Nyheter

Sier ja til vigsling: – Det forplikter å jobbe i kirken

Kantor Ole Andreas Fevang (26) avviser at obligatisk vigsling ødelegger for rekrutteringen.

– Det var en flott handling og en festdag for hele menigheten, sier Ole Andreas Fevang (26), kantor i Elverum kirke om sin egen vigsling til tjeneste.

– Denne ordningen kan styrke kirkemusikktjenesten i Den norske kirke i en tid der kirken blir mer og mer selvstendig.

LES OGSÅ: Nå må organisten love å be

Reagerte på spørsmålet

Vårt Land skrev torsdag at Kirkerådet vil vekke en sovende ordning som ble innført i 1999 og videreføre obligatorisk vigsling av nyutdannede kantorer. Etter en lang høringsrunde, der flertallet går inn for obligatorisk vigsling, skal saken opp på Kirkemøtet i april.

Ole Andreas Fevang var ferdig utdannet kirkemusiker i 2011 ved Norges Musikkhøgskole. I 2013 fikk han tilbud om kantorstilling i Elverum. Da kom følgende spørsmål på e-post: «vil du bli vigslet?».

– Jeg reagerte på spørsmålsstillingen fordi jeg trodde det var obligatorisk. Kirken har ikke maktet å gjøre dette til en flott markering. Det slo meg at vi har en ordning som ikke har blitt fulgt opp.

– Bør skje automatisk.

I en undersøkelse Musikernes fellesorganisasjon (MFO) gjennomførte blant alle sine kantormedlemmer for to år siden, svarte 23 prosent at de er vigslet. For dem som er utdannet etter 1999, og følgelig skulle ha vært obligatorisk vigslet, er tallet 24 prosent.

– Det viser at ordningen ikke er godt implementert hos biskopene og kirkevergene. Vigsling bør ikke være et spørsmål, men en naturlig del av det å gå inn i kantortjeneste.

– I MFOs undersøkelse sa de aller fleste som ikke var vigslet de kunne utføre tjenesten like godt uten?

– Det handler ikke om hvordan man gjør jobben, men å se at vigsling er en flott markering av musikkens plass i kirken.

Fevang mener ingen har klart å dokumentere at denne ordningen svekker rekrutteringen av kantorer.

– Tvert imot. Rekrutteringssvikten begynte lenge før vigslingsordningen og er langt mer sammensatt. En kirke som bygger opp kantoryrket og musikkens rolle vil være rekrutterende for unge mennesker. Den uroen de nå viser ved å sette ordningen på høring etter bare 16 år fungerer i motsatt retning.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– En naturlig konsekvens

– I vigslingsliturgien avlegges det blant annet et løfte om «å leve etter Guds ord, og i studium og bønn trenger dypere inn i de hellige skrifter». Kan noen bli skremt av det?

– Allerede det å bli tilsatt i kirken innebærer en forpliktelse. Kanskje noen av formuleringene i liturgien kan endres, men jeg er for vigslingsordningen.

– Domkantor Kåre Nordstoga mener ordningen fører til at kantorer splittes i to grupper?

– Det er ikke et tema å vigsle folk som allerede er i tjeneste, deriblant Nordstogas generasjon. Er du kantor så er du kantor, og vigsling er en naturlig konsekvens i vår tid. Med dette setter kirken en standard for hvor stort den tenker om kirkemusikken, og det liker musikeren i meg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter