Nyheter

Musikal gir menigheten hodepine

Pinsekirke ble musikalscene, men nå føler menigheten seg lurt.

I tre måneder skal Filadelfiakyrkan i Stockholm omgjøres til musikalscene. Men oppsetningen ble noe annet enn menigheten regnet med.

– Vi sa ja til utleie til oppsetningen London the musical, som ble presentert for oss som en familiemusikal. Men forestillingen som jeg nå har sett, er helt annerledes enn manuset. Jeg leste og opplegget vi ble forespeilet. Jeg reagerer blant annet sterkt på bannordene, sier pastor Niklas Piensoho til Vårt Land.

– Fjern bannordene! Dette vil pinsepastoren ikke ha noe av. Og det har han fortalt musikalarrangørene som leier Sveriges største- frikirke denne uka:

– Vi vil ha bort bannordene fra forestillingen som spilles i vår kirke.

Tonen var helt annerledes da avtalen om leieforholdet ble gjort for noen måneder siden. Da understreket folkene bak musikalen at «vi vet at vi spiller i en kirke, og vi skal ikke si eller gjøre noe som sjenerer dere».

Verdenspremière. 1. februar var det verdenspremière på den storslåtte forestillingenLondon the musical, som arrangøren tenker å sette opp i andre byer etter de tre månedene i Stockholm.

Filadelfiakyrkan er omgjort til den svenske hovedstadens største musikalscene, med tre ukentlige forestillinger.

Den engelske musikalprodusenten Andrew Pattie opplevde at Filadelfiakyrkan var en fulltreffer i jakten på en tilstrekkelig stor teaterscene:

– Dette kirkerommet har få religiøse symboler, lokalet rommer 1.500 mennesker og det er gode muligheter for moderne lys- og lydanlegg, sa Pattie til den svenske avisen Dagen før premièren.

Nakenscener. Han berømmet menigheten for åpenheten og kommunikasjonen i forkant. Manus ble gransket nøye av menighetsledelsen, og forbudet mot nakenscener var ikke vanskelig å akseptere for produsenten:

– Dette er en familiemusikal, og vi har ikke gjort noe for å sjokkere, uttalte Andrew Pattie til Dagen.

Men sluttresultatet er helt annerledes enn det menigheten ble presentert for, fastslår pastor Niklas Piensoho. Bortsett fra banningen vil han overfor Vårt Land ikke konkretisere hva han reagerer på:

– Men jeg kan si at forestillingen har forandret seg atskillig i forhold til det vi leste i manuset, bemerker pastoren som selv var i tvil om det var rett å leie ut kirken til et slikt kommersielt underholdningsformål.

Nå lurer han på om utleie er riktig i det hele tatt.

Leieinntekter. – Var det mulighetene for leieinntekter som gjorde at dere sa ja til musikal i Filadelfia-kyrkan?

– Vi så helt klart at vi kunne tjene på dette. Men vi hadde en grundig vurdering av spørsmålet om utleie, ut fra mange kriterier. Vi får nå mulighet til å utprøve et nytt lydanlegg og nye tekniske løsninger, uten at det koster menigheten noe. Dessuten blir varemerket «Filadelfiakyrkan» kjent for mennesker som besøker våre lokaler, uten at vi tror dette uten videre fører til at flere kommer på våre gudstjenester. Vi stilte også spørsmål om hva det gjør med vårt varemerke å åpne for en underholdningsmusikal i kirken. Vi konkluderte at fordelene var større enn faremomentene, forteller Niklas Piensoho.

Pinsepastorens grunnleggende oppfatning er at Gud ikke bor i husveggene, og at menigheten er menneskene som tilhører Filadelfia.

«Så som i himmelen.» – Alternativet til å si nei til utleie måtte være at vi sa at kirkesalen bare er til for gudstjenester. Vi har flere ganger leid ut kirken til ulike kommersielle arrangementer. Jeg synes det er mer vanskelig å forsvare at vi tidligere har leid ut til artisten Christer Sjögren som har holdt konserter med åndelige sanger i vår kirke, og tjent grove penger på det, enn å sette opp en profan musikal som vi fikk vite skulle- ha familieprofil, sier Niklas Piensoho.

Enda mer kritisk er han til at Filadelfiakyrkan ble lånt ut til sluttscenene i Kay Pollacks film Så som i himmelen, der også flere av menighetsmedlemmene medvirket som statister.

Dette hadde jeg personlig større problemer med. For den filmen har et budskap med brodd mot kirken og i strid med den kristne tro, ved at det hevdes at det ikke finnes noen synd, fastslår pinsepastoren i Filadelfiakyrkan.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter