Nyheter

Tordnet mot tiggerbehandling i julepreken

Drammensprost sammenlignet behandlingen av byens tiggere med gudsfornektelse. – Upassende, mener Frp-politiker.

– Juledag er sannhetens øyeblikk, sa prost Øystein Magelssen i sin preken i Bragernes kirke første juledag.

Og et sannhetens øyeblikk ble det for alle drammensere som har villet ha tiggerne ut av bybildet.

De som ikke var tilstede i kirken, kunne lese prekenen i Drammens Tidende (DT) samme dag.

LES PROSTENS PREKEN: Håp uten bruksendring – en julepreken

Gud bevare forbudstilhengerne

Det er ingen forskjell på oss mennesker, sa Magelssen:

Likevel tas det til orde for å jage dem vekk, og avisspalter og sosiale medier fylles av umoralsk spam når de gis tak over hodet nattetid. Gud bevare dem og deres kjære hjemme, og oss og vår sjel i vår velstand!

Uttalelsene faller etter en høst med stor debatt i forbindelse med at Kirkens Bymisjon og kirken ønsket å opprette et overnattingstilbud for tiggere i Strømsø kapell, skriver DT.

Og prosten sparte ikke på kruttet:

– Den som fornekter sannheten om livet og vår verden, fornekter Gud. Og den som tenker at kristen tro er virkelighetsflukt, har ikke skjønt hvorfor vi feirer jul, sa Magelssen i prekenen.

I bakgrunnen svever vårens debatt om nasjonalt og lokale tiggerforbud. Drammens Høyre-ordfører Tore Opdal Hansen var blant de mest ivrige forbudstilhengerne.

LES OGSÅ: Kirke får ikke åpne dørene for tiggere

For venstrepolitisk

Frp-politiker i Drammen, Lavrans Kierulf, synes lite om prekenen.

– Ja, det er ytringsfrihet for prester og proster, men jeg synes kirken i Drammen er for politisk, og for langt ute på venstresiden. Skal det være en samlende folkekirke bør den ikke i samme grad blande seg inn politisk, sier Kierulf til DT.

Han mener kirken burde holde seg til «saker alle kan være enige om». Magelssen tok også opp flere slike i sin preken.

– Tiggerdebatten i Drammen er en betent politisk sak. Det er ingen som ønsker tiggerne noe vondt, men vi er uenige om hvordan vi best kan hjelpe dem. Kirken må selv vurdere hvor klokt det er å være så politisk, sier Kierulf.

Politisk, ikke partipolitisk

Prost Magelssen angrer ikke på at han var så tydelig i prekenen, og står på at kirken må være politisk, men ikke partipolitisk.

– Vi fikk til og med kritikk av samme Kierulf da vi jobbet med å finne overnattingstilbud for fattige i Drammen. At vi blandet oss inn i det som hørte hjemme på den politiske arena. For meg handler dette på ingen måte om partipolitiske standpunkt, men om medmenneskelighet. For oss så handler det om tre storfamilier vi har blitt kjent over et par tre år, og deres akutte situasjon. Det at de nå får sove på feltsenger er ikke å ta politisk stilling, sier prosten til Vårt Land.

– Jeg får inntrykk av at bare vi nevner et dagsaktuelt tema så mener noen vi blander oss i noe vi ikke har noe med. De som kritiserer da mener jeg ikke har forstått hva som er kirkens oppdrag i verden, ut fra den etiske utfordringen evangeliet gir oss.

Prosten sier at det ikke er tiggerforbudet han primært fokuserer på i talen, men han ønsket å beskrive lokale og internasjonale eksempler «på det mørket av livsfiendtlige hendelser og erfaringer som vi gjør oss».

Magelssen ønsket å gjøre juleevangeliet til noe mer enn noe vi hygger oss med, men gjør det til noe viktig i møte med de liv vi lever og den verden vi er en del av.

– Er dette en pekefinger? Det er jo sterke ord?

– Det er kanskje en pekefinger? Det er i alle fall et lite varsko. Vi er ikke tjent med en virkelighetsfjern presentasjon av evangeliet. I det øyeblikk vi forkynner Kristus på en måte som er vanskelig å få til å passe inn i møtet med våre erfaringer, da mener jeg vi ikke forkynner Kristus lenger.

– Vi flommes jo over av litt sånn grunn julekos. Jeg liker det og, men det må ikke bare bli det. Da mister julen sin dybde og mening. Det var det jeg ville ta tak i, sier Magelssen.

LES OGSÅ: Tiggere i Drammen får overnatte i kapell

«Bruksendring»

Hva ble så enden på visa for overnattingstilbudet for tiggere i Strømsø kapell?

Initiativtakerne fikk beskjed om å søke kommunen om «bruksendring» for å kunne benytte kapellet til slikt. Til sist fikk man innvilget bruksendring for Bragernes menighetshus. I dag sover 18 stykker der. Det er plass til 25, ifølge DT.

Magelssen spilte på «bruksendringsordet» hele prekenen gjennom:

– Da «Ordet ble mennesket og tok bolig i blant oss» skjedde det uten godkjent bruksendring, prekte prosten.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter