Nyheter

Drømmen koster liv

Aldri har flere omkommet på ferden over landegrensene.

Se interaktivt kart nederst i saken.

Hver eneste dag omkommer 10–15 mennesker på reisen mot en bedre framtid i et annet land. Årets dødstall nærmer seg 5.000 og er en dobling siden i fjor. Aller farligst er ferden over Middelhavet mot Europa, der flere enn 3.200 mennesker har druknet etter å ha reist med usikre båter.

LES MER: Menneskesmuglere skor seg på båtflyktningene

Kan øke

Den dystre statistikken ble lagt fram på den internasjonale migrasjonsdagen torsdag. Direktør William Lacy Swing i International Organization for Migration (IOM) advarer om at dødstallene i Middelhavet kan bli enda verre, dersom ikke Eklarer å få på plass en omfattende og velutstyrt redningsoperasjon for å erstatte operasjon Mare Nostrum som Italia avviklet tidligere i høst.

– Alle stater har en forpliktelse til å redde livet til dem som søker hjelp. Redningsoperasjoner bør fortsette i de internasjonale farvannene i Middelhavet. Den nåværende operasjonen dekker et for lite område, påpeker Swing.

LES MER: Flyktninger strømmer til Europa

Farlig reise

Migranter dør også på andre havstrekninger, gjennom ørkener og over fjellpartier. Over 540 migranter døde i Bengalbukten i den nordøstlige delen av Det indiske hav, mens minst 300 har dødd etter å ha forsøkt å krysse grensen mellom Mexico og USA. Over 50 mennesker har i år bukket under på ferden gjennom Sahara.

Dødstallene i Rødehavet og Adenbukten overstiger 240, i farvann der godt over 80.000 mennesker har lagt ut på ferden mot bedre og tryggere liv. De fleste av dem drar fra Etiopia og Somalia til Jemen, og derfra videre til Saudi-Arabia og andre Golfstater.

IOM jobber for å redde migranters liv, samt å stoppe smuglere fra å utnytte deres desperasjon ved å presse mennesker for store pengesummer. Kriminelle kan håve inn mellom en og to millioner dollar på å sende dårlige skip overfylt av desperate mennesker over Middelhavet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fluktrekord

Med 33,3 millioner internt fordrevne og 16,8 millioner flyktninger er antallet på flukt fra vold og konflikter det høyeste siden andre verdenskrig. Mange flykter fra krig og menneskeskapte kriser i Syria, Irak, Libya, Den sentralafrikanske republikk og Sør-Sudan.

Også klimaforandringer og ekstremvær, samt utbruddet av Ebola som har rammet økonomien i flere vestafrikanske land, bidrar til å svekke livsgrunnlaget og sende flere på flukt.

IOM mener at det økte presset fra desperate mennesker på flukt må møtes med økt internasjonalt samarbeid om arbeidsinnvandring og familiegjenforening. Samtidig må de som vurderer å ta seg ulovlig over landegrensene få langt bedre informasjon om risikoen det innebærer.

Flere tiltak

Direktør William Lacy Swing i IOM etterlyser flere tiltak som kan få ned denne strømmen av mennesker, gjennom å bidra til å stabilisere lokalsamfunn og skape vekst og jobbmuligheter i de fattige landene folk rømmer fra.

Samtidig understreker han at migrasjon ikke bare er uunngåelig, men også nødvendig og ønskelig. Han sier at folk som flykter fra krig, religiøs ekstremisme og naturkatastrofer fordrer vår medfølelse, ikke likegyldighet.

– Befolkningen i nord blir stadig eldre, mens den unge befolkningen vokser i sør. Fremveksten av anti-migrasjonsstrømninger er trist i en tid der aldrende samfunn trenger migrasjon for å gi sårt tiltrengt arbeidskraft, sier Swing.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter