Nyheter

Tatt på sengen av mediekjøret

NRK-anker Siv Kristin Sællmann mente aldri å provosere med korset. Nå har hun tatt pause fra all korsbruk.

– Jeg syntes det var ordentlig tøft, sier NRK-profilen.

For ett år siden stod Siv Kristin Sællmann i en av fjorårets mest intense verdidebatter. Da var hun bedt av sin overordnede på jobb om å droppe korset som nyhetsanker.

LES OGSÅ: Kors-saken engasjerer også utenfor Norge

LES OGSÅ: «Korsvekkelse» på sosiale medier

Pang!

– Det sa pang. I over to uker ble jeg intervjuet minst én gang hver eneste dag, sier Sællmann.

Vårt Land var første avis som omtalte saken. Alle store medier i Norge hev seg raskt på. NRK-profilens kors ble også mat for internasjonal presse. Men til tross for over 20 års fartstid som journalist, ble Sællmann overrasket over sprengkraften saken hadde.

– Det var virkelig aldri meningen å provosere. Korset var en gave og ett av mange smykker jeg går med på tv.

LES OGSÅ: – Jesus fortjener mer anerkjennelse enn han får i dagens samfunn

Ikke flau

Nå er Sællmann nominert til årets Petter Dass-pris som deles ut av Vårt Land. Det heter at prisen gis til en person som har bidratt til å forene folkeliv og tro på Gud og til å sette den kristne tro på dagsorden i vårt samfunn, på en jordnær og folkelig måte.

– Jeg er ikke flau for å si at jeg tror på Jesus eller at jeg går med korset fordi jeg tror på en Gud, men jeg har aldri tenkt at NRK skulle være en arena for å markedsføre mitt syn, sier Sællmann.

Glad i kunst

Vi møter henne hjemme på kjøkkenet i Kristiansand. Hele huset er fullt av kunst. Også religiøs kunst. Sællmann har nemlig brukt kostpengene hun har fått, når hun har reist verden rundt for NRK, på bilder.

Ved spisestuen henger et husalter, i tv-kroken et Jesus-portrett og ved inngangen til kjøkkenet et ikon og en Madonna-figur – begge kjøpt i Polen.

– Hvorfor er symbolene viktig?

– For meg har de alltid vært viktige, og jeg samler på kors. Jeg har et slitt krusifiks som jeg kjøpte på et marked i Frankrike. Hver gang jeg holder i det, tenker jeg på alle de menneskene, kanskje flere generasjoner, som har holdt det samme korset. Troen deres er symbolisert gjennom det lille korset, sier hun.

– Det er ikke alltid man kan sette ord på ting når det kommer til tro. Men for meg er korset det jeg har holdt fast ved, selv om troen har utviklet seg. Korset er «bottom line» – det troen ender opp i.

LES OGSÅ: Dette er NRK-vennlig korsbruk

– Rett av NRK

Avgjørelsen om korsnekt i NRK synes hun var både «riktig og viktig».

– Hvis jeg skulle fått lov å gå med kors, måtte det være fritt frem for alle religiøse symboler. Det synes jeg ikke er riktig. Da ville NRK blitt en plattform for å markedsføre ulike trosretninger eller politiske standpunkter. Jeg tok ikke på meg korset for å profilere mitt syn. Men jeg tenkte: «Alle går med kors. Hallo.»

Likevel mener hun vi ikke må være så redde for religiøse symboler i hverdagen.

– Hva tror du vi er redde for?

– Vi er redde for å støte andre, kommer det kjapt fra sørlendingen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– En del av kulturen

Hun understreker at i et flerkulturelt samfunn må vi akseptere hverandre. Og viser til at i store deler av verden er religionen mye viktigere for folk enn hva man kan få inntrykk av at den er i Norge. Der ute blir troen sett på som en integrert del av det å være menneske.

– Vi skal liksom være så veldig moderne, men jeg synes ikke vi er det når vi ikke vil forholde oss til religiøse symboler, sier Sællmann.

– Jeg har vært i over 50 land og har aldri tenkt at religiøse symboler i andre land har vært støtende for meg. De er tvert imot en del av kulturen. Hvorfor skal vi være så redde for disse symbolene i Norge, spør nyhetsankeret.

– Tar vi ikke da bort en av pilarene i samfunnet vi har vokst opp i? Nei, dette synes jeg er rart.

Stolt

I dag, ett år etter det verste mediekjøret, er hun litt stolt av diskusjonen som kom i kjølvannet av korsnekten. Hun mener Norge trengte diskusjon.

– Jeg tror folk er blitt mer bevisste. Det er så mange mennesker som har ringt, sendt e-post eller stoppet meg på gaten og fortalt at de har funnet frem korset de fikk til konfirmasjonen, og begynt å gå med det. Det er ikke bare bedehusgjengen som har tatt kontakt.

LES OGSÅ: Kringkastningsrådet støtter NRKs «korsnekt»

Korspause

Korset hun brukte under nyhetssendingen ligger derimot i smykkeskrinet. Sællmann har pålagt seg selv korspause.

– Går du med kors på fritiden?

– Nei, jeg gjør ikke det. Jeg får så mange henvendelser. Folk kan dra i t-skjorten min for å se om jeg har på meg kors. Jeg har derfor tatt en pause i noen år.

Men et lite unntak gjorde hun i sommer:

– Jeg var alene i Roma en liten uke i juni. Da gikk jeg omtrent med alle korsene jeg har – både på armene og rundt halsen. Der nede tenkte jeg: Her kan ingen se meg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter