­viser ny statistikk fra OECD at den bilaterale bistanden til de minst utviklede landene sank med 
16 prosent i fjor.

Nedgangen skyldes delvis den sterke gjeldsletten til Myanmar året før, men halvparten kan tilskrives mindre givervilje. Verdens samlede bistand holdt seg stabil, med bare en svak nedgang på 0,5 prosent.

LES MER: Fire av åtte FN-mål feilet

Nye FN-mål

De 25 religiøse ­lederne kommer med sin moralske­ appell om å hjelpe ­verdens aller svakeste samtidig­ som FN meisler ut nye utviklings­mål fram til 2030.

– For første gang i menneske­hetens historie kan vi gjøre mer enn bare å forestille oss en verden uten ekstrem fattigdom; vi kan virkeliggjøre det. Vi har ­rikelig med bevis fra Verdensbanken og andre som viser at vi nå kan utrydde ekstrem fattig­dom i løpet av 15 år, heter det i appellen fra lederne for ulike ­religiøse samfunn og trosbaserte organisasjoner.

Blant underskriverne er general Andre Cox i Frelsesarmeen, pastor Jim Wallis i amerikanske Sojourners, president Ruth Messinger i American Jewish World Service, samt muslimske og buddhistiske ledere.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bred front

Verdensbankens leder Jim Young Kim slutter seg til oppfordringen:

– Troslederne og Verdensbanken deler et felles mål om å skape en verden fri for ekstrem fattigdom i løpet av bare 15 år. De religiøse ledernes forpliktelser kommer akkurat til riktig tid: Deres handlinger kan hjelpe hundrevis av millioner av mennesker til å løfte seg selv ut av fattigdom, sier Kim.

Målet deles også av den norske regjeringen. Utenriksminister Børge Brende sier til Vårt Land at den viktigste prioriteringen i utviklingsarbeidet nå må være å utrydde all ekstrem fattigdom innen 2030.

– For å få til dette ber jeg alle industrialiserte land om å følge opp FNs mål om å sette av 0,7 prosent av brutto nasjonalinntekt til utviklingshjelp, oppfordrer Brende.

LES MER: Har sviktet løftet om grunnskole for alle

Under halvparten

I dag oppfyller bare 5 av 28 OECD-land målet om 0,7 prosent av BNI til bistand: Danmark, Luxembourg, Norge, Sverige og Storbritannia. Snittet ligger på 0,29 prosent, godt under halvparten av den målsetningen FN for første gang vedtok i 1970.

Målet om 0,7 prosent av BNI til bistand ble gjentatt da verdenssamfunnet i år 2000 vedtok FNs tusenårsmål for utvikling. Siden har verdenssamfunnet løftet den samlede bistanden med 66 prosent, men fasit for tusenårsmålene er likevel relativt nedslående: Under halvparten av de åtte målene blir oppfylt innen utgangen av 2015.

– Fattigdommen som fanger mer enn én milliard menn, kvinner og barn, må ta slutt. Tidspunktet er inne til å handle ­modig så neste generasjon kan settes fri fra fattigdommens grep, er sluttappellen fra de 25 troslederne.

Norsk innsats

Norges bistand­ sank fra 1,07 prosent av BNI i 2013 til 0,99 prosent i fjor, og vi blir dermed slått av både Sverige og Luxembourg. Ifølge OECDs tall var Norge i fjor verdens åttende­ største bistandsgiver.

Generalsekretær Angel­ Gurría i OECD er fornøyd med at den globale bistanden opprettholdes på et historisk høyt nivå. Erik Solheim som leder OECDs utviklingskomité vil prioritere de fattigste landene høyere:

– Utviklingshjelp er fortsatt avgjørende for de fattigste landene, og vi må snu trenden med fallende bistand til de minst utviklede landene. Ministrene i OECD-landene forpliktet seg nylig til å gi mer bistand til de landene som trenger det mest. Nå må vi sørge for å levere på de løftene, sier Solheim.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter