Mandag hasteinviterte han muslimske ledere i Sandnes og Stavanger til møte. Tirsdag ettermiddag møtte han 17 imamer og andre muslimske ledere i moskeen i Hillevåg. Etter møtet ble de enige om å utarbeide en handlingsplan for Stavanger by.

– Planen skal handle om hvordan de sammen skal skape nye arenaer for ungdommer og hvordan dialogarbeidet skal styrkes, sier Pettersen.

De religiøse lederne ønsker at kristne og muslimske ungdommer skal finne sammen med de politiske ungdomsorganisasjonene.

 

LES OGSÅ: Blomster og minneord i Oslo samles inn

 

Utfordret kirken. Siden terrorangrepene har biskopen brukt mye tid sammen med 15 overlevende AUF-ere fra Utøya som kom tilbake til Stavanger.

– Vi har snakket mye om hvordan vi skal gå videre. Flere ganger har de tatt opp religionsdialog og utfordret oss som kirke å gå i samtale med muslimer, sier Pettersen.

– Vi må bruke de erfaringene som AUF har gitt oss. De har en sterk håps– og solidaritetstenkning, sier Pettersen.

Arbeidet med å utarbeide handlingsplanen skal starte etter sommeren.

LES OGSÅ: Avlyser skytelek etter terrorangrep

Hastemøte. Det var biskop Pettersen som mandag tok initiativ til å møte de muslimske lederne i Sandnes og Stavanger.

De representerte en rekke forskjellige moskéer, både pakistanske, tyrkiske, arabisktalende og multikulturelle, samt Rogaland muslimske fellesforening og islamsk kvinnegruppe.

I moskeen Islamsk Opplæringssenter i Hillevåg samtalte de rundt bordet en drøy halvtime med en rekke journalister til stede.

LES OGSÅ: – Kirken bedrer omdømmet etter terroren

Utfordret av AUF. – Hvorfor hastet det slik med dette møtet?

– Vi er nødt til å bruke nettopp disse dagene til å få ut budskapet, Ungdommer fra AUF har utfordret oss så sterkt på å gå i dialog med islam, sier Pettersen.

– De er utålmodige med å starte en prosess hvor vi skal finne en måte å gå videre på. Vi må samtale konkret om hvordan vi kan skape et samfunn som ikke snevrer inn, som er åpnere, sier biskopen.

Han kom direkte fra Egersund hvor han hadde vært i møte med pårørende til Jamil Rafal Mohamad, som ble drept på Utøya. Han møtte også kriseteamet, ungdommer og representanter fra kommunen.

Svar: Fellesskap. Talsmann for Muslimsk Fellesråd, Summer Ejaz, sa i møtet at målet er å oppnå en god by.

– Terrorhandlingene har ført oss sammen på en ny måte. Vi ser at fiendene kan stå i alles rekker og rammer blindt. Vi har vært vitne til ondskap i vårt land, i paradis. Det kan vi bare møte med fellesskap, sa han.

Fungerende domprost Georg Tumyr, som har bakgrunn med religionsdialog fra Kirkens Nødhjelp og Det Norske Misjonsselskap, deltok også fra Den norske kirke.

Les mer i Vårt Lands papirutgave torsdag 4. august.