Nyheter

Ny biskop: Vi må gjøre kirken mer attraktiv

Den nye biskopen i Nord-Hålogaland er dypt bekymret for prestemangelen – vil satse på barn og unge.

– Det var med ærefrykt. Det er en ære, samtidig som det er skremmende å gå inn i dette, sier Olav Øygard (57) til Vårt Land.

Prosten i Alta ble torsdag utnevnt til ny biskop i Nord-Hålogaland. Det sto i realiteten mellom ham og Herborg Finnset (53), domprost i Tromsø. Med valget av Øygard fulgte Kirkerådet innstillingen fra de lokale kirkelige organene, mens flertallet av biskopene ikke fikk ønsket sitt oppfylt.

LES MER: Olav Øygard blir ny biskop i nord

Attraktiv kirke. – Hva blir det første du kommer til å ta fatt på?

– Det er mye jeg må komme inn i, men den store utfordringen jeg ser umiddelbart er bemanningssituasjonen.

Den ferske biskopen erkjenner at prestemangelen er både et akutt problem og et langsiktig problem for hele bispedømmet.

– Vi må fylle stillinger på kort sikt, på lengre sikt må vi gjøre kirken attraktiv for de som er barn og unge nå. Der spiller trosopplæringen en viktig rolle.

LES MER: – Det er klart jeg er skuffet

– Hvordan skal du bli en samlende skikkelse i Den norske kirke?

– Jeg har ikke noen programerklæring, men jeg er veldig opptatt av å bygge relasjoner og ha gode medspillere rundt om i menighetene.

Øygard sier han kommer til å bruke mye tid på arenaer der han kan treffe unge mennesker.

– De er ikke morgendagens kirke, de unge er en del av dagens.

– Hva blir det viktigste du gjør i hverdagen?

– Det viktigste biskopen kan gjøre er å inspirere gode medarbeidere til å formidle det som er viktig.

LES MER: 'Jeg kjenner meg ydmyk og litt shaky'

Ikke enige. I et intervju med Vårt Land har Øygard tidligere vært tydelig på at han mener «at det Bibelen taler om ekteskapet er så tydelig for én mann og én kvinne, at det ikke går an for meg å si ja til likekjønnede ekteskap.»

– Frykter du at homofilispørsmålet vil bli umulig å leve med på sikt?

– Vi er nødt til å lære oss å leve med den uenigheten, for vi blir ikke enige. Vi er nødt til å akseptere at det finnes noen som har et annet syn, og vi må leve med ulik praksis. Det er mange andre spørsmål som er like viktige og vi kan ikke la oss kneble av det ene spørsmålet, sier han.

– Omtrent alle har spurt meg om homofilisaken, mens det er bare Vårt Land som har spurt meg om miljøspørsmål.

LES KOMMENTAR: Tre utnevnelser – tre menn

– Hvordan vil du jobbe for å bevare miljøet i nord?

– Jeg er en skeptiker når det gjelder oljeutvinning. Det kommer jeg ikke til å slutte å være. Vi må tørre å snakke om livsstil og ikke bare holde festtaler. Vi må være villig til å ha en livsstil som jordkloden tåler.

– Du har sagt at du ikke er av de mest bombastiske, hvilke spørsmål tror du vil bli de vanskeligste for deg å sette ned foten?

– Det vet jeg ikke, men vi må romme mange syn og menighet er ikke det samme som enighet. Jeg er opptatt av å være tydelig.

LES MER: – Vi er skuffet over trenden

Flere kvinner. Allerede i god tid før utnevnelsen hadde sentrale talsmenn innen det læstadianske miljøet gitt beskjed om at de ikke ønsket seg Herborg Finnset som ny biskop. I et brev til bispedømmet skrev Nils Einar Samuelsen og Hans Nic. Nilsen at de ikke ville kunne betrakte Finnset som sin biskop.

«Også for vedkommendes egen del bør dette unngås. Skulle likevel en slik utnevnelse finne sted, vil vi allerede nå gjøre det klart at vi ikke vil betrakte vedkommende som vår biskop», skriver de to i brevet.

– Læstadianerne jubler over at du er biskop. Hvor viktig er det å ha deres støtte?

– Langt på vei så står kirka i Nord-Hålogaland står på skuldrene til den læstadianske bevegelsen. Samtidig er det er en vekkelse som er 150 år gammel og ganske konservativ. Da blir det utfordringer i møte med en ny tid. Jeg er opptatt av å ha et godt forhold til den læstadianske bevegelsen.

Fram til i vår var det fire kvinnelige biskoper i Den norske kirke. Da Per Arne Dahl erstattet Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg, gikk andelen ned til tre. Gårsdagens utnevnelse førte altså ikke til noen endring i forholdstallet.

– Hva synes du om den utviklingen?

– Jeg håper virkelig at vi kan få flere kvinnelige biskoper. Samtidig må vi se i øynene at det er forholdsvis få kvinnelige prester som er i aktuell alder til å bli biskop. Det vil nok ta sin tid før det er like mange kvinnelige som mannlige biskoper. Om 50 år har vi kanskje det motsatte problemet.

LES MER: Læstadianerledere advarer: «Kvinne blir ikke vår biskop»

Erfaring. – Den nye biskopen er en mild og raus person som kjenner det bispedømmet han blir biskop i svært godt, sier Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø.

– Kirkerådet har i sitt valg blant annet lagt vekt på Øygard sin mangeårige prestetjeneste i Finnmark de siste årene som prost i Alta. Det har gitt ham verdifull ledererfaring.

Avstemningsresultatet viser at Øygard har solid støtte i bispedømmet.

– Den norske kirke får en biskop som gir rom for ulike meninger. Han understreker at det er troen på Jesus Kristus som forener kirken. Det er et meget godt utgangspunkt for bispegjerningen i et bispedømme med stort kirkelig og kulturelt mangfold, mener Lindø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter