Nyheter

Norsk 25-åring inn i ledelsen i Kirkenes Verdensråd

Den norske kirke «ofret» veteranen Kjetil Aano for å få valgt inn en ungdom i Kirkenes Verdensråds sentralkomité.

«Ydmyk over å ha blitt valgt inn i sentralkomiteen til Kirkenes Verdensråd for de neste åtte årene. Det blir spennende å få være med på å legge veien for det økumeniske fellesskapet fremover», skriver Marianne H. Brekken på Facebook etter valget.

Yngst. 25-åringen er Den norske kirkes yngste delegat på generalforsamlingen i Kirkenes Verdensråd, som arrangeres i Busan i Sør-Korea. Teologistudenten ved Menighetsfakultetet kommer fra Fræna på Nordmøre.

Brekken er medlem av Møre bispedømmeråd, Kirkemøtet og Mellomkirkelig råd for Den norske kirke. Nå skal hun også ta plass blant de 150 medlemmene i sentralkomiteen i verdens største økumeniske organisasjon.

Bare Aano var nominert. De siste årene har Kjetil Aano (64), prost og leder i Mellomkirkelig råd, representert Den norske kirke i dette lederorganet. Allerede for halvannet år siden ble han nominert av Kirkerådet i Den norske kirke til en ny periode som medlem i Kirkenes Verdensråds sentralkomité.

Det er Vårt Land som formidler informasjonen om valget av Marianne H. Brekken til Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen.

– Jeg kjenner ikke til hva som har skjedd, for jeg reiste hjem fra Sør-Korea før prosessen om valg var i gang, sier Johnsen.

Både han og Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, bekrefter overfor Vårt Land at bare Aano var nominert av Kirkerådet som Den norske kirkes kandidat til dette valget.

500 millioner. Kirkenes Verdensråd er en bred sammenslutning av 345 medlemskirker med 500 millioner medlemmer.

Ved valg til styrende organer i KV er det mange balanserende hensyn å ta: De ulike verdensdeler og kirkefamilier skal være representert, det skal være god blanding av ordinerte prester og lekfolk, kvinner og menn. Likeledes er det slått fast at det i sentralkomiteen skal være en viss andel av unge mennesker, og at urfolk og funksjonshemmede skal være representert.

Siden de ortodokse kirkene og mange av de afrikanske kirkene hovedsaklig er representert av ordinerte prester, gjerne menn som er godt voksne, er det de vestlige, protestantiske kirkene som må bidra mest for å få opp kvoten av lekfolk, unge og kvinner.

Kvotebestemmelser. På Facebook sukker det nyvalgte sentralkomitémedlemmet Marianne H. Brekken om dette:

«En viktig oppgave fremover er å få alle kirker til å være med på arbeidet for å nå målene om de ønskede balansene på kjønn, alder, urfolk og mennesker med funksjonsnedsettelse i beslutningsorganene, slik at det ikke er de samme kirkene som tar dette ansvaret hver gang.»

Ved starten av KVs generalforsamling forrige uke sa Marianne Brekken til Vårt Land at hun hadde forventninger om å få være med på et møte der enheten og mangfoldet i den verdensvide kirke blir helt konkret.

– Fantastisk. Etter en drøy uke på det kirkelige toppmøtet oppsummerer hun inntrykkene slik:

«Fantastisk å være på generalforsamlingen i Kirkenes Verdensråd i Busan! Det gir et unikt innblikk i mangfoldet i den verdensvide kirke.»

Sentralkomiteen består av 39 prosent kvinner, 61 prosent menn, 13 prosent unge, 5 prosent urfolk og 2 personer med nedsatt funksjonsevne. Av de valgte er 68 prosent ordinerte og 32 lekfolk.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter