Nyheter

– Utviklingsland tappes for penger

Multinasjonale selskaper snyter utviklingsland for enorme summer ved å kanalisere penger til skatteparadiser, sier Eva Joly. Nå ber hun FN om hjelp.

Hvert år forsvinner mellom 1 og 1,6 trillioner dollar ulovlig over landegrensene. Halvparten av pengene kommer fra utviklingsland.

Pengestrømmene stammer både fra lovlig aktivitet, som multinasjonale selskaper, og kriminelle handlinger som narkotikavirksomhet, hvitvasking, menneskehandel og korrupsjon.

– Må bli slutt. Joly mener vestlige land gjør det mulig å skjule disse forbrytelsene. Skatteparadis er ikke bare øyer i Kariba, understreker hun.

– Det må bli slutt på at vi nøyer oss med bistand uten å gå dypt inn i problematikken med hva disse bortgjemmingsmulighetene gjør med utviklingsland, sier Joly til NTB.

Unndrar skatt. For en fullsatt sal i FN i forbindelse med Høynivådialogen om finansiering for utvikling holdt hun tirsdag et engasjert innlegg for å endre strukturer som gjør pengestrømmene mulig.

Nederland, Luxembourg og Irland er eksempler på land som har lover som gjør det mulig å være gjennomstrømningsland, det vil si overføre penger fra utviklingsland til skatteparadiser.

– Dette er penger som hovedsakelig multinasjonale selskaper skulle ha betalt skatt av, i land som for eksempel Zambia eller Kenya, sier Joly, som er spesialrådgiver om antikorrupsjon for norske myndigheter.

– Selvmotsigelse. Hun pekte på at det har utviklet seg en hel industri i Nederland, hvor mange lever av å bestyre slike postboksselskaper.

– Det understreker hvilken selvmotsigelse det er at Nederland gir bistand, samtidig som de har dette systemet som fratar utviklingsland skatteinntekter, sier Joly.

Ordningen er også godt egnet til å skjule kriminelle penger. De samme strukturene brukes for å kanalisere penger fra narkotikahandel, korrupsjon og mye mer.

Vil ha rangering. – I Nederland kalles dette «special financial instruments.» Suhartos barn investerte penger her. Det samme har Enron gjort, og også IADS, holdingfirmaet til Airbus, som er i hardt vær på grunn av mistanke om storslagen innsidehandel, sier hun.

Joly foreslo i sitt innlegg at det etableres et ordning slik at investorer later en rangering for selskapene med tredobbel A eller dobbel A, alt ettersom hvor gjennomsiktig systemet er og om slike strukturer benyttes.

Den norske delegasjonen opplevde stor interesse fra de andre delegatene på møtet. Eva Joly er optimistisk med hensyn til å få innført ordningen.

– Ikke enkelt. – Mange har gitt uttrykk for at de er veldig glad for at Norge nå har satt dette på dagsorden. Vi får høre: «Endelig er det noen som tar tak i dette», sier hun.

Noen var imidlertid skeptisk til å endre på ordningen. Flere tok opp risikoen for at investeringene vil falle hvis muligheten til å unndra skatt forsvinner.

– Vi er ikke bekymret for at det skal skje. De multinasjonale selskapene ønsker å beholde de mulighetene de har for internprisningsmekanismer, og banker ønsker å tildra seg store pengestrømmer, sier hun.

– Men det kommer ikke til å bli lett, det er det ingen som tror, legger hun til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter