Stein Reinertsen ble første kirkeutnevnte biskop - Vårt Land
annonse
annonse
Annonse
annonse
annonse
sz053381.jpg

Kirkerådsleder Svein Arne Lindø (t.v.) gratulerer Stein Reinertsen med utnevnelsen til ny biskop i Agder og Telemark. Foto: NTB scanpix

Tro & Kirke

Stein Reinertsen ble første kirkeutnevnte biskop

– Et sunnhetstegn at ikke alle er enige, sier den nye biskopen i Agder og Telemark.

Fredag formiddag ble Stein Reinertsen (52) presentert som ny biskop i Agder og Telemark. Dette er første gang et valgt kirkelig organ, ikke regjeringen, bestemmer hvem som skal bli biskop i Den norske kirke. Tilsettingen er derfor kirkehistorisk.

– Dette er en historisk dag for Den norske kirke. For første gang siden reformasjonen har kirkens øverste valgte organ tilsatt en biskop. Vi har arbeidet lenge for at vi som trossamfunn selv skal få ansette våre ledere. På denne merkedagen gratulerer vi oss selv som kirke, og vi gratulerer staten og det norske samfunnet, sier leder i Kirkerådet, Svein Arne Lindø.

Spenning. Det har vært spenning til målstreken om Reinertsen eller sokneprest Anne-May Grasaas (57) i Trefoldighet menighet i Oslo skulle få størst tilslutning i Kirkerådet. Men rådet konkluderte med at Reinertsen er den best skikkede til å overta bispestolen i Kristiansand.

Reinertsen var den klare vinneren i den brede kirkelige avstemningen. Han fikk 112 førstestemmer, men Grasaas oppnådde 49 førstestemmer. Etter vekting av resultatene oppnådde i avstemningsrunden oppnådde Reinertsen 25,65 prosent, Grasaas 20,35 prosent og prost Ludvig Bjerkreim (58) i Sandnes 22,5 prosent. I Agder og Telemark bispedømmeråd fikk Reinertsen et meget klart flertall.

– Den vi ba om. Men biskopene tenkte helt annerledes: Åtte av de tolv biskopene ville helst ha Grasaas som ny kollega. Kirkerådet hadde imidlertid siste ord, og etter en omfattende behandling på Kirkerådets møte ble konkusjonen trukket: Stein Reinertsen overtar bispejobben som Olav Skjevesland har hatt de siste 14 årene.

– Agder og Telemark bispedømme har fått den biskopen vi har bedt om, og det er vi glade og takknemlige for. Vi hadde tre kompetente kandidater, og bispedømmet ville tatt imot alle disse med tillit, sier leder i Agder og Telemark bispedømmeråd og medlem av Kirkerådet, Jan Olav Olsen.

– Jeg synes det er et sunnhetstegn når vi har en avstemning i kirken, at vi ikke er 100 prosent enige om alle ting. For når alle tenker likt, kommer vi ikke så veldig langt, sa Reinertsen til pressefolkene og gratulantene som var møtt fram i krypten i Oslo domkirke fredag.

Kongen kommer. Reinertsen vigsles til bisklop i Kristiansand domkirke 27. januar 2013. Ledende biskop Helga Haugland Byfuglien opplyser at kong Harald vil bli invitert og at han kommer til å takke ja, selv om han ikke lenger er Den norske kirkes formelle overhode.

Stein Reinertsen ble ordinert i 1987 og har blant annet arbeidet som landssekretær Norges Kristelige Student og Skoleungdomslag, studentprest, forlagssjef (i Credo Forlag) og sokneprest i Farsund. Siden mars i år har han vært prost i Mandal prosti.

Stiftsdirektør i Agder og Telemark bispedømme, Tormod Stene Hansen, karakteriserer Reinertsen som en dyktig teolog.

– Gjennom to perioder som medlem i bispedømmeråd og kirkemøte har han blant annet vist stor innsikt i kirkeordningsspørsmål. Han har også satt spor etter seg som en elsket menighetsprest som har løftet fram kirkens diakonale oppdrag, sier stiftsdirektøren.

LES FLERE SAKER OM PROSESSEN FRAM MOT NY BISKOP I AGDER OG TELEMARK.

Mer å lese
annonse
Kjøp enkeltutgaver
Kjøp dagens avis Mange av Vårt Lands artikler finnes kun i papirutgaven.

– Noen unngikk gudstjenester fordi jeg skulle holde dem

Jorunn Wendel (71) var den første kvinnelige presten i Metodistkirken. Det var det ikke alle som aksepterte.

Kraftig underskudd for Normisjon

Varsler nye personalkutt og økonomisk snuoperasjon.

NRK: Gikk for langt da vi fjernet velsignelsen fra andakt

Boplikten oppheves - prestene får 50.000 mer i året

– Velg vekk noen flinke menn

– Av og til er det nødvendig å sikre kjønnsbalanse, sier Grete Martinsen i Norsk Luthersk Misjonssamband.

Her blir Per Anders (78) konfirmert - 65 år for sent

«Bør granske psykisk vold i religiøse miljøer»

Det er ikke bare de som straffer barn fysisk som må fratas statsstøtten, mener hjelpeorganisasjon.

– Kvinner oppfattes fortsatt som annenrangs

Klappet på kinnet og kalt «lille venn»

Hersketeknikker og stereotypier holder kvinner i kristne miljøer nede, mener kvinnelige ledere. Se også tidslinje over kvinners retter i Norge.

VÅRT LAND - EN BRO MELLOM MENNESKER, TRO OG TANKE