Nyheter

Religionsforsker: Sex-veiledning på kristne stevner gir jenter ansvar for grensene

På kristne stevner er det jentene som får ansvaret for å tøyle både egen og menns seksualitet.

Det mener religionsforsker Irene Trysnes, som sier at kristne jenter i konservative miljøer gjøres til «begjæradministratorer» i parforhold.

– Kristnes seksualitet skal tøyles fram til man er gift, og kvinner må sette disse grensene fordi de blir mest såret. Det betyr ikke at menn ikke skal sette grenser, men man framstiller det som at kvinnen blir mer såret enn mannen fordi mannen ikke kan styre seg, forklarer Trysnes.

Passive kvinner. Trysnes, som er ansatt ved Universitetet i Agder, skrev doktoravhandling om unge på kristne sommerstevner. Hun tilbrakte tre somre i telt i perioden 2004 til 2006, og var på Skjærgårds Music & Mission Festival, KRIKs idrettsleir Arena, Tenmisjonsfestivalen (Det Norske Misjonsselskap Ungdom) og Jesus to the Nations (JTN) og Det skandinaviske sommerstevnet i Sarons Dal (Troens Bevis Verdens Evangelisering). Hun snakket med ungdommer og leirledere og observerte arrangementer. Uttalelsene hennes baserer seg også på en analyse av ressursbøker om seksualitet for kristen ungdom fra 1900-tallet og fram til år 2000.

Kjønnsdelte seminarer. Religionsforskeren har sett at kvinner gis en passiv rolle, mens menn tillegges en aktiv rolle i seksuallivet.

– Det gjør noe med hvordan man blir som mann og kvinne, når man lærer at menn ikke kan styre seg, mens kvinner alltid kan det.

Seminarer om seksualitet ble holdt for gutter og jenter hver for seg.

– Dette gjøres fordi man tenker at kvinner og menn er så forskjellige at de må snakke i kjønnsdelte grupper.

Dårlig samvittighet. – Hvor stammer dette synet på seksualitet fra?

– Synet på menn og kvinner i kristne, konservative miljøer finner man også i populærkulturelle framstillinger om kjønn. Sex og religion har alltid vært tett bundet sammen, fordi seksualitet er en sterk drivkraft i mennesket som man søker å regulere. Jeg er i utgangspunkt ikke kritisk til regulering, men jeg stiller spørsmål ved hvordan menn og kvinner framstilles og hvem som kommer til skade.

– Hvilke konsekvenser kan en slik framstilling få?

– Når kvinner framstilles som mer passive og de som tar mest skade av mangel på grenser, kan en konsekvens bli at de får mest dårlig samvittighet. Når det ligger en forventning om at kvinner skal sette grensene, blir det dobbelt undertrykkende. Det forventes at de både administrerer sitt eget begjær og mannens. Hvis man framstiller menn som ustyrlige og uregjerlige, blir det også et problem. Det er klart at menn også har egen vilje og kan sette grenser. Det ikke å kunne styre seg, som det står i ressursbøkene om sex, er nok en litt uheldig måte å formulere seg på.

Gode mot overgrep. Trysnes understreker at de kristne stevnene hun har studert har gjort en god jobb med å forebygge overgrep.

Ifølge Trysnes snakkes det lite om jenters lyst og begjær. Hun frykter det kan føre til at unge jenter undertrykker seksualiteten og fremstår som «snille, kristne piker som alltid må holde igjen». Gutter og jenter må presenteres for de samme grensene, mener hun.

– Det kan være like vanlig at jenter ser porno, onanerer og er den aktive part. Mitt poeng er at man må snakke om grenser ut fra en slik likhetstankegang.

Les i fredagens papiravis: Stevnearrangører kjenner seg ikke igjen i analysen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter