Nyheter

Vil ha livsyns-minoritets-maraton

Humanetiker Lars Gule krever likeverdig behandling av NRK.
 – Minoriteter tåler nok dette, svarer Abid Raja.

Etter en helg med salmer minutt for minutt, føler førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Lars Gule, for å sette skapet på plass. Salmemaraton er greit nok, men på én betingelse:

– NRK må gjøre noe tilsvarende for muslimer, humanetikere, katolikker – alt etter størrelse. At man har Dagsrevyen-innslag i anledning Eid-feiring, er noe helt annet enn 60 timer bønn tilsatt musikk, fastslår han.

LES OGSÅ: Advarer mot å bli Human-Etisk Petimeterforbund

Flertallskultur

Som livssynsminoritet krever den tidligere ­generalsekretæren i Human-Etisk Forbund likebehandling av ­kanalen han betaler for.

Hvordan ville et livssyns­humanistisk maraton sett ut?

– Godt spørsmål! Det foregår en lang rekke aktiviteter i regi av Human-Etisk Forbund. Det kan være overføringer fra seminarer, reportasjer om humanistiske konfirmasjonskurs, forberedelsene til humanistisk gravferd og vigsel, sier Gule, før han ramser opp muslimske begivenheter han mener går pressekorpset hus forbi.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Litt sært

Basim Ghozlan, forstander for Det islamske forbundet, kaller Gules forslag «litt sært». Han har forståelse for at NRK ikke driver med maratonsendinger for alle religioner.

– Flere kristne ser på NRK enn for eksempel buddhister og muslimer, sier han.

Han tror ikke muslimer savner å se Koran-tv på NRK.

– Men alle religiøse grupper ­setter pris på at media dekker deres høytider og forteller litt om dem, slik at resten av samfunnet er oppdatert, sier Ghozlan.

LES OGSÅ: NRKs salmemaraton: – Overgikk min fantasi

Stortingspolitiker for Venstre, Abid Raja, ser heller ikke noe problem med sendingen.

– Jeg regner med at sendingen var behagelig og stemningsskapende. Minoriteter tåler nok dette, de bør i hvert fall tåle det, sier Raja.

Julegudstjeneste i moskeen

Hovedpoenget til Gule er derimot følgende: Salmene er flertallskultur. Derfor glemmer flertallet at de i bunn og grunn er religiøse uttrykk. Dét gjør ikke Gule, som livssynsminoritet. Og det gjør neppe mennesker som verken tilhører flertallskulturen eller flertallslivssynet, mener han:

– Nå nærmer vi oss tiden der vi drasser med oss ungene på julegudstjeneste, og begrunner det med at det er tradisjon. Tullprat! Vi tar med oss ungene i gudstjeneste. Den dagen flertallsungene ble bedt om å delta i bønnen i moskeen, ja, da skulle det blitt ramaskrik.

LES OGSÅ: Gule har null poeng (Verdidebatt)

Men det er det samme vi gjør ved julegudstjenesten, mener Gule.

– Å høre på presten, høre og delta i bønnen, er deltakelse i gudsdyrkelsen. Akkurat slik er det å synge salmer, der det ­ligger en henvendelse til Gud. De er del av den kirkelige liturgien. ­Mange ikke-troende setter pris på ­musikken og tekstene. Men det gjør vi fordi det er flertallets kultur og reflekterer lite over det.

LES OGSÅ: 2,2 millioner var innom salmemaraton på NRK

60 timer Prøysen

60 timer Prøysen-sang hadde vært bedre, mener Gule, om det bare var ­musikkgleden det handlet om.

– Det ville vært mye mer felles. Når NRK eksplisitt favoriserer den kristne tradisjonen, melder behovet­ for noe tilsvarende for andre livssyn seg, sier han.

Hvordan det skal gjøres, er det NRK sin jobb å finne ut av, fastslår Gule.

– De ulike livssynenes egenart må formidles på en spennende, informativ og identitetsdannende måte. For det er nettopp identitets­dannelse det handler om, når majoritetskulturen formidles på en så radikal måte, konkluderer han.

NRK-plakaten

TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, viser i en e-post til NRK-plakaten:

«NRK skal gjenspeile Norges religiøse arv og mangfoldet av livssyn og religioner i det norske samfunnet.»

– Dette gjør vi gjennom et mangfoldig livssynstilbud, ­skriver Helsingen.

Han er begeistret for sakte-TV og for den helt spesielle salme­varianten. Om det dukker opp gode ideer knyttet til andre religioner og livssyn, vil NRK vurdere dem på linje med andre forslag, ifølge Helsingen.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter