Nyheter

Pinsekirke får millionarv – slektninger reagerer på ‘paragrafrytteri’

Filadelfiakirken ville ikke lytte til avdødes siste ønske. Nevøer går glipp av millioner.

– Her har Filadelfia kjørt på med paragrafrytteri og satt moralen til side, sukker brødrene Tom og Dag Strandbakken oppgitt til Romerikes Blad.

De trodde de hadde arvet sin avdøde onkels eiendom i Lillestrøm, anslått til flere millioner. Men etter en lang arvestrid er det Filadelfiakirken i Oslo og SOS-barnebyer får arven, skriver regionsavisen.

Fikk ikke endre

Bakgrunnen er at onkelen ønsket å endre testamentet han hadde skrevet sammen med kona i 1989. Der stod det at menigheten og SOS-barnebyer skulle få arven. Men etter at tanten døde, ønsket onkelen at bare nevøene skulle få arve det jordiske godset.

Loven sier imidlertid at dersom det nye testamente skulle gjelde, måtte onkelen ha bevist at hans vilje alene lå til grunne for testamentet i 1989.

– Tråkker på onkelen

Brødrene innrømmer at det er kjedelig å gå glipp av millionverdier, men hevder at det ikke er det verste.

– Det er disse organisasjonenes mangel på respekt for onkel vi synes er verst. Han var en raus giver overfor begge. Nå tråkker de på ham, sier Dag Strandbakken.

I tvisten som har vart i nesten et år, foreslo brødrene Strandbakken at de kunne arve halvparten, og Filadelfiakirken og SOS-barnebyer den andre halvparten.

– Sjokkerende

Brødrene Strandbakken synes det nærmest er sjokkerende at pinsemenigheten ikke vil respektere onkelens siste vilje.

– Vi er skuffet over SOS-barnebyer også. De var i utgangspunktet villig til å dele arven med oss, men snudde, sier de.

Nå er saken avsluttet i form av et forlik. Brødrene beholder en gammel bil, og det er opprettet et gravlegat som skal dekke onkelen og tantens gravsted. Filadelfia og SOS-barnebyer sitter igjen med eiendommen som sannsynligvis er verdt millioner.

Respekt for arvepakten

Andreas Hegertun i forstanderteamet i Filadelfiakirken sier til Vårt Land at menigheten er lei seg for måten brødrene Strandbakken har opplevd arvestriden på.

– Men dette handler om respekt for den første avdødes vilje og for den arvepakten ektefellene har inngått. Loven krever at lengstlevende ektefelle respekterer denne avtalen, sier Hegertun.

– Juridisk er saken helt klar fordi det nettopp er dette hensynet som er ivaretatt. Vi mener derfor utfallet er i tråd med både lovens bokstav, intensjon og moral. Som det fremgår av artikkelen i Romerikes Blad, er dette en lov som også nylig ble bekreftet av flertallet i et regjeringsoppnevnt utvalg som har vurdert den.

Nøytral part

Hegertun sier at menigheten ikke har ønsket å «krangle eller tilstrebe oss noe på en umoralsk eller grådig måte».

– Vi har kun ønsket å respektere den vilje og det hjerte som de avdøde hadde da testamentet ble skrevet. Nettopp for at dette skulle håndteres ryddig og riktig ønsket vi at en nøytral part, nemlig retten, skulle avgjøre utfallet, sier forstanderen.

Han opplyser at pengene fra arven er øremerket til menighetens internasjonale arbeid.

– De vil derfor i sin helhet gå til diakonalt, kirke og samfunnsutviklende arbeid blant fattige mennesker i utviklingsland, sier Hegertun.

Håpet på annet utfall

Informasjonssjef i SOS-barnebyer, Synne Rønning, ønsker ikke å si annet om saken enn at de hadde håpet på et annet utfall, noe de hevder ikke var mulig når Filadelfia ikke ønsket å kompromisse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter