Nyheter

UDI beklager visumnekt

Her skulle det stått en kamerunsk kirkeleder. Nå gjør UDI full retrett, og beklager måten visumsøknaden hans ble behandlet da han skulle delta på bispevigslingen i Møre.

«Lite smidig» er hvordan UDI-direktør Ida Børresen mener den belgiske ambassaden opptrådte da en kamerunsk kirkepresident ble nektet visum til Norge. Men tilfellet er ikke enestående.

Jeg beklager de uheldige omstendigheter saken fikk for deg og ikke minst for kirkepresidenten i Kamerun, skriver direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI), Ida Børresen i et brev til Møre-biskop Ingeborg Midttømme.

Da Midttømme skulle vigsles i september, hadde bispedømmet invitert kirkepresident Thomas Nyiwè fra Kamerun. Men kirkelederen fikk ikke visum. UDI kommenterte saken, og mente bispedømmet hadde gjort feil i sin saksbehandling. Bispedømmet mente derimot at den belgiske ambassaden som forvalter de norske visumsøknadene hadde opptrådt meget rigid.

 For dårlig. Bispedømmet ble avkrevd svar innen 48 timer, på en søknad de hadde sendt for to måneder siden. Den belgiske ambassadøren nektet dessuten å møte Nyiwè da han sammen med den norske konsulen dukket opp i Kameruns hovedstad Yaoundé etter gjentatte forsøk på å ta kontakt.

«Selv om det var mangler ved søknaden, synes jeg allikevel det er for dårlig at visum ikke ble gitt i tide,» skriver Børresen.

Dette oppfatter jeg som en beklagelse om at det ikke er vist bedre skjønn i denne saken, kommenterer generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Olav Fykse Tveit.

Ikke enestående. Mellomkirkelig råd har behandlet saken etter henstilling fra Møre, og peker i en uttalelse på at Nyiwè-saken kan bidra til å skade Norges omdømme i Kamerun. Samtidig kan Fykse Tveit fortelle at hendelsen ikke er enestående:

Vi har fått signaler om at dette også har skjedd i andre tilfeller når norske kirkelige aktører har forsøkt å hente gjester til Norge. Derfor mener vi at UDI må se på rutinene ved konsulatet i Kamerun.

Men du er glad for denne beklagelsen?

Ja. Det virker som UDI ser at dette kan skade norsk omdømme, og at de ønsker skjønn i saksbehandlingen. Schengensamarbeidet har rigide krav til dokumentasjon, slik hun skriver. Men dersom det begås formelle feil, så bør dette kunne rettes opp. Det skal utvises skjønn i slike saker, understreker Fykse Tveit.

Konsekvenser. Jeg er glad for at UDI har gått inn i saken, og bekrefter at bispedømmet har rett i at de opplysninger som er gitt bør være tilstrekkelige for å innvilge visum, sier Ingeborg Midttømme til Vårt Land.

Hun kaller svaret «fornuftig og godt». Selv om kirkepresidenten ikke fikk reise til Molde i september, håper hun saken har hatt en signaleffekt.

Den har rettet oppmerksomheten mot hvordan vi i Norge tar imot gjester, og jeg håper dette fører til at Nyiwè og andre får en annen behandling i utgangspunktet når vi i fremtiden inviterer til arrangementer, sier Midttømme.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter