Nyheter

– Nok en Betanien-leder straffet for sexkjøp

Ifølge BT var ikke Are Blomhoff den eneste som deltok på sexfestene i Spania.

Bergens Tidende melder fredag kveld at nok en ansatt ved Stiftelsen Betanien Bergen skal ha deltatt og kjøpt seksuelle tjenester på festene som den tidligere presten og forstanderen Are Blomhoff arrangerte i Spania.

I november 2013 ble det kjent at Blomhoff var siktet for grovt underslag. Ifølge den diakonale stiftelsen skal den betrodde lederen, som også har vært ordinert prest i Metodistkirken, ha tappet stiftelsen for nær 15 millioner kroner over en periode på sju år.

LES MER: Prest underslo 15 millioner – brukte mesteparten på fester med prostituerte

Vil ikke kommentere

Denne uken har saken gått som tilståelsesdom i Drammen tingrett. Der var det aldri noe tema hvem andre som deltok på festene, men etter det BT kjenner til, skal en annen ansatt i Betanien ha deltatt på en eller flere av festene. Vedkommende skal ha godtatt et forelegg for sexkjøp i utlandet for rundt et år siden, skriver avisen.

Betanien-styreleder Christian Hysing-Dahl ønsker ikke å kommentere saken til VG fredag kveld.

– Dette er en personalsak vi ikke kan kommentere, sier han.

LES MER: Tidligere prest vil tilstå Betanien-underslag

Festet bort pengene

Are Blomhoff erkjenner å ha underslått 15,8 millioner kroner, men hadde problemer med å forstå hvor høyt beløpet var da han ble konfrontert med det.

– Dette er kommet fullstendig ut av kontroll. Det viser størrelsen på beløpet, sa han i retten.

– Jeg forstår det slik at det alt vesentligste har gått til fest og moro? spurte dommeren.

– Ja, det er ingen midler igjen, for å si det slik, svarte tiltalte.

Underslaget strekker seg over en periode på sju år. I 2001 etablerte stiftelsen «Fundación Betanien», som driver et sykehjem i Alfaz del Pi.

Underslaget skjedde ved at tiltalte fikk overført penger til en fiktiv vedlikeholdskonto tilknyttet sykehjemmet som bare han disponerte og kjente til.

LES MER: Brukte 11 måneder på å anmelde prest for underslag

Betalte for kvinnene

I retten fortalte Blomhoff at han hadde arrangert flere store fester med prostituerte i Spania. De vanlige festdeltakerne var menn, mens kvinnene var betalt for å være der.

Festdeltakere hadde sex med kvinnene han hadde betalt for. Prisen skal ha vært mellom 1.000 og 1.500 euro per kvinne for én fest.

– Det ble nesten en sykdom, eller en avhengighet, om du skal kalle det det, sa Blomhoff.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Alokoholproblem

Are Blomhoff innrømmet også at han har hatt et alkoholproblem.

– Mye av dette har skjedd under sterk påvirkning. Vi kan kalle det utagerende festing, påspandering, raushet og en grenseløshet som kom fullstendig ut av kontroll, forklarte Blomhoff.

Intern gransking

Etter at Blomhoff erkjente millionunderslaget høsten 2012, leide styret i Stiftelsen Betanien Bergen inn revisjons- og rådgivingsselskapet BDO for å få gjennomført en ekstern gransking av underslaget. I sluttrapporten får styret kritikk:

«(...) styrets manglende fokus på risikovurdering og internkontroll fremstår som uheldig», lyder konklusjonen.

Men BDO mener ikke styremedlemmene må stilles til ansvar for tapet som Blomhoff har påført stiftelsen.

LES MER: «Sterk tillit - svakare kontroll»

Økonomiprofessor Roy Merslan ved Uniersitetet i Agder mener viljen til å vise folk tillit i kristelige organisasjoner er sterk, men at viljen til kontroll er langt svakere:

– Mange styremedlemmer har brennende hjerter, de vil være med å skape noe, bygge noe. Jobben som kontrollør er mindre etterspurt.

Vil gi sterke signaler

Stiftelsen Betanien Bergen er en selvestendig og selveid stiftelse, opprettet av Metodistkirken i Norge. Hovedstyret i kirkesamfunnet har derfor ikke juridisk myndighet over styret i stiftelsen.

– Vi kan ikke skifte ut styret i Betanien. Men vi kan gi sterke signaler, og vi har merket oss kritikken i BDO-rapporten.  fortalte hovedstyreleder i Metodistkirken, Per-Endre Bjørnevik, til Vårt Land fredag.

Han sa også at de nå vil se nærmere på  egne rutiner for styrearbeid.

LES MER: Opplever å ha tillit

Leverte medaljen tilbake

I februar 2013 mottok Are Blomhoff Kongens fortjenstmedalje.

Torsdag opplyste Slottet til Vårt Land at Blomhoff ikke lenger står som mottaker av medaljen, og at det var presten selv som tok initiativet til slettingen.

LES SAKEN HER: Leverte medaljen tilbake til Kongen

– Are Blomhoff har på eget initiativ tilbakelevert Kongens Fortjenstmedalje, og tildelingen er slettet, sa assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter