Nyheter

Unngår fotballtribunen etter voldtektssang

«Vi skal voldta deres horer», synger Vålerengas Klanen. Det ble for mye for fotballsupporter Mina Finstad Berg.

«Norske fotballtribuner har aldri vært noen søndagsskole. Som kvinne og supporter er jeg blitt blasert nok med tida til å tåle mye. 'Å voldta deres horer' blir i meste laget».

Slik begynner tidligere generalsekretær i SU Mina Finstad Berg (24) innlegget «Med hilsen fra en tribunehore», i en gjesteblogg på siden til det feministiske bloggkollektivet Maddam.

Kvinnefiendtlig

Finstad Berg har vært fotballsupporter siden hun var liten. Hun har blitt vant til røff språkbruk på tribunen.

– Det skal være litt grovt, som Finstad Berg sier, men hun synes at grensen er nådd.

Det er spesielt to kamper den siste tiden som fikk henne til å ta opp det hun oppfatter som en kvinnefiendtlig supporterkultur.

Det første eksemplet er fra da hun var med Vålerengas supporterklubb Klanen på bortetur til Lillestrøm 17. august i år. Stemningen i bussen var god.

– Noen bakerst i bussen dro i gang den sangen som begynner med «vi skal voldta deres horer», en sang som synges ganske mye på Enga-kamper. Jeg merket at jeg synes det var veldig ubehagelig, sier Finstad Berg til Vårt Land.

Da Klanen ankom Åråsen ble sangen dratt i gang igjen, gjentatte ganger.

– Og det er jo sånn at når forsangerne drar i gang en sang så begynner de å synge veldig sakte for å få folk til å synge med. Og når de da synger veldig sakte og malende, så kjente jeg at det ble ubehagelig, sier Finstad Berg.

Ubehagelig å være jente

– Jeg skjønner at det er tull. Den fortsetter med «vi skal knulle deres kyr». Det er jo ingen som mener det seriøst. Men det at mange voksne menn synger at de skal voldta gjør det ubehagelig å være jente. Det tror jeg egentlig ikke de guttene forstår. Sannsynligvis er det en eller flere jenter på tribunen som har en eller annen personlig erfaring med voldtekt.

Det andre eksempelet Finstad Berg trekker frem er den forrige hjemmekampen hun var på.

«Jeg hadde en høylytt herremann rett bak meg som insisterte på å rope 'Alle damer er horer' jevnt og trutt gjennom hele kampen. Jeg følte meg ikke akkurat velkommen», skriver hun i bloggen.

Har ikke vært på kamp siden

– Tror du dette er med på å holde kvinner borte fra kamp?

– Jeg føler meg ikke veldig velkommen i alle fall. Jeg føler at jeg ikke hører hjemme, at det er en mannsbastion og en machokultur. Sangene er fundert på at det er bare menn som er supportere.

Oppgjøret mellom Lillestrøm og Vålerenga ble spilt 17. august. Etter det har ikke Finstad Berg vært på Tippeliga-kamp.

– Jeg kvier meg rett og slett for å gå på kamp. Da er det bedre å gå på pub og ikke utsette meg for de ubehagelighetene jeg føler på tribunen.

Klanen: Skal ha høy takhøyde

Vårt Land har snakket med talsmann for Klanen, Christian Kjellsen. Han velger i sitt svar til Vårt Land å ta utgangspunkt i følgende avsnitt fra Finstad Bergs blogginnlegg:

«Jeg tror ikke fotballsupportere har et kjipere syn på kvinner enn alle andre. Jeg tror ikke de ønsker å ufarliggjøre voldtekt, og jeg tror de færreste av dem meiner det er greit å voldta. Jeg tror ikke en gang de meiner at alle damer er horer. Men på tribunene sier en kanskje kjipere ting enn en ville sagt ellers. Og det er potensielt veldig ekskluderende».

– Det er nettopp fordi supporterkulturen har og skal ha høy takhøyde med fælt få tabuer at slike sanger lett får fotfeste. Det er den flate strukturen, klasseløsheten og den mer eller mindre totale friheten/fristedet tribunekulturen representerer, at den slags drøye tekster «går hjem» og «funker», skriver Kjellsen i en e-post til Vårt Land.

Demoniseringen av supportere

Han er åpen for å diskutere om teksten på sangen fremdeles holder mål, den har vært med Klanen i over 20 år, men han mener det blir litt på siden av saken.

– Det sangen i hvert fall gjør er å sidestille dyresex og voldtekt. Begge tingene så vidt drøye, og utenfor normal aktivitet, at det kan brukes for å underbygge og gjøre narr av den demoniseringen av supportere som foregår fra enkelte bloggere, enkelte journalister og enkelte byråkrater i NFF, mener Kjellsen.

– Bloggeren tilfører ingenting til diskusjonen om tribunekultur, ei heller samfunnsdebatten, utover fortsatt å berede grunnen for denne typen tribunesanger – fortsatt fremsatt og laget for å sjokkere og ironisere over nevnte demonisering.

Han påpeker at Klanen har nærmere 120 registrerte sanger og rop fra de siste 30 årene.

– Av disse trekker hun altså fram en setning i en sang og tar denne ut av sin sammenheng, skriver Kjellsen.

– Jeg tror ærlig talt det er på mange andre arenaer i samfunnet at vedkommende bør sette sitt søkelys hva gjelder dårlig og snevert kvinnesyn og den påfølgende konsekvensen dette har for generell likestilling i samfunnet.

«De har ikke blitt kalt hore siden de var 13»

Mina Finstad Berg håper uansett at en åpen debatt om sangene oppleves som ubehagelige.

– Jeg håper at man snakker om det i supportermiljøene og at det fører til at man kan legge vekk noen av de sangene som er kjipe og som gjør at folk ikke drar på kamp. For jeg har snakket med kamerater om dette, og de sier at de ikke har tenkt på problematikken på den måten. Men de opplever ikke voldtekt som en trussel, de har ikke blitt kalt hore siden de var 13, sier Finstad Berg.

Og det å holde seg borte fra fotballkamp er ikke noe Finstad Berg gjør med lett hjerte. Hun omtaler seg selv som «fotballidiot».

– Jeg synes jo stort sett det er veldig artig å gå på kamp, og da er det kjipt at det er disse tingene som skal gjøre at det ikke er gøy lenger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter