Verdidebatt

Mann (57) preger kristelig avisdebatt

– Gir ikke status blant unge.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Heltene i menigheten er gjerne lovsangsledere og pastorer. Unge kristne tenker at dette er den eneste måten å være tent for Jesus på. De trenger gode rollemodeller i form av bevisste, aktive kristne som inspirerer til å bygge samfunnet, sier daglig leder i tankesmien Skaperkraft.

I løpet av seks uker undersøkte Magnus Aagaard Skeie (23), praktikant i Skaperkraft, debattsidene i blant annet Vårt Land og Dagen lagde statistikk over alder og kjønn på debattanter. Han gjennomførte også en kvalitativ undersøkelse blant studenter ved noen teologiske institusjoner.

Overrasket. Undersøkelsen viser blant annet at unge kristne sjelden bidrar med leserinnlegg og kronikker. Gjennomsnittlig alder på debattantene er 57 år, og menn er overrepresentert.

– Selv om vi mistenkte at eldre debattanter var i overtall, var det overraskende å se dokumentasjonen, sier Skeie.

Han tror det er flere årsaker til at unge kristne vegrer seg for avisdebatter.

– Mange i denne gruppen tør ikke å sende innlegg til avisene fordi de opplever at de mangler kunnskap og kompetanse, sier Skeie.

VERDIDEBATT.NO: Er unge kristne blitt passivisert i for stor grad i møte med samfunnsdebatten?

– Lære av SU. – Unge kristne tar ut sitt samfunnsengasjement på sosiale medier, har ikke den nødvendige medietreningen, og mangler selvsikkerhet på området, sier Hermund Haaland, daglig leder for tankesmien Skaperkraft.

– Vi må lære av blant andre Sosialistisk Ungdom, som er gode på å utvikle unge mennesker til å bli lobbyister, sier Haaland.

Hermund Haaland mener unge kristne trenger å bli mer profesjonelle for å påvirke samfunnsdebatten. Gjennom konferansen «MER 2012», som arrangeres lørdag, vil tankesmien Skaperkraft, Høgskolen i Staffeldtsgate og Laget (NKSS) inspirere unge trosfeller til å engasjere seg i samfunnet. Konferansen består i all hovedsak av seminarer og en panelsamtale.

Følger blogger. Debattredaktør i Vårt Land, Johannes Morken, ønsker unge stemmer velkommen, men opplever at unge, i motsetning til eldre, sjelden sender inn debattinnlegg uoppfordret.

– Jeg følger med på sosiale medier og på blogger, og prøver å få unge mennesker til å ytre seg på debattsidene i papiravisen eller på verdidebatt.no. Jeg oppsøker også ungdomsmiljøer for å prøve å få inn flere yngre stemmer, sier han.

– Alderdommelig. Knut Lundby, professor i medievitenskap og medlem i Oslo bispedømmeråd, tror gjennomsnittsalderen blant Vårt Lands debattanter speiler en større utvikling

– Mange unge opplever nok avisdebatter som en alderdommelig kommunikasjonsform. De viser heller sitt engasjement på sosiale medier og på blogger, sier han.

VERDIDEBATT.NO: Er unge kristne blitt passivisert i for stor grad i møte med samfunnsdebatten?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt