Nyheter

Velger internett fremfor kirken

Dansker og svensker møter kristendommen oftere på internett enn i kirken. Det store galleriet er på internett, sier webpastor Asbjørn Kvalbein.

Den danske medieforskeren Stig Hjervand har nylig gitt ut boken En verden av medier. I boken går det fram at 11,5 prosent av danskene har møtt religionen på nettet i løpet av de siste månedene. 10,5 prosent har møtt religionen i kirken. Tall fra Sverige viser det samme.

Daglig leder i medie- og kommunikasjonsselskapet Kommunion, Anders Torvill Bjorvand, tror at tendensen også gjelder Norge.

Men om det er kristen tro folk møter på nettet, vet jeg ikke.

Bjorvand ser tallene i sammenheng med at folk i stadig større grad kobler livets ulike faser og arenaer med internett, som for eksempel det å finne ektefelle. Samtidig synes han at det finnes få norske sider som er opptatt av dem som søker den kristne troen.

Nettet avspeiler menighetene, som er lite misjonerende og evangeliserende, mener han.

Mye søking. En av dem i Norge som jobber aktivt med forkynnelse på internett, er webpastor Asbjørn Kvalbein. Han synes tallene fra Danmark og Sverige er interessante, og har selv registrert at besøkstallene på hans egen side har økt jevnt siden oppstarten. I august hadde Kvalbeins webpastorside hos Norea rundt 3.500 daglige besøk, fra hele Norden.

Det er mye søking der ute, i dobbelt forstand. Noen havner kanskje innpå kristne sider tilfeldig, etter å ha søkt på diverse stikkord. Selv bruker jeg stikkord bevisst, forteller Kvalbein.

Undersøkelsen fra Sverige viser at internett ikke fungerer så godt som rekruttering, men at det er de samme som er aktive på nettet som i kirken. Hva tenker du om det?

Innenfor media generelt når du som regel de som allerede er interessert. Men det vil alltid være en marg av mennesker som er på vei ut av eller inn i et kristent fellesskap. Hvis denne margen er på 10, 20, 30 prosent, kan det bli ganske mange mennesker.

Webpastoren er opptatt av at nettet kan være et tilbud for dem som synes terskelen til kirker og bedehus er for høy.

Det store galleriet er på internett, sier Kvalbein.

Skeptisk. Anders Torvill Bjorvand mener at internett ikke bare er et galleri, men at nettet kan lede helt fram til alteret. Når den svenske undersøkelsen viser at internett ikke fungerer til rekruttering, stiller Bjorvand seg skeptisk til premissene for forskeren Mai Lövheim.

Det Lövheim har rett i, er at dagens svenske nettsider ikke har denne funksjonen. Men fordi noe ikke er oppnådd, betyr det ikke at det ikke kan fungere. Jeg kan vise deg mange utenlandske eksempler på at evangelisering på nettet fungerer, for eksempel www.godrev.com, sier han.

På den nevnte siden kan man gå igjennom evangeliet i fire punkter og avslutte med en frelsesbønn.

Man kan like det eller ikke, men også røveren ble med til paradis. Selv om denne metoden ikke er nok for et trosliv i 20 år fremover, kommenterer Bjorvand.

Selv jobber Bjorvand og Kommunion med en ny nettside som baserer seg på det samme: en 3,5 minutts gjennomgang av evangeliet pluss frelsesbønn. Nettsiden www.myfriendforever.org skal først opp og stå i USA, men kommer etter hvert på norsk.

Dette passer ikke for alle, men det passer for noen. Og da vil jeg gjøre det, sier Anders Torvill Bjorvand.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo er journalist og litteraturkritikar i Vårt Land. Han er tidlegare kulturredaktør i avisa. Walgermo er også forfattar.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter