Nyheter

Tvangsutsendte asylbarna kan søke på nytt

Mandag kom regelendringen som gir asylbarna som ble utsendt i høst rett til å søke om å få komme tilbake til Norge.

Regjeringen følger opp tilleggsavtalen med Venstre og KrF og innfører mandag endringer i utlendingsforskriften som innebærer at enkelte barnefamilier som ble tvangsreturnert høsten og vinteren 2014 til 2015 kan få saken sin vurdert på nytt.

– Arbeidet med denne ordningen har hatt svært høy prioritet i departementet, og nå har vi fått på plass en løsning som sikrer at denne gruppen kan få sin sak vurdert etter den nye bestemmelsen fra desember i fjor, sier statssekretær Jøran Kallmyr i Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

Endringene i utlendingsforskriften innebærer at barn som ble tvangsreturnert i perioden 1. juli 2014 til 18. mars 2015 og som hadde mer enn fire års opphold her på tidspunktet for tvangsretur, får mulighet til å be om en ny vurdering om de skal få oppholdstillatelse som følge av barnets tilknytning til Norge.

LES OGSÅ: Usikkerhet for de utsendte asylbarna

Frivillige

Utlendingsdirektoratet (UDI) skal i samarbeid med frivillige organisasjoner på feltet koordinere den praktiske gjennomføringen. De må finne familiene, informere dem om den nye muligheten til å søke om omgjøring og muligheten for å få komme tilbake til Norge.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er en av de frivillige organisasjonene som allerede har startet arbeidet på eget initiativ. De har utrykket sterk bekymring for barnas rettsikkerhet i den kommende søknadsprosessen, fordi de mener det ikke er bevilget nok penger til å gi familiene juridisk assistanse.

Høy prioritet

Justisdepartementet navner ikke rettshjelpspenger i dagens pressemelding, men har tidligere vist til en post på 500.000 i revidert nasjonalbudsjett.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Departementet skriver i dagens pressemelding at Utlendingsnemnda (UNE) skal prioritere behandling av disse sakene. De skal begynne med saker fra land der utreiseplikten for tiden er suspendert, som Jemen.

Ikke bare antall år

Venstre og KrF sier de er glad for at forskriften nå er på plass. I den nye behandlingen skal barnets botid og tilknytning til Norge skal tillegges større vekt enn i dag ved avveiing mot innvandringsregulerende hensyn.

– Det betyr ikke at alle får komme tilbake, men disse barna får prøvd saken sin på nytt etter dette regelverket som kom på plass før jul. Vi forventer imidlertid en grundig og effektiv saksbehandling fra UNE sin side, sier André Skjelstad, innvandringspolitisk talsmann i Venstre.

Han presiserer at det ikke bare er antall års oppholdstid i Norge som er bevis på tilknytning til landet. Også andre momenter vil inngå i vurderingen.

LES OGSÅ: Alt for lite penger til de utsendte asylbarna

Tar NOAS bekymring på alvor. Samarbeidspartiene sier til Vårt Land at de har tillit til at regjeringen følger opp avtalen om asylbarna. Neste uke skal de fire partiene møtes for å diskutere hvordan avtalen så lagt er litt fulgt opp. KrF tar det svært alvorlig at NOAS sier barna og familiens rettsikkerhet ikke er ivaretatt godt nok.

– NOAS er en seriøs organisasjon som jobber tett på disse familiene. Vi tar deres bekymring på stort alvor. Derfor vil penger til å kunne gi barna god rettsikkerhet, når sakene deres skal tas opp på nytt, være ett av punktene vi vil ta opp med regjeringen på møte til uken, sier Geir Toskedal (KrF).

Han har tro på at regjeringen vil holde avtalen.

– Det er regjeringens ansvar og vi forutsetter at de holder det de har lovet, sier Toskedal.

Mer fra: Nyheter