Nyheter

Må testes for å bli pastor

Etter et tre timers langt intervju får nye, mulige menighetsplantere enten grønt, gult eller rødt lys.

– Det er en kjensgjerning at det er en utrolig krevende jobb å få en velfungerende menighet opp og stå, sier pinsepastor Øystein Gjerme i Salt Bergenskirken.

I går deltok han på en konferanse i Filadelfiakirken i Oslo, i regi av den tverrkirkelige menighetsplantingsbevegelsen Dawn. Som en oppfølging av den nasjonale Dawn-konferansen 2014, holdes det i vår lignende, regionale arrangementer flere steder i landet.

LES OGSÅ: Pastor kastet ut av Norge

Siling

På konferansen i fjor forpliktet kirkene og organisasjonene, som er tilknyttet Dawn-nettverket, seg til å jobbe for å starte 400 nye menigheter fra år 2015 til 2025.

I Norge har nettverket nå tatt i bruk et nytt verktøy for å sile ut hvilke mennesker man bør satse på som nye menighetsplantere. Konseptet er hentet fra USA.

Utvelgelsen skjer ved at kandidaten først gjør en skriftelig egenrefleksjon, før det gjennomføres et tre timers langt intervju. De som gjennomfører intervjuet kommer fortrinnsvis fra en annen menighetssammenheng enn den potensielle menighetsplanteren.

LES OGSÅ: Både SV og KrF ber ministeren svare

Rødt lys

Etter samtalen skriver intervjuerne en rapport som blir sendt til kandidaten og hans eller hennes leder. Målet for samtalen er å kunne gi enten, grønt, gult eller rødt lys for å starte en ny menighet.

– Grønt lys betyr: Gå og start en menighet, gult lys betyr: Kanskje du bør vente litt og forberede deg bedre, og rødt lys betyr: Vi tror ikke du er rett person, forklarer Øivind Augland.

Han er leder av Dawn-Norge og leder arbeidet med menighetsplanting i Den Evangeliske Lutherske Frikirke. Både Augland og Gjerme er med i prosjektgruppen som jobber med å utvikle det nye konseptet for å passe til norske forhold.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Veiledende

Augland understreker at rådet fra dem som intervjuer kandidaten er veiledende, og at det selvsagt er opp til menigheten eller organisasjonen, som kandidaten er tilknyttet, om de vil satse på vedkommende som menighetsplanter.

– Vi er i en tidlig fase. Prosjektet ble satt i gang for ett år siden, men erfaringene så langt er gode, sier Augland.

– I samtalen er vi opptatt av kandidatens tidligere adferd på ulike områder i livet. Den beste måten å forutsi fremtidig adferd er å se på hvordan en person har handlet før, fortsetter han.

LES OGSÅ: Kirkene og homofile står sammen mot homo-vold

Rett kandidat?

Derfor blir kandidaten spurt ut om kall, karakter og kompetanse. Dette er noen temaer som tas opp i samtalen:

• Har kandidaten en klar opplevelse av Guds kall?

• Hvis vedkommende er gift, er det et solid ekteskap?

• Har vedkommende evne til å bygge team, utruste andre og evangelisere?

• Har kandidaten emosjonell intelligens?

LES OGSÅ: Levde et år uten Gud – ble ateist

– En styrke

Blant av dem som har vært igjennom en slik utvelgelse er ekteparet Espen og Jenny Susanne Eidsvåg.

– Jeg opplevde det som en utrolig styrke å bli intervjuet av folk som vet hva en menighetsplanting går ut på. De stilte viktige spørsmål, sier Espen Eidsvåg.

For fem år siden hadde ekteparet ingen tanke om å starte menighet, men hadde likevel et ønske om å nå ut til den internasjonale befolkningen i Bergen.

Ny menighet

De flyttet derfor til et område i byen med mange utlendinger og startet en smågruppe der. Siden ballet det på seg og etter hvert ble det flere grupper som kom sammen for å snakke om kristen tro.

– Siden har det vokst frem en drøm om også å arrangere gudstjenester på engelsk. Vi ønsker å gjøre evangeliet forståelig for nye mennesker, sier Eidsvåg.

Søndag denne uken ble menigheten Salt Internasjonal i Bergen offisielt startet med ekteparet Eidsvåg som ledere.

– Hva er det viktigste du sitter igjen med etter intervjuet?

– Jeg fikk en del gode tilbakemeldinger på styrker og svakheter, og på hvilke områder jeg kan bli bedre.

– Er tydelig

Pinsepastor Gjerme, som startet Salt Bergenskirken sammen med sin kone i 2004, mener kunnskapen om hva som skal til for å starte en ny menighet har økt betraktelig de siste ti årene.

– Vi har aldri visst mer enn vi vet nå om hva som skal til for å lykkes, og hvem som kan lykkes, sier Gjerme.

– Noen er bedre egnet for å plante en menighet enn andre. Vi vil hjelpe organisasjoner, bevegelser og kirkesamfunn til å velge de riktige kandidatene, sier han.

– Har dere gitt noen rødt eller gult lys?

– Ja, absolutt. Vi ønsker å være tydelige, sier Gjerme og fortsetter:

– Det er viktig å bekrefte at alle kan ha en tjeneste, men noen trenger å høre at kanskje ikke menighetsplanting er riktig utfordring for dem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter