Endringene av grunnloven gjør at korset i det norske flagget bør revurderes, mener soknepresten Gisle Meling i Svolvær.

Etter at stat og kirke skilte lag, sier han til nrk.no: – Vi kan ikke lenger si at vi et kristent land.

Svolværpresten tok temaet opp i talen han holdt 17. mai. Mange reagerte på hans budskap, men Meling står på sitt.

– Men det er en kjensgjerning at hele det kristne budskapet er integrert i det norske flagget. Flagget som symbol bør jo stå for de verdiene som Norge identifiserer seg med, sier han.

LES OGSÅ: Nå er kirken herre i eget hus

Nytt samlende symbol. Overfor nrk.no presiserer han at han liker det norske flagget godt, men at det har både gode og dårlige sider. Han mener det må tas en diskusjon om hvordan flagget skal være. Han mener en nasjon med et religiøst mangfold ikke kan ha et kors som det samlende symbolet.

Meling mener altfor mange nordmenn ikke reflekterer over hvordan flagget ser ut. Svolværpresten tror folk har godt av å tenke over hvilke symboler vi omgir oss med. Han har ingen tanker over hvordan et nytt norsk flagg burde se ut.

DISKUTÈR: «Noen vil kanskje være fristet til å si at Norge våren 2012 igjen skal bytte ut hele vår idémessige arv. Jeg tror det er feil», skriver Torbjørn Røe Isaksen

– Dummeste jeg har hørt. Human-Etisk Forbunds pressesjef, Jens Brun-Pedersen, støtter på ingen måte Melings ønske om et nytt flagg. Til nrk.no sier han:

– Dette er det dummeste forslaget jeg noen gang har hørt. Dersom soknepresten i Svolvær ser et kors i det norske flagget må det stå for hans egen regning. Flagget er rødt, hvitt og blått, som står for idealene frihet, likhet og brorskap fra den franske revolusjon. Fargene finnes også i det franske og det amerikanske flagget, sier han.

Humanetikeren har ingen tro på at det etter grunnlovsendringene kommer til å bli noen diskusjon om det norske flagget.

VERDIDEBATT: Mener du vi bør vurdere et flagg uten kors?