Bollywood-baby kan hindre jenteaborter - Vårt Land
annonse
annonse
Annonse
annonse
annonse
annonse
annonse
153035_1449098.jpg

Aishwarya Rai Bachchan og Abhishek Bachchan fikk en datter 16. november 2011. Barnefaren gikk før fødselen ut og sa han ønsket seg ei jente, noe som ble lagt merke til i indiske medier. Foto: Scanpix

Verden

Bollywood-baby kan hindre jenteaborter

Indisk stjernepar jubler over datter. Fødselen kan være viktig for Indias uønskede jentebarn.

«I AM DADA to the cutest baby girl!!» (jeg er blitt bestefar til den søteste jentebabyen) skrev Amitabh Bachchan på nettsamfunnet Twitter 16. november.

Bachchan, som er Indias mest folkekjære filmstjerne, var i lykkerus over å ha blitt bestefar for tredje gang. Sønnen Abhishek og svigerdatteren Aishwarya er også store stjerner i Bollywood, og indiske medier ble ekstatiske da de to endelig ble foreldre. I enkelte deler av India blir jentebarn sett på som en byrde, men allerede før fødselen gikk Abhishek Bachchan ut og sa at han aller helst ønsket seg en datter.

Viktig symbolverdi. Slike holdninger fra to superkjendiser, kan ha en viktig symbolverdi, tror stipendiat Cecilie Nordfeldt ved Universitetet i Oslo.

– Elitepersoner, og spesielt Bollywood-stjerner, har en enorm innflytelse på vanlige folk i India. Men selv om kjendisene og eliten har makt til å gå foran med et godt eksempel, er det langt mellom Bollywood og hverdagen til indere flest. Jeg tror en slik fødsel kan ha en effekt, spesielt på diskusjoner eller trøstende ord etter jentefødsler. Men eventuelle endringer i statistikker vil man kun kunne se på lang sikt, sier Nordfeldt.

Også i India tror mange at datteren til Bachchan-paret skal ha en symbolsk verdi.

– La oss håpe at datteren til Aishwarya og Abhishek påvirker familier som er imot jentebarn på en positiv måte. Bachchan-babyen kan endre hvordan jentebarn blir tatt imot i India, kommenterte Meghana Rao, som leder menneskerettsorganisasjonen Breakthrough.

Endret Høyesterett. Ekteparet Bachchan er ikke de eneste i den indiske eliten som hyller jentebarn. Skuespilleren Sushmita Sen vakte oppsikt da hun i 2009 adopterte en babyjente – for andre gang. Sen hadde lenge kjempet for å få datter nummer to, fordi indiske lover ikke tillot at enslige kunne adoptere mer enn ett barn. Men Sen nektet å gi seg, og med en ny avgjørelse fra Høyesterett i lomma, kunne den tidligere Miss Universe-vinneren bli mor for andre gang.

– Jeg ønsket meg jo ei jente til. Du kan ikke forestille deg hvor lykkelig jeg er nå, sa Sen til indiske medier etter å ha hentet den lille jenta.

Døtrene til Sushmita Sen er heldige, for andelen jentebarn i India er synkende. I 1961 var det 976 jenter per 1.000 gutter under sju år. I 2011 hadde antall jenter sunket til 914. Mandag skrev VG at trenden kan gjelde også for norsk-indiske familier. Ifølge en studie utført ved Rikshospitalet, fødte norsk-indiske kvinner unormalt mange guttebarn fra 1987 til 2005. Forskerne tror jentefostre ble bevisst valgt bort, men på grunn av lave tall vil de ikke trekke for bastante konklusjoner.

Moderne med få barn. Cecilie Nordfeldt har selv bodd i India og kjenner deler av det indiske samfunnet godt. Hun understreker at det er store forskjeller i India, men at foreldre med en eller flere sønner ofte er bedre sikret når alderdommen setter inn.

– Det er litt for lettvint å si at jenter har lavere status, for mange steder i India er ikke det tilfellet. Det er derimot viktig å få i alle fall én sønn fordi han blir boende med foreldrene når de blir gamle. Han skal føre slekten og navnet videre. Familieverdier står svært sterkt i det indiske samfunnet, og det sosiale behovet for en sønn er viktigere enn for en datter, sier hun.

Ifølge Nordfeldt er det oppsiktsvekkende få forskjeller mellom by og bygd. Det er derimot enkelte regioner i India som har større tradisjon for å favorisere sønner. Nord-India og særlig delstatene Punjab og Haryana har en klar overvekt av gutter. Et annet viktig element i den indiske kjønnsdebatten er trenden med stadig færre barn i familien.

– Den moderne inder har få barn. Tidligere kunne man prøve og prøve helt til man fikk en sønn. I dag er det derimot viktigere å sikre at det første eller andre barnet er en gutt, sier Nordfeldt.

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

Ayo (4) berget livet

Men stadig flere dør på den livsfarlige flukten over Middelhavet.

Økning av antisemittisk vold i 2014

«Kan du finne skolejentene, Hillary?»

Mens Hillary Clinton var utenriksminister i USA, sa hun nei til at Boko Haram skulle bli satt på listen over terrororganisasjoner.

«Det begynte med Kennedy-familien»

Har noen familier et monopol på presidentvervet i USA, spør Jon Magne Lund.

– Jeg vil kjempe for hverdags-amerikaneren

Hillary Clinton startet presidentkampanjen med å legge ut på tur i minibuss.

Bistanden til de aller fattigste går kraftig ned

Årsak: Mindre giverglede. Nå reagerer religiøse ledere.

– Folkemord, sier paven

Nå har Tyrkia kalt Vatikanets ambassadør inn på teppet.

«Vi må gi rom for avmakten»

Hvis ikke, forsvinner de verste konfliktene i glemselen, skriver redaktør Jon Magne Lund.

Fire av åtte FN-mål feilet

Nå skal nye tusenårsmål vedtas.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE